Sport

Alexandra Pintea, instructorul de fitness care schimbă vieţile clujenilor

Alexandra Pintea este o femeie puternică şi la propriu şi la figurat. Instructor de fitness, mamă şi soţie, reuşeşte să le facă invidioase pe unele fete tinere care ar vrea cu orice preţ să ajungă să arate ca ea.

sursa foto: Facebook Alexandra PINTEA sursa foto: Facebook Alexandra PINTEA

Alexandra Pintea are 36 de ani şi face sport de la vârsta de patru ani. Pentru că provine dintr-o familie unde sportul e un mod de viaţă, ea l-a îmbrăţişat cu drag. De la vârsta de 16 ani face sport de întreţinere fără întrerupere, cu puţine excepţii.

„Am început sportul de mică. Am unchi şi mătuşi care sunt profesori de sport. Tatăl meu era arbitru de baschet. Ei mi-au îndrumat paşii către sport. Am început cu puţină gimnastică. Am oscilat între mai multe sporturi. Am practicat atletismul şi puţin schi. Am urmat liceul cu profil sportiv, după care în adolescenţă am întrerupt sportul de performanţă şi am început cu sportul de întreţinere, care atunci a intrat în vogă şi era la începuturi. Am început la vârsta de 16 ani fitnessul, am avut şi pauze mici de aproximativ 6 luni în care n-am reuşit să ajung la sală, dar tot timpul am ţinut aproape de sport. Am mai făcut mai târziu pauze, acele momente în care am fost însărcinată. În rest tot timpul am făcut sport. Antrenorii mei au fost în Bistriţa Sorin Costin şi mai târziu am continuat cu Virgil Rus. Cei doi şi-au pus amprenta în alegerea drumului meu către sport”, a declarat Alexandra Pintea.


Asta vrea Alexandra să facă cu elevii ei şi se bucură că reuşeşte.  

“Mă bucur că sunt un element motivaţional şi lumea mă apreciează, când văd că fac pe cineva să se îndrepte spre sport şi să continue sau când nu mai are energia necesară reuşesc să-l motivez. Cursantele mele mă laudă, iar uneori mă simt flatată. Şi părerea lor despre mine mă motivează şi mă ambiţionează să merg mai departe”, a explicat Alexandra.


Abia după ce a început să facă sport de menţinere constant a conştientizat beneficiile pe care le aduce. Sportul a ajutat-o şi-n copilărie să evite momentele „moarte”, cum ar fi statul în faţa blocului. „Te educă foarte bine sportul”, este concluzia Alexandrei.

„Când am început sportul de întreţinere l-am început pentru latura estetică. La vârsta aceea a adolescenţei îţi doreşti să arăţi bine şi să fii apreciată, dar treptat am început să simt beneficiile sportului şi să conştientizez ce important este sportul ca şi stare de bine, deci mental, pentru că multă lume încă mai au percepţia aceea «de ce să mă duc la sală că eu nu mă îngraş» sau mai aud comentarii în sală de tipul «tu de ce mai vi la sală că tu nu eşti grasă». Îmi aduc aminte când eram copilă că îmi ştiam programul şi altfel te autoeduci. Ştiam că ies de la şcoală, îmi fac temele, fug la antrenament, vin acasă, mă mai joc ceva şi mă culc. Aveam un program  bine stabilit. Pe când cu cât stai şi leneveşti sau ieşi în faţa blocului şi ai orice alte preocupări care nu sunt aşa de stricte nici programul tău nu va fi aşa de pus la punct. Te educă foarte bine sportul. Îţi influenţează starea de bine, încrederea în tine, iar  odihna este mult mai bună. Aud în zilele noastre multă lume care suferă de insomnie, ceea ce eu nu înţeleg. Eu când pun capul pe pernă dorm instant”, a precizat Alexandra Puntea.


După atâţia ani de sport se poate considera foarte fericită. Este împlinită pe toate planurile şi spune că fără sport n-ar putea să trăiască.

