Sport

Atleta Constantina Diță a primit trofeul pentru întreaga activitate

Atleta Constantina Diță-Tomescu, campioana olimpică în proba feminina de maraton la Jocurile Olimpice de la Beijing (2008), a spus adio atletismului, dar înainte de retragerea sa oficială președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR), Alin Petrache i-a oferit un trofeu pentru întreaga activitate.

Alin Petrache a spus la înmânarea trofeului că atleta va rămâne un model de pasiune, disciplină și ambiție pentru generațiile următoare. „Constantina Diță este dovada faptului că pasiunea, împreună cu disciplina și ambiția, pot face din vise o realitate, o realitate care ne-a adus împreună, o realitate muncită, pentru care avem datoria să-i fim recunoscători. Suntem obligați să învățăm de la Constantina Diță. Ea ne va fi resursă și motivație în drumul viitorului”, a afirmat Alin Petrache.

Președintele COSR a felicitat-o pe marea sportivă pentru întreaga activitate și i-a urat mulți ani în care să-și  găsească bucuria, așa cum o regăsește fiecare iubitor al sportului de câte ori îi reitereaza succesele.


La Beijing, la 38 de ani, gorjeanca Constantina Diță a devenit cea mai în vârstă campioană olimpică la maraton din istorie, recordul precedent aparținându-i unei sportive în vârstă de 30 de ani.

Simbolic, Constantina Diță a participat la ediția din acest an a Maratonului Internațional București (competiție la startul căreia s-au aliniat aproape 9.000 de atleți, amatori și profesioniști, din 50 de țări), unde, în premieră, în proba feminină victoria i-a revenit unei românce. Paula Claudia Todoran, legitimată la CSM Zalău, a terminat cursa de 42 de km în 2 ore, 41 de minute și 23 de secunde, în vreme ce la masculin s-a impus kenyanul Michael Kipkorir Kipyego.


În semn de apreciere și respect pentru performanțele obținute în cei 25 de ani de carieră, organizatorii au înscripționat pe medaliile oferite participanților numele Constantinei Diță.

În 2008 Constantina Diță a primit din partea președintelui României, Traian Băsescu, Ordinul ”Meritul Sportiv” clasa I pentru rezultatele bune obținute la Jocurile Olimpice de la Beijing.


Atleta româncă a obținut dealungul carierei sale următoarele rezultate:
1999 Campionatul mondial de semimaraton de la Palermo, Italia, locul 12 la proba de Semimaraton
2001 Campionatul mondial de la Edmonton, Canada, locul 10 la proba de Maraton
2002 Campionatul european de la München, Germania, locul 7 la proba de 10.000 m
2003 Campionatul mondial de semimaraton de la Vilamoura, Portugal, locul 5 la proba de Semimaraton
2004 Campionatul mondial de semimaraton de la New Delhi, India, locul 3 la proba de Semimaraton
2004 Maratonul de la Chicago, locul 1 la proba de Maraton
2005 Campionatul mondial de la Helsinki, Finlanda, locul 3 la proba de Maraton
2005 Campionatul mondial de semimaraton de la Edmonton, Canada, locul 1 la proba de Semimaraton
2006 Campionatul european de la Gothenburg, Suedia, locul 11 la proba de 10.000 m
2006 Campionatului Mondial de alergări pe șosea de la Debrețin, Ungaria, locul 2 la proba de 20 km
2007 Maratonul de la Londra, locul 3 la proba de Maraton
2008 Jocurile Olimpice de vară din 2008 de la Beijing, China, locul 1 la proba de Maraton

Foto: vanatoruldelegende.blogspot.com

Etichete: cosr
Ultimele Stiri
abonare newsletter