Sport

Arbitrajul video ar putea fi introdus la meciurile din Liga 1

Tehnologia nouă de verificare video a arbitrajului care a schimbat soarta numeroaselor meciuri din campionatul internațional, VAR, ar putea fi introdus la meciurile din Liga 1 în primavară anului următor.

Fazele intens disputate din campionatul intern ar putea dispărea în scurt timp.
Liderul grupului de inovare a fotbalului, Sebastian Runge a trimis o scrisoare deschisă Ligii Profesioniste de Fotbal din România în care punctează cele mai noi informaţii cu privire la implementarea tehnologiei VAR în campionatele care încă nu au apelat la această inovaţie.
„Noii organizatori de competiţie care nu au utilizat deja sistemul VAR trebuie să urmeze fiecare etapă a Programului de asistenţă pentru implementare, invlusiv testarea tehnologiei şi aprobarea FIFA”, se arată în scrisoarea lui Runge, publicată de site-ul LPF într-un comunicat de presă.

Prosport scrie că LPF ar urma să introducă arbitrajul video (VAR) din primăvară la meciurile din Liga 1, urmând ca, din sezonul 2019-2020, să se aplice la toate meciurile, costurile urmând a fi suportate de LPF, iar arbitrii adiţionali necesari - aduşi de Comisia Centrală a Arbitrilor, cu sprijinul FRF. Aceasta este concluzia la care au ajuns LPF şi FRF, într-o spectaculoasă deblocare a unui dosar care trenează pe biroul lui Burleanu încă din 29 august.


Potrivit surselor consultate de ProSport, implementarea acestui sistem ar urma să coste aproximativ 200-300.000 de euro pe an. Mai dificilă va fi însă problema arbitrajului. În ciuda asigurărilor date de federaţie, că e pregătită Comisia Centrală a Arbitrilor pentru aplicarea VAR, sursele noastre spun că găsirea şi instruirea unui contingent suplimentar de arbitri, care să urmărească de la stadion meciul pe camerele video şi să comunice cu brigada de arbitri din teren, este destul de problematică.

Ultimele Stiri
abonare newsletter