“Eu nu am cum să fac comparaţie cu altceva fiindcă am făcut tot timpul sport. Da, sunt foarte mulţumită. Nu mi-aş vedea viaţa fără sport. Sper să fiu sănătoasă şi să continui atât cât aş vrea eu. Nu pot să trăiesc fără sport”, a spus Alexandra.


După ce a născut doi copii şi corpul ei a suferit modificări. Deşi s-a îngrăşat nu s-a lăsat şi a slăbit de fiecare dată. Recunoaşte că nu crede în reţete minune şi nici medicamente nu ia. Cel mai bine reacţionează corpul la lucrurile naturale: sport constant, mâncare sănătoasă şi odihnă.

“Eu chiar nu am avut norocul să rămân supersiluetă după ce am născut. Destul de repede mi-am şi revenit, tocmai datorită faptului că muşchiul are memorie şi corpul a reacţionat foarte bine. Nimic dus la extreme nu este bun. Şi eu uneori îmi pun semne de întrebare dacă nu fac prea mult şi corpul o să resimtă la un moment dat. Mai vin care îmi spun: «astăzi stau trei ore la aerobic». Şi le spun că nu-i în regulă să stai trei ore. În acest fel duci corpul şi nu va mai dă randament, nici nu te mai ascultă, eşti obosit şi renunţi. Sunt adepta naturalului. Drept urmare nu folosesc nici un supliment pentru sportivi. Folosesc anumite complexe de vitamine şi minerale. Ce mai iau când mă simt foarte obosită sunt aminoacizii lichizi, care-ţi intră direct în muşchi şi practic îţi hrănesc muşchiul şi nu mai simţi oboseala. Pentru slăbire nu iau nimic, iar despre reţelete minune n-am o părere bună. La fel de repede cum dai jos kilogramele, la fel este şi efectul  dispare. Nu poţi să o duci pe termen lung”, a explicat antrenoarea.


Alexandra este instructor internaţional de fitness şi pregăteşte numeroşi oameni care vin la sală, dar în special fete. Are şi câţiva băieţi în grupă pe care nu-i “iartă” şi-i pune intens la treabă.

“În grupul pe care-l antrenez mai sunt câteodată şi câte doi sau trei băieţi. Dar şi pe ei îi obosesc destul de bine”, explică Alexandra Pintea.

Durerile de spate, tot mai frecvente

Alexandra vede zi de zi la sală efectele sedentarismului. Tot mai multă lume are dureri de spate. Soluţia este simplă: să facă lumea sport din copilărie.

“Poate e şi vina părinţilor. Toţi îi îndrumăm să înveţe, dar nimeni nu se gândeşte că pe lângă învăţat acelui copil îi trebuie şi partea de relaxare şi sport. Cel mic nefiind motivat nu face sport. Unii mai iau scutire şi mai târziu văd că apar problemele cum ar fi greutatea sau durerile, cauzate de lipsa de sport din copilărie. Abia atunci conştientizează adulţii când au dureri că au greşit când au fugit de la ora de sport de la şcoală. Am observat în ultimul timp că oamenii au foarte multe probleme cu spatele”, a declarat Alexandra Pintea.

“Motivele să nu vii la sală apar tot timpul”

“Eu dacă-i văd pe clienţii mei că nu sunt motivaţi şi că nu vin la sală îi şi sun. La sală avem şi o aplicaţie prin care dacă ai absentat 7 zile primeşti mesaj că ai întârziat. Dacă îi simt că-s obosiţi le spun să facă o pauză de o săptămână fiindcă nu o poţi duce la extreme sau îi sfătuiesc să facă o plimbare, să se ducă cu rolele sau să facă altceva şi revenim a doua săptămână în forţă”, a menţionat Alexandra despre metodele de motivare ale clienţilor.

Cum îşi hrăneşte copiii?

Cu o fetiţă în vârstă de 7 ani şi un băieţel de 4 ani şi jumătate tentaţiile alimentare sunt la tot pasul.

