Sport

Cum să nu ne moară sportivii?

Moartea sportivului de la Dinamo a ridicat numeroase semne de întrebare. Dotarea ambulanţei şi intervenţia medicilor sunt chestiunile pe care trebuie să le lămurească oamenii legii dacă au dus sau nu la decesul tânărului fotbalist de la Dinamo. Ce spun însă regulamentele în astfel de cazuri?

Camerunezul Patrick Ekeng, în vârstă de 26 de ani, a murit după ce a suferit un şoc cardiogen şi s-a prăbuşit pe teren în minutul 69 al partidei Dinamo - Viitorul, scor 3-3, la doar şapte minute după ce intrase pe teren. Medicii au încercat să-l resusciteze pe mijlocaş peste 80 de minute, fără succes însă.

Nu există diferenţe

Medicul şef UPU Smurd Cluj a explicat pentru Monitorul de Cluj că nu există proceduri speciale în cazul în care unui sportiv i se face rău.


„Nu sunt proceduri separate pentru un sportiv aflat pe teren. Procedurile sunt pentru orice om la care i se face rău. Este obligatoriu şi la cea de transport (n. red.: ambulanţă) să aibă un defibrilator automatizat extern, deci nu cel pe care-l folosesc doctorii, ci unul care sesizează el singur ritmul şi aplică şocul dacă este cazul”, a explicat Adela Golea.

Când intră medicul pe teren?

Antrenorul echipei Sănătatea Cluj a spus că procedurile sunt foarte clare în privinţa intervenţiei medicilor pe teren.


„În primul rând arbitrul solicită intervenţia medicului. Fără aprobarea lui nu are nimeni dreptul să intre pe teren. El e primul care ia act de evenimentul respectiv. În general arbitrul merge şi constată. Dacă se dovedeşte că are jucătorul o lovitură la cap se opreşte jocul. Odată sesizat faptul arbitrul solicită făcând semn către marginea terenului de targă, iar asta înseamnă că medicul delegat al echipei. Echipa gazdă, în Liga III, conform regulamentelor FRF trebuie să pună la dispoziţie o ambulanţă şi cu medic delegat. De obicei la lucruri minore arbitrul îl întreabă pe sportiv dacă are nevoie de medic. Dar în acest caz, fiind vorba de ceva grav, a fost solicitat direct medicul. După ce medicul intră pe teren şi vede că-i inconştient jucătorul trebuie tras pe o parte pentru a nu-şi înghiţi limba. Când sunt lucruri foarte grave medicul solicită ambulanţa. Ambulanţa trebuie să fie amplasată aproape de teren. La noi medicul stă în maşină şi se uită la meci iar şoferul stă pe poziţie de plecare. La semnalul arbitrului ei intră pe teren. E exclus să fie în altă parte. Medicul de pe salvare ia decizii, dar dacă nu iei decizia repede, cum se şi zice, în două minute în al treilea minut eşti expus morţii”, a explicat antrenorul principal al echipei Sănătatea Cluj, Marius Semeniuc.

Ultimele Stiri
abonare newsletter