Sport

Clujul pierde o mare competiție internațională. Danemarca, Franța și Rusia ar putea fi gazdele preolimpicelor de handbal

Din postura de ocupantă a locului 3 la Mondiale, România a depus opțiunea de a organiza turneul de calificare la Jocurile Olimpice, dar Federația Internațională i-a refuzat acest privilegiu.

În loc ca cele trei turnee preolimpice să fie susţinute în Olanda, România şi Polonia (locurile 2, 3 şi 4 la Mondial), aceste vor avea loc în Danemarca, Rusia şi Franţa. Exista varianta ca România să fie gazdă, după medalia de bronz de la Mondiale, dar influenţa pe care danezii o au la Federaţia Internaţională ne-a privat de acest lucru, competiţia urmând să se dispute la Herning.

Informaţia nu este încă una oficială, dar o decizie va fi făcută public, după Crăciun.


Turneul va avea loc în perioada 17-20 martie 2016. România va lupta pentru un loc la Rio cu Danemarca, Muntenegru şi Uruguay, primele două echipe din grupă obţinând biletele către Jocurile Olimpice.

Antrenorul secund al echipei naționale de handbal feminin, Costică Buceschi, speră că informația să nu fie adevărată și spune că faptul că Danemarca a organizat foarte bine Campionatul Mondial nu reprezintă un criteriu pentru a primi și turneul preolimpic. „Sper să nu fie adevarăt! Clar nu este corect, dacă informaţia este adevarată. Nu mi se pare normal, din ce ştiu eu există un regulament, iar noi trebuia să fim ţară organizatoare. Nu este un turneu final întins pe două săptămâni ca să nu-l putem organiza. Toate ţările l-ar putea organiza. Ce dacă au organizat bine turneul final, acesta n-ar fi un criteriu. Din nou, sper să nu fie adevarăt”, a declarat Costică Buceschi pentru ziare.com.


Jucătoarele echipei naționale speră să nu fie adevărată acestă informație. „Care sunt motivele pentru care au dat turneele Danemarcei, Rusiei şi Franţei? Acum ne dăm seama ce parere au domnii despre noi. Crede-mă pe cuvânt că sunt şocată. Nu-mi vine să cred. Pe ce bază se stabileşte chestia asta? Că se numesc Franţa, Danemarca sau Rusia? Şi noi ne numim România şi am demonstrat că ne putem bate cu puterile. Sunt foarte dezamagită, e normal. Sunt oameni care îşi doresc să ne vadă jucând, oameni care vor să vină să ne susţină. Acolo, în Danemarca, te lupţi şi cu alte puteri, pe lângă handbal”, a spus Aurelia Brădeanu, pentru Digi Sport.

Oana Manea, una dintre jucătoarele care au adus bronzul mondial în România, spune că probabil jucătoarele din Danemarca preferă să le învingă la ele acasă. „Nu se procedează normal! Probabil că le place să le batem la ele acasă. Danemarca ne poartă noroc și trebuie să le batem iar la ele acasă, dar ele vor să se răzbune. Pe noi cred însă că ne ambiționează și mai mult. Aveam multă susținere aici și le dădeam multă bucurie, o calificare la noi acasă înseamnă altceva, în fața propriilor suporteri, dar acum trebuie să ne supunem. Nu mi se pare normal, au fost niște reguli de la început. Sunt noi și Olanda trebuia să fim țări organizatoare. Dacă ne facem treaba pe teren, nu cred că ne poate sta nimeni în cale”, a afirmat Oana Manea.


Președintele Federației Române de Handbal, Alexandru Dedu, declara zilele trecute că România are foarte mari șanse de a organiza turneul preolimpic a uneia dintre cele trei grupe, Sala Polivalentă din Cluj-Napoca fiind cea care ar urma să fie gazda pentru România.

Clasamentul final al Campionatului Mondial din Danemarca este următorul: 1. Norvegia, 2. Olanda, 3. România, 4. Polonia, 5. Rusia, 6. Danemarca, 7. Franţa, 8. Muntenegru, 9. Suedia, 10. Brazilia, 11. Ungaria, 12. Spania, 13. Germania, 14. Coreea de Sud, 15. Serbia, 16. Angola, 17. China, 18. Argentina, 19. Japonia, 20. Puerto Rico, 21. Tunisia, 22. Kazahstan, 23. Cuba, 24. Congo.

Ultimele Stiri
abonare newsletter