monitorulcj.ro Menu
Sport

România suferă a doua înfrângere la CM de handbal feminin, în fața Norvegiei, și se agață de locul 4 pentru calificare

Naționala feminină de handbal a României a fost învinsă de Norvegia cu scorul de 26-22 (13-10), joi seara, la Frederikshavn, în Grupa D a Campionatului Mondial din Danemarca.

Tricolorele vor termina grupa pe locul 4 în urma acestui eșec și vor avea un adversar foarte puternic în optimile de finală, câștigătoarea Grupei C, Brazilia (campioana mondială en titre) sau Franța (care a învins România cu 29-27, la sfârșitul lunii trecute, într-un meci amical).

Echipa antrenată de suedezul Tomas Ryde a făcut un nou meci slab, însă ultimele zece minute au salvat impresia lăsată. Dacă jocul de apărare a fost mai bun ca în meciul cu Spania, în schimb atacul s-a confruntat cu multe probleme, pe lângă lipsa de inspirație survenind lipsa de comunicare și greșeli simple.


Primele minute au fost destul de echilibrate, dar de la 2-2 (min. 6) scandinavele au punctat de cinci ori la rând pe tabelă și s-au desprins la 7-2 (13). România a arătat un reviriment, cu trei goluri consecutive, revenind de la 5-10 (22) la 8-10 (25), dar la pauză avantajul echipei Norvegiei a fost de trei goluri, 13-10.

Debutul părții secunde a fost complet defavorabil echipei noastre, care a pierdut mai multe mingi în atac și Norvegia, campioana europeană și olimpică en titre, a ajuns la un avans de opt goluri pe tabelă, 20-12 (42).


Un moment cheie a reprizei secunde a fost unul dintre time-out-uri, când România era condusă cu opt goluri, fetele au încropit un cerc ad-hoc în momentul de respiro, însă în „hora” de sfat a româncelor nu au intrat şi antrenorii Ryde şi Buceschi. Tonul a fost dat de Valentina Elisei Ardean, cu un mini-discurs menit să le ridice colegelor sale nivelul de încredere, iar îndemnurile au fost secţionate doar de vocea Oanei Manea. După 20 de secunde şi-a făcut apariţia şi Tomas Ryde.

Ultimele zece minute au arătat o echipă a României mai agresivă în apărare și mai inspirată în atac, scorul parțial pe această perioadă de timp fiind de 7-3, după un început cu patru reușite consecutive.


Cea mai bună marcatoare a naționalei României, Cristina Neagu, a declarat, la finalul meciului, că deși au pierdut meciul este sigură au câștigat la moral. „Cred că azi am arătat o față diferită față de meciul cu Spania. Păcat de cele zece minute de cădere liberă din repriza a doua. Dacă nu aveam căderea aceea puteam să ne apropiem. Este o înfrângere, dar altfel ne simțim azi decât după meciul cu Spania. Chiar dacă am pierdut meciul, am câștigat în moral, în spiritul de luptă. Nu am bătut Norvegia în ultimii 10-15 ani, am luptat, ne-a lipsit și un pic de noroc. Trebuie să analizăm ce ne lipsește în startul de repriză a doua. Noi ne pregătim acum pentru meciul din optimi, care e cel mai important de la acest Mondial pentru noi. Va fi o mare presiune pentru noi și pentru Franța sau Brazilia”, a declarat Cristina Neagu pentru Dolce Sport.

Antrenorul Tomas Ryde a fost nemulțumit de evoluția extremelor. „E greu de spus ce s-a întâmplat. Au fost jucătoare care au făcut aceleași greșeli ca meciurile trecute. Important e să nu cedăm, asta le-am spus. Am avut momente în care am revenit în joc și asta e bine. Laura Chirper a avut o evoluție bună. Trebuie ca extremele să-și îmbunătățească jocul pentru meciurile viitoare”, a spus Ryde pentru Dolce Sport.


În celelalte meciuri din Grupa D, Spania a surclasat cu 39-13 (18-8) echipa Porto Rico, iar Rusia a dispus cu 42-19 de Kazahstan.

În clasament, Rusia ocupă primul loc, cu 8 puncte, urmată de Spania, 6 p (+53), Norvegia, 6 p (+50), România, 4 p, Kazahstan, 0 p, Porto Rico, 0 p.


Ultimele meciuri din grupă vor avea loc vineri, Porto Rico - Kazahstan (17:00, ora României), România - Rusia (19:15), Norvegia - Spania (21:30).

România - Norvegia 22-26 (10-16)
Au evoluat echipele:
România: Paula Ungureanu, Ionica Munteanu - Adriana Nechita, Crina Pintea, Cristina Neagu (8 goluri), Aurelia Brădeanu (4), Gabriela Perianu (1), Luciana Marin (1), Valentina Ardean-Elisei (1), Oana Manea (2), Ana-Maria Tănăsie, Melinda Geiger, Eliza Buceschi (5), Patricia Vizitiu, Laura Chiper. Selecționer: Tomas Ryde.

Norvegia: Kari Grimsbo, Silje Magareta Solberg - Mari Kristine Molid (2), Veronika Kristiansen (6), Heidi Loke (2), Stine Skogrand (1), Vilde Ingstad, Nora Mork (7), Stine Oftedal (4), Linn Jorum Sulland, Pernille Wibe, Betina Riegelhuth, Amanda Kurtovic (1), Camilla Herrem (3), Sanna Charlotte Solberg, Marta Tomac. Selecționer: Thorir Hergeirsson.

Au arbitrat slovenii Bojan Lah și David Sok.

Cea mai bună jucătoare a partidei a fost aleasă Kristiansen.