monitorulcj.ro Menu
Sport

Rămas-bun, Nicu Szoboszlay! Ultimul supraviețuitor al echipei Universității exilate la Sibiu s-a stins din viață

Inima lui Nicolae Szoboszlay, supranumit "portarul zburător", a încetat, astăzi, să mai bată. Fostul portar al Universității Cluj avea 93 de ani.

Născut la Orăștie, în județul Hunedoara, fostul portar a cunoscut anii grei ai celui de-Al Doilea Război Mondial, fiind ultimul supraviețuitor al perioadei în care "studenții" fuseseră exilați la Sibiu, în urma Dictatului de la Viena.

Szoboszlay și-a început cariera la "U" Cluj-Sibiu, trecând apoi pe la Ferar-Vasas Cluj, Universitatea Cluj, Dermagand Târgu-Mureș, CS Armata București, din nou Universitatea Cluj și CS Armata Cluj. În 1944 a fost obligat să "uite" de fotbal, muncind timp de două luni la construcția căii ferate București-Craiova.


Totodată, Szoboszlay era ultimul supraviețuitor al primului "Derby de România", între Steaua (pe-atunci CCA) și Dinamo București, jucat pe 21 noiembrie 1948 și încheiat cu victoria la limită, scor 1-0, a "câinilor roșii", gol marcat de Marian Apostol.

După ce și-a agățat ghetele în cui, Szoboszlay a antrenat la echipele Dermata Cluj, Universitatea Cluj, CFR Cluj, Arieșul Turda, IS Câmpia Turzii și Corvinul Hunedoara. În sezonul 1960-61, pe vremea când era pe banca turdenilor, Arieșul a câștigat primul și singurul trofeu din istorie, Cupa României, "portarul zburător" fiind însă schimbat în "sferturile" competiției. Cu toate acestea, fostul portar a contribuit la formarea unor jucători de renume, precum legendarul Remus Câmpeanu, Vasile Suciu, Ioan Ovidiu Sabău sau Tibi Bălan.


În data de 18 iulie 2013, ziua în care a împlinit 88 de ani, Nicolae Szoboszlay fost numit Cetățean de onoare al județului Cluj.

"Pot să vă spun că am servit cu cinste și cu profesionalism fotbalul românesc, cel clujean și cel al județului Cluj. Prima și marea mea dragoste este Universitatea Cluj, un club din partea căruia am primit foarte multe, mai ales din punct de vedere moral, pentru că mi-a întărit personalitatea" - Nicolae Szoboszlay (18 iulie 1925 - 2 ianuarie 2019)