Sport

Mariana Bitang și Octavian Bellu nu mai sunt antrenorii lotului olimpic

Echipa României va participa la Campionatele Mondiale de la Nanning (China). Gimnastele tricolore vor fi însoţite de staful tehnic dar din lot vor lipsi Octavian Bellu și Mariana Bitang.

Mariana Bitang a declarat, luni, agenţiei mediafax, că ea şi Octavian Bellu nu mai sunt antrenori coordonatori ai lotului olimpic feminin de gimnastică, astfel că nu vor însoţi delegaţia României la Campionatele Mondiale de la Nanning (China), competiţie care va începe în 3 octombrie. „După Campionatele Europene, după luna iunie, calitatea noastră de antrenori coordonatori a încetat. Este o decizie definitivă. Încercăm să mai ajutăm cum putem, am făcut cât am putut”, a declarat Mariana Bitang.

Bitang şi Bellu vor continua însă implicarea în parteneriatul public-privat dintre OMV Petrom şi gimnastica feminină, conform contractului care a fost semnat în primăvara acestui an, suma donată de sponsor fiind de 2,5 milioane de euro pentru dezvoltare şi selecţie la nivelul copiilor, în intervalul 2014-2016. Printre prevederile acestui proiect se numără şi selecţionarea a circa 150 de copii din toată ţara, cu vârste între 5 şi 9 ani, care vor intra în pregătire în şase centre regionale: Bucureşti (cluburile Steaua şi Dinamo), Deva, Oneşti, Timişoara şi Constanţa.


Preşedintele FR Gimnastică, Adrian Stoica, a confirmat că lotul României va fi condus de cei trei antrenori, dar nu a dorit să facă alte comentarii pe marginea absenţei cuplului Bellu-Bitang. După alegerile din 29 mai pentru funcţia de preşedinte al COSR, câştigate de Alin Petrache şi la care a candidat şi Octavian Bellu, antrenorul lotului de gimnastică declara că se gândeşte dacă va continua să antreneze echipa României, precizând că dacă este prea bătrân pentru a ocupa funcţia de preşedinte al COSR atunci este prea bătrân şi pentru a mai munci în sală. „Nu sunt supărat, ştiam rezultatul dinainte. Lucrurile erau tranşate, victoria s-a anunţat de ieri. Îi urez succes preşedintelui, nu-i va fi uşor, dar eu îmi păstrez dreptul de a mă gândi dacă mă mai implic în această mişcare olimpică prin lotul feminin de gimnastică. Nu cred că doare pe nimeni că aş putea renunţa la lotul de gimnastică. Îmi dau seama că am pierdut 30 de ani prin sală şi am fost la şapte Olimpiade, dar nu contează. Se pare că ce am făcut 30 de ani nu contează. Se pare că sunt în alt timp şi nu vreau să încurc pe nimeni. Nu înseamnă că îmi voi schimba felul de a fi şi nici nu voi face compromisuri. Vreau să stau în picioare şi să fiu mândru de ce am făcut. Se pare că a venit timpul să-mi văd de problemele şi de viaţa mea. Dacă tot sunt prea în vârstă pentru funcţia de preşedinte COSR sau nu am făcut destul pentru olimpism, vă daţi seama cât sunt de bătrân să stau şi în sală, să încerc să câştigăm medalii de carton, cum au spus unii. Am valoare, iau medalie, eu în asta cred, nu am valoare, nu iau medalie. Aşa am fost educat şi cred că este valabil şi pentru COSR”, spunea Bellu, la acea vreme.

În 30 mai, antrenorul coordonator al lotului feminin de gimnastică, Octavian Bellu, şi antrenoarea Mariana Bitang şi-au depus demisiile din Comitetul Olimpic şi Sportiv Român prin e-mail.


Preşedintele COSR, Alin Petrache afirmă că România are nevoie de antrenorii Octavian Bellu şi Mariana Bitang, precizând că renunţarea lor la conducerea lotului naţional reprezintă o pierdere pentru gimnastică. „Renunţarea lor este o pierdere pentru România, dar nu ştiu încă dacă există o poziţie oficială a dânşilor în această privinţă. Eu mi-aş dori să rămână şi să continue lucrurile frumoase pe care le-au făcut împreună la lotul naţional de gimnastică. România are nevoie de domnul Octavian Bellu şi de doamna Mariana Bitang”, a spus Alin Petrache.

Oficialul a explicat că lotul naţional se află acum sub jurisdicţia Federaţiei Române de Gimnastică şi nu a COSR. „Lotul naţional feminin de gimnastică nu este calificat încă la următoarea ediţie a Jocurilor Olimpice, aşa că până atunci acesta se află sub jurisdicţia Federaţiei Române de Gimnastică. Eu am încercat să iau legătura cu domnul Bellu şi doamna Bitang, dar nu am reuşit până acum. Voi mai încerca. Dar, după cum am spus, nu pot acţiona în vreun fel până când lotul nu va obţine calificarea la Jocurile Olimpice”, a afirmat Petrache.


Întrebat dacă renunţarea lui Octavian Bellu la funcţia de antrenor coordonator are legătură cu pierderea alegerilor la preşedinţia COSR din 29 mai, Alin Petrache a răspuns: „Cred că acea declaraţie a domnului Bellu (n.r. - „Dacă sunt prea bătrân pentru funcţia de preşedinte al COSR atunci sunt prea bătrân şi pentru a mai munci în sală”) a fost dată la cald. Noi, la momentul respectiv, discutam despre o funcţie managerială, aici este vorba despre antrenorat. Nu putem compara mere cu pere. Una este să faci manageriat sportiv şi alta antrenoratul. Şi nu are nicio legătură nici etatea, sunt sigur că a fost o declaraţie la cald făcută atunci de dânsul. Important este că România are nevoie de dânşii.”

Ministrul Tineretului şi Sportului, Gabriela Szabo, a declarat că îşi doreşte o soluţionare pozitivă a situaţiei tehnicienilor Octavian Bellu şi Mariana Bitang, care au renunţat la calitatea de antrenori coordonatori ai lotului feminin de gimnastică. „Având în vedere ultimele poziţii apărute în presă, ţinând cont de faptul că nu există o poziţie oficială a celor doi antrenori, personal îmi doresc o soluţionare pozitivă a situaţiei prezente spre binele gimnasticii româneşti”, a spus Gabriela Szabo.

Etichete: cosr octavian bellu
Ultimele Stiri
abonare newsletter