Sport

Tibi Ușeriu a început cei 700 km la Yukon Arctic Ultra

Zona în care se desfășoară cursa este apropiată de zona în care Tibi a fost la 6633 Arctic Ultra, atâta doar că este luna februarie iar temperaturile e posibil sa fie mult mai scăzute.

Tiberiu Ușeriu (45 de ani) a câștigat, în luna martie 2018, pentru a treia oară consecutiv Ultramaratonul Arctic Ultra 6633. Ușeriu este singurul sportiv care a câștigat de trei ori consecutiv Ultramaratonul Arctic Ultra 6633, una dintre cele mai dure curse din lume.

Ardeleanul a câştigat ediţia din 2016 în 173 de ore şi 40 de minute, alţi doi români terminând la egalitate pe locul 3, Vlad Tanase şi Andrei Rosu, iar în ediţia din 2017, Uşeriu a câştigat cu timpul de 158 de ore şi 25 de minute.


Yukon Arctic Ultra este o cursa de 700km, cu startul în Whitehorse și finiș în Dawson.

La zona de start al cursei Yukon Arctic Ultra, în urma cu două săptămâni erau -46 grade, cu o zi înainte ce cursă erau -39 grade, iar la start au fost -28 grade (Celsius toate). Variții foarte mari de la o zi la alta.


Ca orice cursă în zone polare, în sanie iți pui tot ce ai nevoie pentru cele 13 zile și 13 nopți pe care le ai la dispoziție pentru a ajunge la final. Teoretic simplu, practic... destul de puțini reușesc să ajungă la final.
Traseul este integral prin sălbăticie, nu se circulă pe drum deloc, doar le traversează din când în când.

Aceasta este prima dată când Tibi Ușeriu participă la această cursă arctică.


Înainte de startul acestei competiții, Tibi Ușeriu mărturisea că alergarea este, pentru el, o formă de libertate.
„Nu am alergat niciodată de dragul performanței sportive, pentru bani sau pentru premii. Am urmărit mereu ceva personal. Am căutat să mă împac iar și iar cu mine însumi, să mă regăsesc. Cu fiecare cursă în care mă implic, descopăr un alt Tibi decât cel pe care îl știam cândva. În ‪3 februarie‬ voi lua startul la o nouă cursă extremă: Yukon Arctic Ultra. Voi încerca să parcurg cei aproape 700 de kilometri cu gândul la un drum de acasă, al nostru. Fiindcă Via Transilvanica, o să vedeți, într-o bună zi va face parte din viața multor români și străini”, scria Tibi Ușeriu pe facebook.‬

O noutate a acestei curse este însă prezența lupilor. În fiecare an au fost participanți care au abandonat din acest motiv. Efectiv au cedat psihic dupa câteva zile în care au fost urmariți în mod constant de haite de lupi.


Este greu să ajungi la final, mai ales în anii cu temperaturi scăzute. Vestea bună este că Tibi e obișnuit cu asemenea temperaturi de la 6633. Totuși, atunci când se ajunge la -50 grade, nu mai pornesc snow-mobilele organizatorilor, așa că situația devine mai delicată în caz de probleme.

Au la ei mâncare pentru a supraviețui 48 ore, așa că în caz de probleme anunți organizatorii și aștepți. Singur oricum nu ești, lupii sunt aproape.

Ultimele Stiri
abonare newsletter