Sport

Rugby-știi români sunt încrezători într-o victorie cu Georgia, pe Cluj Arena

Marius Tincu, selecţioner interimar al naţionalei de rugby a României, se bazează pe cei mai experimentaţi jucători în confruntarea cu Georgia, care va avea loc în acest weekend la Cluj-Napoca.

Meciul de debut a României în Rugby Europe Championship va arăta adevărata faţă a unei echipe care a terminat în genunchi anul trecut, consideră Marius Tincu.
„Moralul e bun. Din discuţia cu jucătorii pe care am avut-o, toată lumea a realizat că fără ei noi nu o să mai existăm ca echipă naţională şi tot ce se întâmplă în rugby. Eşecuri o să fie tot timpul, dar din ele poţi să înveţi şi poţi să te ridici şi mai mult. Ei şi-au câştigat pe teren dreptul să meargă la Cupa Mondială, aşa că frustrarea a fost mare. Ce încerc eu e să le ridic moralul, să-i fac să înţeleagă că trebuie să construim, să ne ridicăm repede, pentru că următorul meci e în câteva zile, cu un adversar foarte tare. Dacă ei şi-au câştigat dreptul să meargă la Cupa Mondială, înseamnă că mai reprezintă ceva pe teren şi asta încerc eu să le spun, să le explic, pentru că rugby-ul este un sport 90% mental. E foarte uşor să te laşi cu moralul la zero şi foarte greu e să-i faci apoi pe oameni să înţeleagă. Dar ăsta e jobul meu şi sper ca în zilele care au rămas să înţeleagă şi să fie bine la meci”, a declarat miercuri Marius Tincu, cu prilejul prezentării noilor tricouri ale naţionalei de rugby.

Fostul căpitan al XV-lui României speră ca tribunele să fie cât mai pline la Cluj şi speră că fanii balonului oval vor avea parte de un spectacol.
„Avem un stadion la standard mondial şi ar trebui să fie plin de oameni, să se bucure de ceea ce văd pe teren, în primul rând pentru că joacă România. Indiferent că e o echipă de fotbal, de rugby, de handbal, noi reprezentăm ţara. Dar noi nu putem să schimbăm mentalitatea, lumea trebuie să înţeleagă că ar fi bine să vină la stadion şi să îi ajute pe băieţi, să creadă în ei. Meciul va fi o luptă, pentru că Georgia în momentul actual este mult mai sus decât noi. Noi trebuie să clădim, iar din ce văd eu şi ce băieţi au venit şi cum sunt, sper să fie un spectacol frumos”, a spus Marius Tincu.


Mihai Macovei, căpitanul „stejarilor”, admite că georgienii sunt favoriţi, dar avantajul terenului poate fi decisiv.
„Noi suntem pe locul 19, e diferenţă de 5-6 locuri în clasamentul mondial, aşa că ei sunt favoriţi. Dar noi vom juca la victorie şi sperăm să ieşim învingători în meciul de sâmbătă. Avem nevoie de fani, dar în ultimii ani când am jucat la Cluj stadionul a fost gol, doar cu 4-500 de suporteri. Visul meu este să joc în ţară pe un stadion plin de 50-60.000 de oameni şi sper ca până mi se încheie cariera să se întâmple acest lucru. Noi intrăm pe teren cu gândul la victorie şi să batem sâmbătă. O victorie ne-ar spune unde suntem şi putem construi pentru următoarele meciuri din campionatul european. Vom avea cam opt meciuri în acest an şi noi sperăm să le câştigăm pe toate şi să ieşim din colapsul în care suntem acum”, a afirmat Mihai Macovei.

România şi Georgia s-au înfruntat de 22 ori până acum, palmaresul fiind favorabil oaspeţilor de sâmbătă cu 12 victorii la 9, în timp ce un meci s-a încheiat la egalitate. Ultimul meci datează din martie 2018, de la Tbilisi, când Georgia s-a impus cu 25-16. Ultimul succes al „stejarilor” datează din martie 2017, când s-au impus pe arena Arcul de Triumf cu 8-7, ambele confruntări în cadrul Rugby Europe Championship.


Meciul de rugby România - Georgia, din Rugby Europe International Championship 2019, are loc sâmbătă pe Cluj Arena (14,00) şi intrarea publicului este gratuită.

Ultimele Stiri
abonare newsletter