monitorulcj.ro Menu

Sport

CFR Cluj - Dinamo. Clujenii vor să înscrie prima victorie în deplasare din acest sezon

CFR Cluj - Petrolul Ploiesti - Foto: Dan Porcuțan

Astăzi sunt programate ultimele două meciuri ale etapei a 10-a a Ligii Naționale de fotbal masculin. Viitorul lui Gică Hagi deschide ziua de fotbal împotriva nou-promovatei FC Voluntari, iar seara va avea loc derbyul dintre două cele mai în formă echipe ale actualei ediții.

Fără înfrângere în primele nouă etape, Dinamo întâlneşte CFR Cluj, formaţie care deşi a suferit multe schimbări la nivelul lotului a rămas o candidată la primele locuri.

CFR Cluj este ultima echipă din zona Ardealului care s-a impus pe terenul dinamoviştilor. Se întâmpla în mai 2014, 3-0 pentru clujeni. Au urmat două victorii ale „alb-roşilor” şi trei rezultate de egalitate cu echipele venite din zona istorică amintită.

Clujenii sunt fără victorie în deplasare în stagiunea curentă, ultimul succes al acestora pe teren advers înregistrându-se pe 16 mai 2015, 3-0 la Iaşi.

Dinamo este echipa cu cele mai multe meciuri fără gol primit dintre toate cele 14 competitoare, șase la număr. De partea cealaltă, CFR a înscris cel puţin o dată în toate cele nouă runde, performanţă pe care a mai realizat-o doar Astra.

Dinamo și CFR s-au întâlnit de 38 de ori în prima ligă. Bucureștenii au câștigat de 18 ori, CFR de alte 14, iar șase meciuri s-au terminat la egalitate. Primul meci a avut loc pe 28 noiembrie 1948, Dinamo - CFR 1-0, gol Marin Apostol. Antrenorii celor două echipe erau Rudolf Wetzer, respectiv Nicolae Munteanu.

Cele mai multe goluri s-au marcat în returul ediţiei 1948-1949, la Cluj, scor 2-5 (Candrea dublă / Bartha dublă, Ozon dublă, Naciu). Insuccesul ardelenilor a fost urmat de un 0-9 cu Metalochimic Bucureşti, rezultate în urma cărora formaţia „vişinie” a luat drumul eșalonului secund.

Prima victorie din contul trupei din Gruia s-a consemnat abia în al patrulea duel direct, pe 15 iulie 1970, CFR - Dinamo 2-1. Succesul a contribuit decisiv la salvarea de la retrogradare, CFR terminând campionatul cu un punct peste Crişul Oradea, prima echipă de sub linie. Golul victoriei a fost, de fapt, un autogol al debutantului Petrică, fotbalist aflat la singurul meci în tricoul „alb-roşilor” în campionat.

Cea mai mare diferenţă de scor a fost realizat pe data de 15 octombrie 2005, când Dinamo învingea echipa din Gruia cu scorul de 5-0. Interesant este că Dorinel Munteanu a folosit atunci un prim 11 format numai din jucători autohtoni, singurii străini utilizaţi intrând după pauză, Bruncevic şi Zoran Milosevic. Un an mai târziu, pe data de 5 noiembrie 2006, clujenii opreau o serie de 13 victorii consecutive realizate de trupa antrenată la vremea respectivă tot de Mircea Rednic după un meci pe care l-au câștigat cu scorul de 2-1, performanță realizată prin dubla lui Surdu.

O singură victorie a reuşit Dinamo în ultimele nouă întâlniri directe în toate competiţiile, 1-0 la Cluj, în aprilie 2013, în rest au fost șase succese ale CFR şi două remize. Ultima victorie reuşită de bucureşteni pe teren propriu în campionat s-a înregistrat pe 23 august 2009, scor 1-0 (Marius Niculae). Au urmat patru succese consecutive ale clujenilor şi remiza din primăvară (1-1, marcatori Elhamed / Camara).