Sport

Obiectivul naționalei de fotbal feminin a României, calificarea la Campionatul European

După un an cu rezultate și bune și rele, naționala de fotbal feminin a României se pregătește pentru un an puternic cu partide în fața unor echipe precum Franța, Grecia, Ucraina și Albania. Până atunci reprezentativa feminină a României se pregătește de partea a doua a preliminariilor EURO 2017 într-un stagiu ce se desfășoară în San Pedro del Pinatar, regiunea Murcia, Spania.

În perioada 17-27 ianuarie, echipa națională feminină condusă de Mirel Albon va disputa trei jocuri amicale: cu Albacete (formație din prima ligă spaniolă) pe 20 ianuarie, cu Norvegia pe 22 ianuarie și cu Levante (formație din prima ligă spaniolă) pe 26 ianuarie.

Din lotul de 22 de jucătoare convocat pentru stagiul de pregătire 12 sunt jucătoare la clubul Olimpia Cluj.


Înainte de acest cantonament al naționalei, reprezentantul fotbalului feminin în Comitetul Executiv, clujeanul Alin Cioban, a acordat un mic interviu pentru Monitorul de Cluj.

Priml pas bun, schimbarea conducerii FRF

El spune că în ceea ce privește fotbalul feminin din România, odată cu schimbarea conducerii FRF, s-au efectuat multe schimbări esențiale pentru creșterea calității fotbalului. „La nivelul fotbalului feminin din România, odată cu schimbarea administrației și a conducerii Federației Române de Fotbal am pășit către într-o nouă etapă, în sensul că am reușit față de anii precedenți să avem antrenori la fiecare reprezentativă în parte. Acoperim spectrul de la senioare, U19, U18, U16, U15 cu antrenori care trebuie să confirme la rândul lor, asta este un prim pas important pentru că înainte aveam doar doi antrenori, acum avem antrenori pentru fiecare națională în parte”, a declarat Alin Cioban.


Premieră, contracte FRF - jucătoare

În 2015 au fost introduse și contracte pe obiective între FRF și jucătoarele naționalei ceea ce va impulsiona mai puternic să obțină rezultate pozitive, spune Alin Cioban. „Un alt pas important a fost schimbare diurnelor pe care se oferă echipei senioare și în premieră pentru România am reușit să aduc în Comitetul Executiv un prim contract între o națională de fotbal feminin și conducerea FRF pe obiective. Este dezideratul meu ca în fotbalul feminin, la nivelul echipei naționale, să existe un contract pe obiective între fiecare națională și FRF”, a mai spus Cioban.

Ținta, Campionatul European

Reprezentantul fotbalului feminin în Comitetul Executiv afirmă cu în acest an obiectivul principal o reprezintă calificarea în premiră la un campionat european. „Pentru echipa națională de senioare obiectivul îl reprezintă calificarea în premieră la un campionat european. După cum știți suntem în grupă cu Franța, Ucraina, Greci și Albania. Rezultatele din Franța, un egal în Ucraina, și o victorie în meciul cu Grecia din deplasarea ne avantajează să ocupăm locul doi în grupă după Franța. Acest contract reprezintă o motivație financiară în cazul antingerii acestor obiective atât pentru fete cât și pentru staful tehnic și cel administrativ”, a afirmat Alin Cioban.


5.000 de fotbaliste în 2016

În ceea ce privește strategia de dezvoltare, Alin Cioban își dorește ca în acest an să ajungă la un număr de 5.000 de jucătoare la nivel național, de la cele mai mici vârste până la fotbalul profesionist. „Obiectivul pentru 2016 în fotbalul feminin este unul de dezvoltare prin creșterea numărului de practicante până în jurul cifrei de cinci mii de fete la nivel național. Asta înseamnă continuarea continuarea proiecteleor pe care le-am făcut și în anii precedenți. Pentru mine este foarte important să reușim să demarăm un proiect care vizează toate asociațiile județene din întreaga țară. Asta înseamnă că vom avea un proiect prin care fiecare asociație județean participă cu una sau două categorii de vârstă sub 14 și sub 12 ani, vom face un campionat național, împărțim prima dată în faza regională după care până în fazele finale în așa fel încât să dăm șansa oricărei fetițe din orice județ al țării să parrticipe în această competiție”, a declarat Cioban.

