monitorulcj.ro Menu

Sport

Scene dramatice la un meci de copii din Cluj-Napoca. Un părinte a fost dus în comă la spital

Un bărbat a suferit o comoție cerebrală și a fost transportat în stare gravă la spital după o bătaie generală în care au fost implicaţi părinţi şi antrenori.

Potrivit paginii de socializare a emisiunii Divizia Locală (Digi 24 Cluj-Napoca) vineri, 12 septembrie, la Baza Sportivă Unirea din cartierul clujean Mănăştur a avut loc meciul de campionat juniori E, rezervat copiilor de 9 ani, între FC Viitorul Cluj-Napoca și Luceafărul Cluj-Napoca. Echipa gazdă a deschis scorul în minutul 16, iar 4 minute mai târziu partida a fost întreruptă după un eveniment şocant. Un fault fără minge, între doi copii de 9 ani, nesancţionat, avea să ducă la o încăierare generală, care s-a soldat cu rănirea gravă a unui bărbat de 41 de ani.

Ionuţ Barstarn, tatăl unui copil legitimat la Viitorul, a pătruns pe teren pentru a vedea starea în care se află fiul său, lovit fără minge, şi pentru a cere socoteală arbitrilor. În drumul său l-a îmbrâncit pe antrenorul celor de la Luceafărul, David Stan. Un alt părinte din tabăra gazdelor a pătruns şi el pe suprafaţa de joc şi imediat şi fratele tehnicianului oaspeţilor.

Agresorul i-a salvat viaţa

A urmat o încăierare generală în care s-au împărţit mulţi pumni şi în care a intervenit şi Cosmin Crăciun, un alt antrenor de la Luceafărul. Acesta l-a lovit în plină figură pe Ionuţ Barstarn, care a căzut inert la pământ. „S-a învineţit imediat. Trei oameni am încercat să-i descleştăm maxilarul şi nu am reuşit. Asistenta era extrem de speriată şi iniţial nu a avut reacţie. Până la urmă a început manevrele de resuscitare, i-a făcut masaj cardiac, iar cel care a lovit îi făcea respiraţie gură la gură”, a detaliat unul dintre martori. Totul s-a petrecut sub privirile micilor fotbalişti, îngroziţi de ceea ce se întâmplă. În cele din urmă, victima a ajuns în stare de comă cu o ambulanţă la Clinica de Neurochirurgie, unde i s-a descoperit un hematom la cap. Bărbatul de 41 de ani a fost externat luni, după 3 zile de spitalizare, dar marţi dimineaţa a revenit la spital cu probleme de sănătate.

„Omul era agresiv”

Preşedintele clubului Luceafărul Cluj-Napoca are propria versiune în privinţa celor întâmplate. „Eu am fost a doua persoană lovită în încăierare. Prima dată l-a lovit pe fratele meu în piept, apoi am luat şi eu un pumn în gură. A sărit un alt antrenor de-al meu să ne despartă şi, din meleu, când s-a întors, l-a lovit cu cotul în gură pe acel domn. Cum a picat, a dat cu capul şi restul ştiţi. Ne-am interesat şi nu are nimic, un hematom sub piele. Mie mi-a fost mutată mandibula de la loc, dar eu nu m-am plâns. Am o operaţie şi port aparat ortodontic. Mă duc să văd dacă nu trebuie să mă operez din nou. Omul era agresiv şi nu ştiu dacă nu era şi beat. Eu am luat câteva picioare la bulane şi de la fiul lui mai mare care era acolo”, a afirmat Marius Stan.

Ce scrie în raportul arbitrilor

În raportul arbitrului cu privire la jocul Viitorul Cluj-Napoca – Luceafărul Cluj-Napoca, din etapa a doua a campionatului apar următoarele: „În minutul 20 un părinte al unui copil de la echipa Viitorul a intrat pe terenul de joc şi a bruscat antrenorul echipei Luceafărul, după care au intrat mai mulţi părinţi. După care împreună cu echipa oaspete ne-am retras la vestiare. Meciul a fost oprit definitiv în minul 20 pentru că nu am mai putut continua, deoarece situaţia putea degenera. Părinţii au fost de la ambele echipe. Un părinte a fost transportat cu salvarea de la teren ca urmare a unei lovituri primite în încăierare”. Celor doi arbitri, Răzvan Prigoană şi Daniel Telecan, li s-a cerut şi un raport suplimentar, urmând ca acest caz să fie judecat de Comisia de Disciplină din cadrul AJF Cluj.

„Trebuie să se cureţe lucrurile acestea”

Antrenorul echipei FC Viitorul, Daniel Sima a și-a exprimat regretele pentru aceste eveniment. „Suntem responsabili cu toţii pentru cele întâmplate, de la antrenori la părinţi. Trebuie să se cureţe lucrurile acestea. Prin comportamentul lor, antrenorul trebuie să educe şi comportamentul părinţilor, mai ales că la copii nu rezultatele sunt cele care contează. Ori de câte ori voi mai vedea antrenori care urlă la arbitri sau la adversari, eu voi retrage echipa de pe teren timp de 2 minute, iar dacă se va continua cu vociferări, o voi retrage de tot. Şi apoi, arbitrii nu au decât să consemneze în raport. Sunt de câţiva ani în această meserie şi nu o să mai accept ca oricine, fără pregătire, să antreneze copii. Eu nu dorm de 3 zile, de la incident. Sper să fie un semnal de alarmă pentru toată lumea”, a declarat Daniel Sima, antrenorul grupei 2004 la FC Viitorul.

Un oficial al Asociației Județene de Fotbal Cluj declară că la meciurile de copii și juniori nu sunt prevăzute măsuri speciale de securitate și că vina este exclusiv a antrenorilor în acest caz. „La copii şi juniori de obicei nu sunt măsuri speciale de securitate, deoarece nimeni nu se aşteaptă să se întâmple aşa ceva. Din păcate părinţii au luat-o razna şi este, bineînţeles, şi vina antrenorilor. Ce educaţie primesc acei copii nevinovaţi prin astfel de gesturi?”, a spus un oficial AJF Cluj.

Probleme de organizare

Oficialii clubului Luceafărul acuză formaţia gazdă de carenţe grave în organizarea partidei. „Dacă nu sunt în stare să-şi tempereze părinţii, trebuiau să aibă om de ordine la poartă. Cum se poate ca în timpul meciului să intre doi părinţi pe teren? Unul m-a lovit pe mine, altul s-a luat de arbitri”, a spus David Stan, antrenorul celor de la Luceafărul „Asistenta avea doar o sticlă de apă la ea. Nici nu ştia ce trebuie să facă”, a completat Marius Stan, preşedintele clubului Luceafărul şi fratele lui David Stan.


Etichete: bataie manastur parinti