monitorulcj.ro Menu
Sport

Cluj-Napoca va fi în această vară gazda campionatului european de fotbal DiaEuro 2015

România găzduiește, pentru prima dată, Campionatul European de Fotbal al Persoanelor cu Diabet, DiaEuro 2015. La acest eveniment vor participa echipe din 17 țări europene, formate din 10 tineri cu diabet zaharat + antrenor + medic. Jucătorii sunt tineri care au peste 18 ani.

DiaEuro, campionatul european de fotbal în sală al persoanelor cu diabet, este un proiect născut din dorința de a demonstra că și persoanele cu diabet pot face sport de performanță, obținând rezultate notabile. Acest lucru este dovada faptului că persoanele cu diabet se pot implica în aceleași activități ca și persoanele fără diabet. În plus, evenimentul își propune să încurajeze activitatea sportivă în rândul persoanelor cu diabet și să ofere educație cu privire la diabet.

Campionatul de fotbal DiaEuro 2015  va fi organizat de Federația Asociațiilor Diabeticilor din România (FADR).
Prima ediție a competiției europene a avut loc în Ucraina (2012), au urmat  Croația (2013), Ungaria (2014). Ediția din Ungaria a fost câștigată de echipa României, Dia România. Ca urmare a acestei reușite, României îi revine onoarea de a organiza DiaEuro 2015.


Diabetul zaharat este o boală cronică și afectează la nivel global un număr impresionant de persoane. Diabetul zaharat poate duce la deces din cauza complicațiilor sale. Conform celui mai recent studiu realizat în România – PREDATORR - aproximativ 2 milioane de români suferă de diabet zaharat.

România este pe locul 2 în Europa, după Turcia, la numărul persoanelor care suferă de această boală. Același studiu arată că 3 milioane de români prezintă prediabet. Una dintre principalele  metode de prevenție și tratament este activitatea fizică, alături de un regim alimentar corespunzător. Activitatea fizică aduce beneficii la nivelul aparatului cardio-vascular, osteo-articular, muscular, dar și asupra tonusului psihic, reducând riscul apariției depresiei și favorizând interacțiunile sociale.


Datorită progreselor din domeniul medical, persoanele cu diabet zaharat pot face sport de performanță, obținând rezultate notabile ce duc la integrarea acestora în societate, doborând barierele ridicate de indiferența și discrimnarea persoanelor din jur.

Evenimentul va avea loc în perioada 19.07-26.07.2015, la Sala Polivalentă din Cluj-Napoca. Clujul a fost ales ca loc de desfășurare având în vedere statutul de Capitală Europeană a Tineretului în 2015.