Sport

Încotro merge fotbalul feminin din România?

Fotbalul feminin este un sport tânăr în România care, la fel ca alte sporturi mai puțin promovate, strânge doar câteva zeci de spectatori în tribune la fiecare meci.

În fiecare zi vorbim despre fotbalul masculin, despre echipe ca Universitatea, CFR, Steaua, sau altele, fără ca să ne dăm seama că atunci când eram mici jucam fotbal în curtea școlii atât cu băieții cât și cu fetele, unele dintre ele fiind chiar foarte bune la acest sport.

Unele fete au renunțat la înot, handbal, tenis, sau alte sporturi pentru că le plăcea să bată mingea la poartă cu piciorul. Salariile nu sunt ca cele a jucătorilor de la echipele masculine din Liga 1, însă în fiecare an ele înfruntă echipe ca Franța, Ucraina, Grecia sau Albania, pentru doar un salariu mediu pe economie.


Despre viitorul fotbalului feminin Monitorul de Cluj a vorbit cu Alin Cioban, reprezentantul cluburilor de fotbal feminin din Comitetul Executiv al FRF, care deține și funcția de președinte executiv la echipa Olimpia Cluj.

Jucătoarele de forță, o soluție pentru națională

Echipa din Cluj reușește să învingă aproape toate echipele din campionatele naționale dar când este vorba ca naționala României să înfrunte naționalele țărilor din vestul Europei confruntările sunt mult mai dificile, în general echipe revenind în țară cu foarte puține puncte.


Problema care stă la bază acestor rezultate este lipsa de echipe în campionatul național, o creștere a numărului de fete aducând și o creștere calitativă atât a campionatului intern cât și a nivelului naționalei. Într-o grupă cu Italia, Spania, Estonia, România, Bosnia-Herțegovina, este greu să bați Italia și Spania, la fel ca la fotbalul masculin. Pentru a face o analiză mai bună trebuie să ții cont de faptul că media de vârstă în naționala feminină din România este una extrem de scăzută, fetele având în general între 19 și 21 de ani.

Dacă în 2010, în campionatul intern existau doar nouă echipe și numărul de jucătoare legitimate era doar de 300, în timp ce Slovacia are, la momentul actual, un campionat de senioare, un campionat under 19 și un campionat de junioare cu peste 20 de echipe, atunci diferența vizibilă. „Noi, în momentul actual, lucrăm cantitativ pentru a mări aria de selecție fără să fim foarte mulțumiți de rezultate. Obiectivul nostru este să creștem cantitativ, urmând ca saltul calitativ să îl facem abia peste 2-3 ani. Nu poți să te bați cu forțele Europei dacă nu ai de unde alege. La ora actuală, după patru ani de muncă avem o Superligă, o Cupă și două serii de Liga 1. Anul viitor, dorim să facem Liga 1, Liga 2, Liga 3, stratificare care va rămâne ”bătută în cuie”. Au fost pași care au fost făcuți în organizare, în creșterea bazei de selecție la jucătoare, și nu pot să spun că calitativ suntem foarte competenți, fără jucătoare de forță, fără jucătoare cu un fizic mai puternic nu poți face față concurenței”, a declarat Alin Cioban.


Mai multe echipe, calitate mai mare

Faptul că în ultimul timp mai multe echipe din România reușesc să se lupte de la egal la egal cu formațiile care au reușit să facă o selecție mai bună a jucătoarelor cu mulți ani înainte este un lucru îmbucurător, spune președintele clubului Olimpia Cluj. „Mă bucur când mai apare o informație că o echipă ca Prundul Bârgăului face 0-0 cu echipe ca Târgu Mureș și când o echipă ca Odorheiul Secuiesc, Baia Mare și Iași țintesc promovare. Saltul calitativ al competiției anticipez că va fi făcut abia peste doi ani când fetele aduse acum la club, născute în 2000-2001, vor ajunge la o maturitate de 18-19 ani. Dacă până nu demult, la nivel de junioare Olimpia Cluj bătea tot, acum sunt foarte puternice fetele de la Alexandria, Târgoviște, Odorheiul Secuiesc și Baia Mare, cinci centre foarte puternice iar baza de selecție este un pic altfel”, spune Cioban.

Ținta României, turneul final la EURO 2017

Dacă în ceea ce privește performanța în campionatul intern ținta este creșterea calității, în ceea ce privește echipa naționalei de fotbal feminin obiectivul este calificare în turneul final la Campionatul European.


Naționala României va disputa, în perioada 14 septembrie 2015 - 20 septembrie 2016, partidele din preliminariile Euro-2017. Câștigătoarele grupelor și cele mai bune șase locuri secunde se vor califica, alături de Olanda (țara gazdă), la turneul final. Celelalte două formații de pe locurile secunde vor disputa un baraj pentru accederea la campionatul European.

Componența celor opt grupe de la EURO 2017:
Grupa 1: Islanda, Scoția, Belarus, Slovenia, Macedonia;
Grupa 2: Spania, Finlanda, Irlanda, Portugalia, Muntenegru;
Grupa 3: Franța, Ucraina, România, Grecia, Albania;
Grupa 4: Suedia, Danemarca, Polonia, Slovacia, Moldova;
Grupa 5: Germania, Rusia, Ungaria, Turcia, Croația;
Grupa 6: Italia, Elveția, Cehia, Irlanda de Nord, Georgia;
Grupa 7: Anglia, Belgia, Serbia, Bosnia-Herțegovina, Estonia;
Grupa 8: Norvegia, Austria, Țara Galilor, Israel, Kazahstan.

abonare newsletter