Sport

Naționala de handbal feminin a României a plecat la CM din Danemarca, via Franța

Naţionala feminină de handbal a plecat miercuri din România către Franţa, prima escală în drumul spre Campionatul Mondial din Danemarca (5-20 decembrie).

Naţionala de handbal feminin a României va disputa patru partide amicale, trei în Franţa şi una în Suedia, înaintea participării la Campionatul Mondial din Danemarca, programat între 5 şi 20 decembrie.

Peste o săptămână, pe data de 2 decembrie, tricolorele se vor mai opri în Suedia, pentru antrenamente şi un meci cu naţionala ţării gazdă, pentru ca de acolo să ajungă în Danemarca. Sâmbătă, 5 decembrie, Cristina Neagu şi celelalte handbaliste românce vor debuta la Mondial contra reprezentatiei Porto Rico, la 10 ani de la ultima medalie mondială cucerită de România, argintul de la CM Sankt Petersburg 2005. Din echipa de atunci, doar trei jucătoare se mai regăsesc în lot, Valentina Elisei Ardean, Paula Ungureanu şi Aurelia Brădeanu.


Jucătoarele antrenate de Tomas Ryde vor juca în compania Franţei, la Roanne (joi, 26 noiembrie), apoi la Paris vor participa la un turneu amical, sâmbătă, 28 noiembrie, fiind programate meciurile România-Cehia şi Franţa-Cuba, iar duminică, 29 noiembrie, partidele dintre învinse şi învingătoarele din prima zi, urmând a încheia amicalele la Eslov, în 2 decembrie, cu Suedia.

De acolo, echipa României se va deplasa direct în Danemarca, la Campionatul Mondial.


Antrenorul principal al naționalei de handbal al României, Tomas Ryde, a declarat, la plecarea din țară, că este optimist deși este o provocare grea pentru care nu trebuie să le fie frică. „Am jucat în luna iunie barajul cu Serbia, prima mea acţiune cu aceste fete, una pe care am depăşit-o. Mai târziu, Serbia a primit biletele gratuite pentru Campionatul Mondial, felicitări pentru acest lucru. Dar noi a trebuit să facem paşi înainte tot timpul, să lucrăm în cadrul unui proces. Poate unele persoane nu sunt obişnuite să lucreze în cadrul unui proces, când trebuie schimbate anumite lucruri şi să te dezvolţi. Dar acum nu este timp pentru aşa ceva, nu este timp pentru un proiect de performanţă de lungă durată. Acum este vorba doar de a avea jucătoarele fresh, de a fi în formă peste două săptămâni, de a-şi păstra energia şi de a avea un pic de noroc. Jucăm într-o grupă grea, este o provocare dar nu trebuie să ne fie frică, acestea sunt condiţiile. Eu sunt foarte optimist, am văzut o atitudine bună a echipei astăzi, fetele sunt fericite că lucrează împreună, am văzut zâmbete, chiar dacă mai există o stare de oboseală”, a declarat Tomas Ryde.

Căpitanul echipei, Valentina Elisei Ardean, a afirmat, înainte de plecare, că își dorește calificarea la Jocurile Olimpice și că pentru asta handbalistele vor trebui să muncească și să fie concentrate. „Este un moment foarte important şi mult aşteptat. Avem un lot valoros şi ne dorim să scoatem un rezultat cât mai bun, pentru a ne asigura o calificare la Jocurile Olimpice. Ne dorim o medalie, grupa în care suntem este foarte grea, dar nu imposibilă. În sport orice este posibil. Toate meciurile sunt foarte grele, trebuie să muncim şi să fim concentrate pe ceea ce trebuie să facem”, a afirmat Valentina Elisei Ardean.


Cea mai bună jucătoare din lotul lui Tomas Ryde, Cristina Neagu, a mărturist că va fi greu și că oricare echipă cu care s-ar intersecta ar fi una extrem de dificilă. „O să fie cu siguranţă foarte greu. Avem cel puţin trei adversari de calibru, Spania, Norvegia şi Rusia, foarte multe nu ştim despre Porto Rico şi Kazahstan, dar nu cred că ne pot pune probleme. Este cu siguranţă o grupă foarte grea, ne încrucişăm cu o grupă poate şi mai grea. Acum depinde şi de forma de moment pe care o vom avea în Danemarca, încercăm să facem cât mai multe puncte să terminăm cât mai sus în prima grupă pentru a avea, zic eu, un adversar mai facil după grupă. Însă cred eu că din cele patru echipe care pot veni din grupa cealaltă (nr – Brazilia, Franţa, Germania, Coreea de Sud), nu ştiu ce adversar mi-aş dori”, a spus Cristina Neagu.

La Campionatele Mondiale din Danemarca, tricolorele vor evolua la Frederikshavn, în grupa D, cu echipele Norvegia, Spania, Rusia, Kazahstan si Puerto Rico. Handbalistele tricolore vor întâlni, în ordine, Puerto Rico (5 decembrie), Kazahstan (7 decembrie), Spania (8 decembrie), Norvegia (10 decembrie) şi Rusia (11 decembrie).


Din lotul convocat de Tomas Ryde nu face parte nici o jucătoare de la Universitatea Cluj. Lotul României este format din următoarele jucătoare: Paula Ungureanu, Ionica Munteanu şi Diana Petrescu - portari, Valentina Ardean Elisei, Ana-Maria Tănăsie, Cristina Neagu, Gabriela Perianu, Eliza Buceschi, Aurelia Brădeanu, Melina Geiger, Patricia Vizitiu, Luciana Marin, Oana Manea, Crina Pintea, Laura Chiper, Adriana Nechita şi Gabriella Szucs.

În celelalte grupe au fost repartizate:
Grupa A (se va juca la Herning): Danemarca, Muntenegru, Ungaria, Japonia, Tunisia, Serbia.
B (Naestved): Cuba, Suedia, Olanda, Polonia, China, Angola
C (Kolding): Brazilia, Franţa, Argentina, Coreea de Sud, Congo, Germania


Primele patru clasate din fiecare din cele patru grupe se califică în optimile de finală ale competiţiei.

Campionatul Mondial reprezintă şi un criteriu de calificare la Jocurile Olimpice de la Rio, câştigătoarea competiţiei obţinând calificarea direct, în timp ce echipele de pe locurile 2-7 vor avea drept de joc la turneele preolimpice, programate între 7-10 aprilie 2016.

Ultimele Stiri
abonare newsletter