Clujul pe lista meciurilor EURO 2017

Pe lângă obiectivul de dezvoltare mai există și un obiectiv de performanță, care constă în calificarea echipei naționale la campionatul european, spune Cioban. „Asta înseamnă că ne dorim foarte mult ca echipa națională să se califice la campionatul european. Ultimele două partide vor fi în luna septembrie cu Grecia și Ucraina, partide pe care ni le dorim să le aducem la Cluj-Napoca, calificarea la campionatul european din 2017 din Olanda fiind un obiectiv major de performanță”, a spus Alin Cioban.


Obiective pentru junioare

Și pentru echipele naționale Under există obiecitve, afirmă Alin Cioban. Acestea vor avea de îndeplinit sarcina de calificare la cel puțin două tururi de elită. „La nivelul echipelor reprezentative, U19, U18, U16, U15, calificarea la cel puțin două tururi de elită reprezintă obiective de performanță”, a afirmat Alin Cioban.

Mai multe antrenoare și arbitre

Dacă jucătoarele au obiective precise pentru anul în curs, partea de antrenorat și cea de arbitraj nu rămân nici ele neglijate. Potrivit reprezentantului cluburilor de fotbal feminin în Comitetul Executiv al FRF, Alin Cioban, este foarte important ca fetele care sunt la final de carieră să rămână în sistem, fie ajungând antrenoare la cluburi, fie arbitre, un segment care în acest moment este foarte slab dezvoltat. „Personal, îmi doresc ca cele două obiective să fie completate cu dezvoltarea a două segmente, dezvoltarea arbitrajului feminin din România și dezvoltarea segmentului de antrenori femei în fotbalul românesc. Este foarte important ca jucătoarele care sunt spre final de carieră să rămână ori în arbitraj, ori în fenomen în antrenorat. Dacă la nivelul antrenoratului stă foarte bine fiind proiecte și în 2015 și în 2016, cu sprijinul UEFA, unul dintre etapele proiectului fiind la Cluj, anul trecut, la nivelul arbitrajului românesc feminin încă mai avem de luptat și sper ca și domnul Vassaras să mă ajute, discuții în sensul acesta fiind numeroase însă trebuie să trecem și la fapte.
Anul acesta în cadrul Comisiei Centrale de Arbitri s-a decis ca inclusiv doamna Albon și doamna Dorcioman să poată arbitra în fotbalul feminin românesc. Există fete arbitre care arbitrează dar nu avem un număr ridicat de fete și atunci sunt completate cu băieți.
Cred că, ca și obiectiv pentru 2020, vom avea un arbitraj dominat de femei. De ce este important ca să fie și arbitre femei și antrenori femei, răspunsul de la UEFA este că nu neapărat să fie un antrenor principal femeie sau bărbat, ci important este să fie un antrenor bun, dar este recomandat ca în staful oricărei echipe de fotbal feminin să existe o femeie, ceea ce am încercat și la nivelul echipelor naționale. Fiecare echipă națională are o femeie antrenor în staf care să ajute echipele”, a declarat Cioban.


Locul 39 la sfârșitul anului 2015

Reprezentativa feminină de fotbal a țării noatre se situează, la finalul anului 2015, pe locul 39 în clasamentul FIFA, cu 1584 de puncte. Pe primele zece poziții se află naționalele USA (2180 de puncte), Germania (2104p.), Franța (2078p.), Japonia (2045p.), Anglia (2041p.), Korea DPR (1993p.), Brazilia (1977p.), Suedia (1973p.), Australia (1964p.) și Norvegia (1935p.).
Naționala de fotbal feminin a României va disputa, pe data de 4 martie, pe stadionul Arcul de Triumfdin București, un meci amical împotriva naționalei Spaniei, un test important înainte de partea a doua a preliminariilor EURO 2017.

România, locul 2 în grupele EURO 2017

Cu două victorii, 3-0 cu Albania și 3-1 în Grecia, un rezultat de egalitate, 2-2 în Ucraina, și o înfrângere, 0-3 în Franța, „tricolorele” antrenate de Mirel Albon se află pe poziția a doua în preliminariile EURO 2017, una care, la finalul campaniei, va aduce ori calificarea directă la turneul final, ori dreptul de participare în jocul de play-off.

La Campionatul European ce va fi găzduit în 2017 de Olanda se califică direct reprezentativele de pe primul loc în cele opt grupe preliminare plus șase dintre selecționatele clasate pe locul al doilea. Alte două ocupante ale pozițiilor secunde vor disputa un play-off pentru ultimul loc la turneul final, unul care, în premieră, se va desfășura cu 16 participante.

Următoarele meciuri pentru naționala României:
România - Franța (8 aprilie 2016)
Albania - România (2 iunie 2016)
România - Ucraina (15 septembrie 2016)
România - Grecia (20 septembrie 2016)

abonare newsletter