Sport

A murit fostul internațional al României, Ilie Balaci

Ilie Balaci, unul dintre cei mai cunoscuţi fotbalişti români, a murit, duminică, la vârsta de 62 de ani. Ilie Balaci s-a născut la data de 13 septembrie 1956 şi a evoluat ca mijlocaş.

Fostul internaţional a suferit un accident vascular cerebral duminică, în timp ce se afla acasă, în Craiova, iar familia a chemat o ambulanţă. Medicii de la Spitalul din Craiova au încercat să îl resusciteze, însă nu au mai putut face nimic pentru el, informează Cristina Geormăneanu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean din Craiova, potrivit Mediafax. Ilie Balaci nu a mai ajuns la spital.

15 ani a durat cariera de jucător a lui Ilie Balaci. 12 din aceşti 15 ani au fost petrecuţi la Universitatea Craiova, club pentru care a jucat în mai mult de 300 de meciuri oficiale şi cu care a câştigat şapte trofee, potrivit Pro Sport.


Balaci a debutat la Universitatea Craiova în august 1973 şi a a contribuit la primul titlu de campioană al echipei din Craiova. A câştigat trei titluri naţionale şi patru Cupe ale României şi a fost desemnat cel mai bun fotbalist român al anului în două rânduri: 1981 şi 1982. În prima ligă are 347 de meciuri şi 84 de goluri, la Universitatea Craiova, FC Olt Scorniceşti şi Dinamo Bucureşti.

La echipa naţională, pentru care a debutat la 17 ani, 6 luni şi 10 zile, Balaci a adunat 69 de selecţii şi 8 goluri. A fost căpitanul echipei naţionale în preliminariile Campionatului European din 1984, însă nu a jucat la turneul final din cauza unei accidentări.


Ca antrenor, a câştigat Cupa Campionilor Africii, în 1992, cu Club Africain Tunis (Tunisia), Cupa Cupelor Ţărilor Arabe, în 1993 şi 1994 cu Olimpique Casablanca (Maroc), Cupa Campionnilor Golfului, în 1997, cu Al Nassr Riad, şi în 1998 cu Al Hilal (ambele din Arabia Saudită), Cupa Cupelor Ţărilor Arabe în 2000 cu Al Ain (Emiratele Arabe Unite), Supercupa Asiei, în 2000 cu Al Ain.

Federația Română de Fotbal a anunţat, duminică, faptul că în perioada 21-29 octombrie, înaintea tuturor meciurilor se vor ţine momente reculegere în memoria fostului mare jucător Ilie Balaci, decedat duminică, la vârsta de 62 de ani.


„Memoria celui care a fost Ilie Balaci, unul dintre cei mai mari fotbalişti din istoria României, va fi cinstită pe toate stadioanele Ligii 1 Betano. Meciurile rămase de disputat din etapa a 12-a vor fi precedate de momente de reculegere, iar sportivii vor purta în semn de omagiu banderole negre. Dumnezeu să-l odihnească în pace pe Ilie Balaci!”, se arată în mesajul publicat de LPF pe site-ul său oficial.

Ultimele Stiri
abonare newsletter