Sport

Scandalul premiilor acordate handbalistelor capătă amploare

Premierea handbalistelor, medaliate cu bronz la Mondialul din decembrie, a iscat un scandal în rândul sportivilor din țara noastră.

Gimnastul Marian Drăgulescu, medaliat cu argint la sărituri în cadrul Campionatelor Mondiale de la Glasgow, a fost primul sportiv care s-a declarat nemulţumit de faptul că Guvernul a suplimentat numai premiile acordate echipei feminine de handbal.

Marian Drăgulescu a luat atitudine și a spus că mai mulți sportivi s-au simțit lezați și că „argintul său nu face cât bronzul fetelor”.


Într-un interviu acordat cotidianului Adevărul, Drăgulescu a afirmat că a fost premiat cu 37.000 de lei, conform legii sportului, pentru argintul mondial, în timp ce handbalistele au primit un premiu de patru ori ori mai mare decât cel prevăzut (14.800 de lei), ajungând la 60.000 de lei pentru bronzul de la CM, printr-o decizie a Guvernului. „Mie mi se părea corect să fim apreciaţi şi stimulaţi la fel, dar iată că argintul meu nu face cât bronzul handbalistelor. Eu am câştigat medalia la începutul lunii noiembrie şi peste puţin timp s-a produs schimbarea de guvern. Ideea e că pe mine nu m-a băgat nimeni în seamă, nu m-a felicitat nimeni, nu m-a chemat nimeni de la niciun Guvern sau vreo autoritate locală să-mi dea o floare sau o diplomă. Inclusiv actualul premier a spus că primele sunt inadmisibil de mici şi sunt total de acord cu dânsul, dar nu cerem altceva decât să fim trataţi în mod echitabil. Am tot respectul meu pentru performanţa fetelor de la handbal, le felicit, nu am nimic cu ele, tot ce ne dorim e ca sportivii care au obţinut performanţe la Mondiale în acest an să fie premiaţi la fel”, a declarat gimnastul.

În aceeşi situaţie cu Drăgulescu mai sunt gimnasta Larisa Iordache (bronz la individual compus la CM), judoka Corina Căprioriu şi Andreea Chiţu (argint la CM de la Astana), echipa feminină de spadă, în componenţa Ana Maria Brânză, Simona Pop, Simona Gherman şi Loredana Dinu (argint la CM de la Moscova) şi sabrerul Tiberiu Dolniceanu (bronz la CM de la Moscova).


Atacul multiplului campion a fost îndreptat în special către Gabi Szabo, fostul ministru al Tineretului și Sportului. „În perioada în care am fost ministru, toți sportivii clasați pe locurile unu doi și trei au avut parte de premiile dublate. Atât mi-a permis legea, atât le-am oferit. Tot timpul am considerat că premiile sportivilor sunt mici iar din acest motiv am decis să le dublăm”, a spus Szabo pentru ziare.com.

Fosta mare campioană olimpică, europeană și mondială explică și cum au ajuns Cristina Neagu și colegele ei să primească bani mai mulți. „În cazul premiilor de la handbal, situația este diferită, pentru că s-a făcut prin decretul primului ministru. Eu niciodată nu am cerut derogare pentru că am ales dublarea premiilor. Această situație, a handbalistelor, a bulversat într-adevăr lucrurile pentru că în sport medaliile sunt egale. Nu poți face diferențe. Nu poți spune că un bronz este mai valoros ca un argint”, a completat Szabo.


Antrenorul lotului olimpic feminin de judo, Florin Bercean, a declarat luni, pentru Mediafax, că „nu poţi fi pentru unii mumă şi pentru alţii ciumă”. „Eu sunt obişnuit ca la Preşedinţie sau la Guvern să fie primiţi anumiţi sportivi, de parcă ar fi din altă ţară. Nu e prima dată când se întâmplă. Am mai văzut astfel de lucruri, doar unele delegaţii erau primite, e vorba de preferinţa celor care ne conduc, iar pe mine nu mă surprinde. Dar, e incorect să le dai unora mai mult ca premii decât prevede legea. Fetele de la judo (Andreea Chiţu şi Corina Căprioriu - n.r.) sunt vicecampioane mondiale în 2015 şi au primit 37.000 de lei, sumă deja dublată, iar fetele de la handbal au primit 60.000 de lei pentru medalie de bronz. De ce? Sună urât ce spun, pentru că am ţinut cu ele la fiecare meci şi m-am bucurat mult pentru medalia lor, dar cred că decizia sportivilor de a protesta pentru sumele de premiere e corectă şi nu se îndreaptă împotriva handbalistelor, ci a procedurilor. Trebuie să înţeleagă toată ţara, inclusiv Guvernul, că valoarea este aceeaşi şi trebuie recompensată la fel. Eu cred că şi un copil olimpic la matematică nu e corect să ia 1.000 de lei faţă de premiile unui sportiv, sau un copil talentat la pian, de ce să ia mai puţin ca fetele de la judo, de exemplu? Nu reprezintă tot România? Valoarea lor nu merită recompensată la fel?”, a declarat Florin Bercean.

60.000 de lei a primit fiecare componentă a lotului feminin de handbal, după locul 3 obținut la Mondialul din Danemarca.


37.000 de lei au primit sportivele de la judo pentru medalia de argint de la Mondiale.

Lista sportivilor ignorati de Guvern:
Marian Drăgulescu - medalie de argint la sărituri, la Campionatul Mondial de gimnastică.
Andreea Chițu - medalie de argint la judo, categoria 52 kilograme, la Campionatul Mondial de la Astana
Corina Căprioriu - medalie de argint la judo, categoria 57 kilograme, la Campionatul Mondial de la Astana
Echipa feminina de spadă (Loredana Dinu, Simona Pop, Simona Gherman ți Ana Maria Branză) - medalie de argint la Campionatul Mondial de scrima
Larisa Iordache - medalie de bronz la individual compus, la Campionatul Mondial de gimnastică
Tiberiu Dolniceanu - medalie de bronz la sabie la Campionatul Mondial de scrimă.

Ultimele Stiri
abonare newsletter