Sport

Ciclism: România participă cu cinci sportivi la Campionatele Europene de la Berlin

România va participa cu cinci sportivi la Campionatele Europene de ciclism pe pistă.

sursă foto: mediafax.ro sursă foto: mediafax.ro

Competiția va avea loc în perioada 18-22 octombrie, la Berlin, potrivit site-ului Federației Române de Ciclism. 

Echipa României este coordonată de Georgios Georgiadis și îi cuprinde pe Norbert Szabo, Marius Petrache, Daniel Crista, Valentin Pleșea și pe Alexandru Ciocan. Primii doi au un istoric promițător, Szabo calificându-se în finala probei de keirin de la GP Viena, cursă de clasa 1 desfășurată săptămâna trecută, iar Petrache are la activ bronzul cucerit la Campionatele Balcanice de la începutul lui iulie.


Cei cinci vor concura la toate probele Europenelor, mai puțin stayer și madison: sprint individual, sprint pe echipe, urmărire individuală, urmărire pe echipe, keirin, kilometru, adițiune de puncte, scratch, omnium și cursa cu eliminare.

Norbert Szabo, un ciclist în vârstă de 24 de ani, participă la cea mai importantă cursă de velodrom din cariera sa, mai ales că este pentru primul an când acordă o atenție deosebită acestei discipline.


''Este o onoare pentru mine să reprezint România la Campionatele Europene de pistă și îmi doresc foarte mult să realizez două recorduri naționale în competiția de la Berlin'', a declarat Szabo, care se gândește să devină cel mai bun ciclist român în probele de sprint și de un kilometru, dar speră să atingă semifinalele și în proba de keirin, una dintre favoritele sale. ''Trebuie să rămân cu picioarele pe pământ, nu mă pot gândi deocamdată la o clasare între primii zece'', a mai spus Szabo.

Sportivul legitimat la Tușnad Cycling Team afirmă ca este atras de velodrom deoarece este un sport individual: ''Rezultatul de la velodrom depinde doar de mine, de pregătirea și sacrificiile pe care le fac. La șosea intervin mai mulți factori externi, cum ar fi lipsa echipei, profilul etapelor sau ordinele de echipă''.


Alexandru Ciocan, veteranul echipei, spune ca delegația României ar trebui să urmărească stabilirea unor noi recorduri naționale, dar și să înțeleagă ce înseamnă velodromul actual. ''Picioare avem, sportivi talentați avem (nu mulți, dar sunt câțiva), însă noi abia acum descoperim Atlantida. Obiectivele noastre ar fi să depășim la probele cronometrate recordurile naționale, iar la probele în pluton să venim în prima jumătate... cu puțin noroc'', subliniază Ciocan.

Multiplu campion de velodrom, Ciocan a mai spus că a revenit atunci când i s-a propus și când a simțit că poate ajuta echipa ''cu mai mult decât a da repede din picioare''.


La competiție participă 338 de sportivi, dintre care 120 femei și 218 bărbați, din 28 de țări, care vor lupta pentru cele 23 de titluri continentale. 

Ultimele Stiri
abonare newsletter