Sport

Victorie importantă a României în fața Poloniei

Tricolorii au învins Polonia cu 28-23 în meciul secund din preliminariile CE 2018 și visează la o calificare după 22 de ani.

Echipa masculină de handbal a României a obținut una dintre cele mai mari victorii ale sale din ultimii ani, 28-23 (11-9) cu Polonia, duminică seara, în Sala Polivalentă din Cluj-Napoca, într-un meci din Grupa a 2-a a preliminariilor Campionatului European din 2018.

La partida de la Cluj-Napoca au asistat aproximativ 5.000 de spectatori.


În primul meci din grupa a 2-a, România a obţinut victoria, în deplasare, cu Belarus, scor 26-23 (13-10), iar Serbia a învins, în deplasare, Polonia, cu 37-32.

Următoarele partide din grupa a 2-a vor avea loc în 3 şi 7 mai 2017, Belarus – Polonia, România – Serbia, respectiv Polonia – Belarus, Serbia – România, iar ultimele două runde se vor desfăşura în 14 şi 18 iunie 2017, între Serbia – Polonia, România – Belarus şi Polonia – România, Belarus - Serbia.


Primele două clasate din cele şapte grupe preliminare, plus încă o echipă de pe locul 3 cu cea mai bună linie de clasament, în total 15 reprezentative, se vor califica la turneul final al CE2018, găzduit de Croaţia.

Marcatorii României au fost Csepreghi - 5, Mocanu - 5, Ramba - 5, Criciotoiu - 4, Cintec - 3, Pavel - 3, Ghionea - 1, Sadoveac - 1 şi Rotaru - 1, iar pentru Polonia s-a remarcat Bielecki - 5 goluri.


România şi Polonia s-au mai întâlnit la nivel oficial în preliminariile pentru Euro 2010, într-un meci desfăşurat în urmă cu 8 ani, la Buzău. Tricolorii au învins cu 33-29. La vremea respectivă a fost o mare supriză, având în vedere că Polonia era vicecampioană mondială. În respectiva partida au evoluat, printre alţii, Ghionea şi Fenici, care se regăsesc şi azi în lot. Primul a şi reuşit un meci de excepţie, reuşind să marcheze de 13 ori!

Obiectivul tricolorilor, calificarea la JO 2020

„Obiectivul principal al băieților este calificarea la olimpiada din 2020”, a adăugat Alexandru Dedu, iar pentru acest lucru Federația Română de Handbal va face tot ceea ce îi stă în putere.


„Este un început de drum, cu un antrenor care are semnat contract până în 2020, în momentul de față suntem în proces de construire și a staff-ului pe care dânsul și-l dorește. O să fie niște perioade destul de încărcate, de pregătire pentru echipa națională, tocmai în ideea de a armoniza concepția de joc a lui Xavier Pascual cu realitatea noastră, cu stilul nostru de a juca handbal”, a mai spus liderul FRH.

Ultima calificare a fost în 1996

România nu s-a mai calificat la un Campionat European de 20 de ani. În 1996, naționala pregătită atunci de Doru Simion și Nicolae Munteanu s-a calificat la turneul final din Spania, unde a ocupat locul 9.


Componența echipelor

România: Popescu, Irimuş – portari; Cîntec 4, Mocanu 4, Ramba 4, Mihalcea, Ghionea 1, Sadoveac 1, Negru, Csepreghi 4, Lazăr, Rotaru 1, Fenici, Pavel 2, Criciotoiu 2, Stamate. Antrenor: Xavier Pascual

Polonia: Szaml, Wyszomirski – portari; Dacko 1, K. Lijewski 3, Lyzwa, Jachlewski 2, Bielecki 5, Kus 1, Jurkiewicz 2, Syprzak 1, Daszek 1, Gebala, Przybylski 1, Paczkowski 1, Gierak, Gebala 2. Antrenor: Talant Dusebaev

Text scris de Eliza Lucaciu

Ultimele Stiri
abonare newsletter