“Zahărul este cea mai mare otravă a zilelor noastre. Multă lume spune că nu mănâncă carne, dar mănâncă dulce. Mi se pare că nu-i nici o afacere. Şi eu mă lupt să renunţ cât mai mult la zahăr. Şi acasă am cumpărat zahăr de nucă de cocos. Încerc să-i învăţ pe copiii mei să mănânce sănătos. Eu reuşesc acasă să fac asta, dar mai merg la bunica şi obţin ce vor (n.red.: râde). Copiii mei n-au mâncat niciodată de la cele mai cunoscute fastfooduri la nivel internaţional. Nu fiindcă sunt nebună.

Nu le interzic să mănânce, dar le-am explicat de ce nu-s bune. Încerc în linii mari să le explic de ce e rău un produs şi ce este bun la alt produs. Mă bucur că am reuşit să-i învăţ pe cei mici de pe acum despre mâncarea sănătoasă. Eu de vreo cinci ori am mâncat la un fastfood din acesta internaţional  şi de fiecare dată am simţit o senzaţie de greaţă şi-mi venea înapoi”, explică Alexandra.

Nu trebuie să ai bani ca să faci sport

Pentru cei care nu au destui bani antrenoarea le recomandă să facă o plimbare în parc, să meargă cu bicicleta sau să meargă cu rolele.

“Eu dacă mă duc în parc nu alerg cu căştile în urechi. Mai ales dacă mă duc dimineaţa. Este când mă mai duc la 06:00 dimineaţa şi aud păsărelele, simţi aerul curat… Te simţi şi tu mai bine. Vin de multe ori din parc din Babeş  şi aşa de încărcată mă simt că-i mai zic soţului meu că în parc e raiul pe pământ şi că acolo în parc mi-aş lua un apartament”, a spus Alexandra Pintea.

Ce mănâncă şi ce nu mănâncă?

„Eu mănânc carne de porc, dar de la porc mănânc muşchiuleţul. M-am obişnuit să pregătesc carnea numai în cuptor sau la grătar. Chiftelele le fac pe hârtie de bucătărie în cuptor. Nu fac cartofi prăjiţi, eventual fac o dată sau de două ori pe an. Încerc să merg cât mai mult pe natural, că oricum aducem din exterior atâta rău. Să-l mai facem şi în casă voit?  Nici în ciorbe nu pun uleiuri. Eu nu beau energizante deloc. Nu te ajută. Îţi cresc pe moment energia  şi este un şoc pentru inimă. Mâncarea de la fast food nu mănânc pentru că este făcută să nu te saturi. Îţi bagă potenţiatorii de aromă şi este o senzaţie de moment că eşti sătul. Tot ai mânca apoi. În schimb beau cafea dimineaţa…îmi place şi mirosul. Mai beau uneori şi un pahar de vin. Nici cu alimentaţia nu o duc în extreme. Nu este bine. Eu promovez sportul pentru sănătate, sportul pe care poate să-l facă orice om normal. Pentru a face sport nu trebuie să ai o sumedenie de bani sau să mergi la sală. Sau că n-ai timp. Acestea nu-s motive să nu faci sport. De trei ori pe săptămână ai timp să faci sport”, a spus Alexnadra.

Încurajări pentru celelalte mămici

“Şi o mamă după ce naşte să nu considere că viaţa ei este terminată. A născut un copil şi va rămâne veşnic grasă. Nu. Într-adevăr este o perioadă prin care femeile trec. Sunt nişte schimbări, dar trebuie să-ţi găseşti puterea să mergi să faci sport. Nu trebuie să te plafonezi şi să-ţi găseşti scuze. Faptul că ai un copil nu este o scuză să nu faci sport. Am simţit asta pe propria piele”, a conchis Alexandra Pintea.

Antrenoarea de la Cluj a mers recent în Bucuresti în campusul Arcca special pentru a le împărtăşi studenţilor pasiunea sa pentru sport, pentru a-i motiva şi pentru a-i încuraja să fie mereu activi.

Ultimele Stiri
abonare newsletter