Sport

Aikido, arta prin care ne cizelăm corpul și sufletul

Timp de o săptămână, în perioada 8-14 septembrie, Cluj-Napoca este gazda celui mai important eveniment de aikido din Centrul și Estul Europei.

Atenția lumii artelor marțiale este concentrată în această săptămână pe cele două mari direcții ale evenimentului de la Cluj: Seminarul Internațional de Aikido și întâlnirea Comitetului Director al Fedrației Internaționale de Aikido, în urma căreia se vor stabili strategiile organismului internațional pentru următorii ani.

Invitatul special la aceste evenimente este descendentul direct al fondatorului artei marțiale tradiționale japoneze Aikido Aikikai, Mitsuteru Ueshiba.


La conferința de primire a discipolului au participat primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, consilierul Guvernului, Mirel Palada, președintele Fundației Române de Aikido Aikikai, Dorin Marchiș, Peter Goldsbury, Christian Tissier și Ulf Evenas.

Mitsuteru Ueshiba Waka Sensei a mărtusit că nu este ușor să fii moștenitor, dar că încearcă să se obișnuiască cu ideea aceasta. „Nu este deloc ușor să îmi asum calitatea aceasta de moștenitor a unei întregi arte marțiale însă dintr-un anumit punct de vedere am trăit cu aceasta din fragedă copilărie știind că asta va fi și deși aș minți dacă aș spune că nu simt nici o presiune, încerc să mă obișnuiesc cu ea și să trăiesc cu ideea”, a spus Mitsuteru Ueshiba.


El a dat și o definiție a artei marțiale fondate de către străbunicul său. „Aikido este arta prin care ne cizelăm corpul și sufletul antrenându-ne fiind una cu partenerul de antrenament”, a declarat Ueshiba.

Emil Boc a afirmat că este o onoare pentru municipiu să fie gazda seminarului și că speră ca în acest fel mai mulți tineri să practice acest sport. „Sunt extrem de onorat și încântat că municipiul nostru este pe harta lumii în acest moment prin prezența unei delegații și a unui seminat atât de prestigios în Cluj-Napoca, este un stimulet extraordinar pentru tinerii din oraș de a practica aikido și sunt sigur convins că mesajul va merge dincolo de granițele orașului în întreaga Românie”, a declarat primarul municipiului Cluj-Napoca.


Acesta a primit de la descendentul direct al fondatorului aikido o carte și un dvd cu tehnicile artei marțiale. Primarul a promis că va încerca măcar teoretic să învețe câteva elemente de aikido. „Am promis că o să încerc să învăț câteva elemente de aikido. Am primit cele necesare, o carte și un dvd, acum mai urmează doar partea practică, și știți că cu practica este mai greu, dar sper să pot face trecerea de la teorie la practică”, a declarat Boc.

Dorin Marchiș, președintele Fundației de Aikido Aikikai și organizatorul evenimentului, a declarat că pe lângă antrenamente, strănepotul fondatorului va vizita zona și va fi servit cu mâncare tradițională românească. „Onoarea pe care ne-o face Waka Sensei cu prilejul acestui acestui seminar este deosebită. Este strănepotul fondatorului artei marțiale Aikido, cel care va duce mai departe învățăturile lui O'Sensei, așa cum au făcut-o și cei dinaintea sa. El a sosit în România pentru prima dată și va conduce trei antrenamente de aikido în acest weekend. Atât Mitsuteru Ueshiba, cât și ceilalți invitați ai noștri, vor cunoaște Clujul și România din diverse puncte de vedere: bucătăria tradițională românească, obiectivele turistice, tehnica marțială”, a spus Dorin Marchiș.


Timp de trei zile, vineri, sâmbătă și duminică, vor avea loc la Sala de sport a Liceului cu Program Sportiv din Cluj-Napoca, antrenamente conduse de Waka Sensei, Christian Tissier Shihan, Ulf Evenas Shihan, Peter Goldsbury Sensei, John Rogers Shihan, Kei Izawa Sensei și Wilko Vriesman Sensei. Spectatorii vor putea asista gratuit la aceste antrenamente.

abonare newsletter