Sport

Arbitrii sunt chemați la raport în fața FRF-ului

Valeriu Argăseală i-a convocat pe reprezentanții Comisiei Centrale a Arbitrilor la următoarea ședință a Comitetului Executiv FRF pentru a da explicații cu privire la problemele de arbitraj și la modalitatea de întocmire a listei arbitrilor FIFA.

Reprezentantul cluburilor din Liga 1 în Comitetul Executiv al Federației Române de Fotbal, Valeriu Argăseală, a cerut ca la următoarea ședință CCA să ofere explicații cu privire la problemele de arbitraj apărute în fotbalul românesc și la modalitatea de întocmire a listei arbitrilor.

În urma modului în care arbitrul de centru Istvan Kovacs a arbitrat duminică meciul dintre ASA Târgu Mureș și FC Steaua București, Liga Profesionista de Fotbal a trimis un comunicat de presă în care acuză CCA de lipsă de transparență cu privire la modalitatea de efectuare a delegărilor de către Comisia Centrală a Arbitrilor și acuză arbitrii delegați de lipsă de profesionalism.


„Din păcate, în ultima vreme am început să observăm că tot mai mulți arbitrii își doresc să devină personaje principale pe gazon, bineînțeles negative, la tot mai multe jocuri din Campionatul Național Liga 1. Duminică seara, la Târgu Mureș, arbitrul de centru Istvan Kovacs a avut o prestație dezastruoasă la meciul ASA - FC Steaua, un arbitraj de neînțeles, fără logica și fără criterii, un arbitraj în care negrul devenise alb, iar albul devenise negru. Este cu totul inacceptabil ca în anul 2014, când toate meciurile din Liga 1 sunt transmise în direct, cele mai multe dintre ele în format HD, lucru care permite reluarea fiecarei faze litigioase din nenumărate unghiuri, este inacceptabil, deci, să te prezinți cu o astfel de maniera de arbitraj care descalifică însăși ideea de dreptate în fața oamenilor”, transmit oficialii LPF, potrivit site-ului oficial.

Conducerea LPF consideră că greșeala umană este acceptabilă, dar un arbitraj evident împotriva uneia dintre cele doua combatante nu poate fi scuzat și nici explicat sub nicio formă. Ei spun că o astfel de manieră de a arbitra provoacă spectatorii, incită asistența, strică imaginea fotbalului românesc, și denaturează ideea de fair-play dezechilibrând competiția sportivă.


LPF acuză și faptul că delegările arbitrilor nu sunt făcute transparent, aceștia recunoscând că nu știu cine se ocupă de aceste delegări. „Nu cunoaștem cine face delegările pentru meciurile din Campionatul National Liga 1, chiar dacă am auzit câteva variante în acest sens. Facem însă un apel public ca aceste delegări să se facă după criterii obiective și în favoarea fotbalului. Ceea ce până acum rar a fost cazul”, mai scrie în comunicat trimis de LPF.

abonare newsletter