Sport

Cel mai tânăr antrenor de judo, a lăsat BAC-ul de la Suceava pentru a antrena la Cluj

Pasiune, dar şi multă disciplină şi antrenament. E nevoie de ele ca să ajungi la performanţă. A reuşit asta un sucevean, care, la numai 18 ani, este cel mai tânăr antrenor de judo din ţară.

Acum, antrenează copii şi adolescenţi cu doar câţiva ani mai mici şi este voluntar la Clubul Sportiv Universitatea Cluj. Deşi un accident l-a ţinut în afara competiţiilor, visează să lupte din nou.

Cristian Ionaşciuc s-a născut la Suceava, dar drumul său spre succes l-a adus, pe parcurs, la Cluj.


Când o persoană alege o cale de urmat, cum este cea a performanţei sportive, este obligată să renunţe la micile plăceri ale vieţii şi să îşi urmeze cu obstinaţie obiectivele stabilite. Indiferent de anotimp sau stare de spirit, un sportiv de performanţă trebuie să meargă la antrenamente şi să rămână consecvent faţă de un anumit stil de viaţă, care presupune rigurozitate şi disciplină. Cristian Ionaşciuc nu face rabat de la aceste aspecte.

Cristian a muncit mult şi a obţinut numeroase premii şi medalii. Nu şi-a propus să devină antrenor, dar, din cauza unei rupturi de ligament la o articulaţie, nu a mai putut participa la competiţii.


Tânărul mărturiseşte că judo-ul e un stil de viaţă, e un sport în care adversarii se salută atât înainte de meci, cât şi la final, iar indisciplina e un cuvânt necunoscut. Cristi a ajuns în Cluj acum patru ani, fiind selecţionat în lotul naţional de judo. Ascensiunea lui era bine profilată de antrenorii clujeni. Din păcate, o accidentare severă era  cât pe ce să-i frângă cariera în plină ascensiune. Cristi însă nu a capitulat.

Nu a putut să stea departe însă de sportul său preferat. Clubul Sportiv Universitatea Cluj l-a chemat să antreneze lotul de juniori, iar acum Cristian se ocupă de 45 de copii. Cu unii lucrează pentru performanţă. Alţii fac judo ca să se recreeze.


„Pratic judo de aproximativ zece ani, din care patru ani şi câteva luni aici, la lotul naţional. La un concurs, am suferit o accidentare, a fost destul de grav, a trebuit să fac pauză aproximativ şase luni. Părinţii sunt foarte mulţumiţi. Sunt bucuroşi atât pentru educaţia pe care le-o oferim aici, cât şi pentru faptul că fac sport şi se dezvoltă armonios, îşi dezvoltă spiritul de echipă, capacitatea de a fi lider”, a declarat Cristian Ionaşciuc, potrivit observator.tv.

Cristian nu a renunţat nici la ideea de a reveni în competiții, în calitate de sportiv. Anul acesta este unul extrem de încărcat pentru cel mai tânăr antrenor de judo din ţară. Pe lângă pregătirea alături de lotul naţional, tânărul urmează să susţină şi examenul de Bacalaureat.

Ultimele Stiri
abonare newsletter