Sport

Handbal feminin: Victorie istorică pentru România în fața Norvegiei, în preliminariile EURO 2016

Naționala feminină de handbal a României a reușit o victorie istorică în fața Norvegiei, 25-20 (16-9), miercuri seara, în Sala Polivalentă din Cluj-Napoca, într-un meci din preliminariile EURO 2016.

sursa foto: hcmroman.ro sursa foto: hcmroman.ro

România, medaliată cu bronz la Campionatul Mondial din 2015, a făcut un meci senzațional și și-a luat revanșa în fața scandinavelor după ce a pierdut de două ori în fața Norvegiei la turneul din decembrie, din Danemarca, 22-26 în grupă și 33-35, după prelungiri în semifinale.

Echipa României nu mai obținuse o victorie în fața Norvegiei, actuala campioană europeană, mondială și olimpică, din 2000. Pe 10 decembrie 2000, în Sala Polivalentă din București, România învingea Norvegia cu 26-22 și se califica în semifinalele Campionatului European găzduit de țara noastră.


Formația antrenată de suedezul Tomas Ryde nu i-a lăsat adversarei nicio șansă în meciul de la Cluj-Napoca, desfășurat în fața a 7.200 de spectatori, care le-au încurajat frenetic handbalistele noastre.

Cristina Neagu a arătat de ce este cea mai bună jucătoare a lumii cu cele 10 goluri, Paula Ungureanu a reușit parade de senzație (a apărat două aruncări de la 7 metri, iar Denisa Dedu a parat și ea două), însă întreaga echipă a făcut un meci remarcabil.


Norvegia a condus o singură dată, cu 2-1 (min. 4), iar în minutul 6 scorul era egal, 3-3. Tricolorele au reușit patru goluri la rând, 7-3 (10), și au luat jocul pe cont propriu. Oaspetele au marcat o dată, pentru 7-4 (12), dar au urmat șase goluri consecutive pentru România, care s-a desprins la un neverosimil 13-4 (22). Diferența maximă a fost de zece goluri, 16-6 (27), dar la pauză România conducea cu 16-9, după un final mai bun al echipei nordice, care a legat trei goluri la rând.

La reluare, Norvegia s-a apropiat la patru goluri, 18-14 (43), dar România și-a revenit repede și a refăcut diferența confortabilă, 22-15 (49). Norvegia a mai avut o serie de patru goluri, ajungând la 22-19 (56), dar jucătoarele noastre au gestionat impecabil finalul de joc, câștigând cu 25-20.


Au evoluat echipele: 
România: Paula Ungureanu, Denisa Dedu — Laura Chiper (3 goluri), Aneta Udriștoiu, Gabriella Szucs (1), Cristina Neagu (10), Aurelia Brădeanu (1), Gabriela Perianu, Luciana Marin, Valentina Ardean-Elisei (2), Oana Manea (2), Mădălina Zamfirescu (1), Ana-Maria Tănăsie (1), Eliza Buceschi (3), Florina Chintoan (1), Patricia Vizitiu. Selecționer: Tomas Ryde. 
Norvegia: Kari Aalvik Grimsboe — Mari Kristine Sobstad Molid, Emilie Hegh Arntzen, Veronica Kristiansen (3), Heidi Loeke (3), Nora Moerk (6), Malin Larsen Aune, Linn Jorum Sulland (1), Pernille Bjorseth Wibe, Tine Stange (1), Betina Riegelhuth (1), Amanda Kurtovic (2), Camilla Herrem (2), Sanna Charlotte Solberg (1), Marta Tomac. Selecționer: Thorir Hergeirsson.

Au arbitrat bosniacii Sasa Pandzic și Boris Satordzija, iar delegat EHF a fost Tatjana Medved (Serbia).


Ambele echipe sunt practic calificate la turneul final al Campionatului European (merg primele două din grupă).

În clasamentul Grupei preliminare 1, România ocupă primul loc, cu 6 puncte, urmată de Norvegia, 4 puncte, Belarus, 2 p, Lituania, 0 p.


România și Norvegia se vor întâlni din nou, duminică, de la ora 19,00 (ora României), la Stavanger.

Ultimele Stiri
abonare newsletter