monitorulcj.ro Menu
Sport

Românca Elizabeta Samara a câștigat medalia de aur la Europenele de tenis de masă

Jucătoarea română Elizabeta Samara a intrat în posesia medaliei de aur în proba de simplu, după ce a învins-o duminică în finală pe olandeza Jie Li cu scorul de 4-3 (11-6, 9-11, 3-11, 11-7, 12-14, 11-4, 11-4), la Campionatele Europene de tenis de masă de la Ekaterinburg (Rusia).

Elizabeta Samara, multiplă campioană europeană la dublu feminin și dublu mixt, a câștigat în Rusia primul ei titlu european la simplu și aduce României primul aur continental după o pauză de 12 ani de la precedentul succes al Otiliei Bădescu din 2003.

În finală, Samara a avut un meci dificil în prima parte în fața unei olandeze de origine chineză. Deși, Eliza a câștigat primul set, a fost condusă apoi cu 2-1 și 3-2 la seturi. În ultimele două seturi însă, românca și-a dovedit superioritate și s-a impus clar cu un dublu 11-4, obținând medalia de aur.


În ultimul game, cel care a decis câștigătoarea, Samara a jucat extraordinar, a condus mereu, dar a avut un moment în care a simțit că se pierde pe final. La scorul de 9-1, Elizabeta a pierdut trei mingi la rând, scorul se făcuse 9-4 și a cerut un time-out.

Antrenorul Elizabetei, Viorel Filimon, i-a transmis imediat un mesaj menit a o reintroduce în meci pe sportiva noastră. „Folosește mai mult reverul. Nu ma da în disperare, dă pe mijlocul mesei, nu mai schimba des direcția dacă nu ești sigură de minge”, i-a spus Filimon.


Samara a reintrat foarte bine în meci și a câștigat următoarele două puncte, finala și medalia de aur.

Astfel, Elizabeta Samara s-a impus în fața olandezei Jie Li cu scorul general de 4-3 (11-6, 9-11, 3-11, 11-7, 14-12, 11-4, 11-4)


Până în finală, Samara le-a eliminat succesiv pe Alexandra Privalova (Belarus) cu 4-1, slovaca Eva Odorova cu 4-0, Tetiana Bilenko (Ucraina) cu 4-0, Georgina Pota (Ungaria) cu 4-1 și pe rusoaica Polina Maihailova cu 4-1.

Samara a mai câștigat la Ekaterinburg încă două medalii de argint: cu echipa și la dublu alături de unguroaica Georgina Pota.