Sport

Cei mai mari maeștri de Aikido se întâlnesc în premieră la Cluj

Fundaţia Română de Aikido Aikikai organizează luna aceasta la Cluj-Napoca Seminarul Internațional de Aikido, acolo unde se va întruni Comitetul Director al Federaţiei Internaţionale de Aikido, ceea ce reprezintă o premieră pentru Europa de Est.

Astfel, între 8 si 12 septembrie, Comitetul Director al Federaţiei Internaţionale de Aikido, reunit la fiecare patru ani, va stabili direcţiile şi strategiile pe care le va urma Federaţia Internaţională de Aikido în următorii patru ani. Între 12 şi 14 septembrie, este programat Seminarul Internaţional de Aikido, care îl are instructor principal pe Waka Sensei Ueshiba Mitsuteru, strănepotul fondatorului Aikido, O’Sensei Ueshiba Morihei, dar și alți mari maeștri de Aikido recunoscuți la nivel mondial. Seminarul este o premieră pentru România în condiţiile în care este pentru prima dată în istoria Aikido când un membru al familiei Ueshiba vine în Europa de Est.

La acest seminar şi-au anunţat participarea aikikoda, practicanţi de Aikido, din peste 30 de ţări. Nu mai puțin de opt maeştri vor fi prezenţi la Cluj la acest eveniment.


Waka Sensei Mitsuteru Ueshiba este descendent direct, pe linie paternă, al fondatorului artei marţiale Aikido, O’Sensei Morihei Ueshiba. Waka Sensei este totodată şi reprezentantul Hombu Dojo, sediul central al Aikido-ului mondial, situat în Tokio, Japonia.

Christian Tissier Shihan, 7 Dan Aikido Aikikai este cel care a pus bazele Federaţiei Franceze de Aikido Aikibudo încă de la începutul anilor ‘80. Este unul dintre cei mai mari maeştri de Aikido din lume şi susține seminarii de pregătire în toate colţurile lumii, inclusiv Japonia.


Ulf Evenas Shihan, 7 Dan Aikido Aikikai conduce Clubul de Aikido Gothenburg, Suedia, precum şi reţeaua scandinavă de Cluburi de Aikido Takemusu.

Tony Smibert Shihan, 7 Dan Aikido Aikikai este preşedintele organizaţiei de arte marţiale Aiki Kai Australia, dar şi membru în Consiliul Federaţiei Internaţionale de Aikido. Aprofundează de peste jumătate de secol arta Aikido-ului, precum şi arta plastică, fiind unul dintre cei mai cunoscuţi pictori australieni.


Peter Goldsbury Sensei, 7 Dan Aikido Aikikai este preşedintele Federaţiei Internaţionale de Aikido. S-a născut în Marea Britanie, dar locuieşte în Japonia, în Hiroshima, încă din anii ’80. Acolo predă filosofie şi cultură comparată.

John Rogers Sensei, 6 Dan Aikido Aikikai este vicepreşedinte al Federaţiei Internaţionale de Aikido şi instructor senior al Federaţiei Irlandeze de Aikido – Aikikai Irlanda.


Kei Izawa Sensei, 6 Dan Aikido Aikikai este secretarul general al Federaţiei Internaţionale de Aikido, instructor şef şi fondatorul organizaţiei Aikikai Tanshinjuku. Locuieşte în Colorado, Statele Unite ale Americii, dar promovează cultura japoneză în diferite state, traducând, printre altele, cărţi despre artele marţiale.

Wilko Vriesman Sensei, 6 Dan Aikido Aikikai este membru în Consiliul Federaţiei Internaţionale de Aikido, precum şi directorul tehnic al Fundaţiei Olandeze Aikikai şi preşedintele Centrului de Aikido din Amsterdam, Olanda.


Aikido este o arta marţială japoneză, creația lui O’Sensei (Marele Profesor) Morihei Ueshiba. Se diferenţiază de toate celelalte arte marţiale prin câteva trăsături specifice. Înainte de toate, nu există competiţii, concursuri, medalii. Există doar o competiţie cu tine însuţi, în care, încerci te perfoecţionezi, să îţi şlefuieşti spiritul şi caracterul zi de zi. Este o artă marţială de autoapărare, în care pentru a contracara un atac se foloseşte forţa atacatorului. Mişcările din Aikido sunt armonioase, însă, totodată foarte eficiente dacă sunt executate corect. Datorită principiilor sale, această artă marţială poate fi practicată atât de bărbaţi, cât şi de femei sau copii.

Fundația Română de Aikido Aikikai (FRAA) are peste 2500 membri. Cu circa 50 de dojo-uri în aproape toate județele țării, este condusă de către sensei Dorin Marchiș, 5 Dan Aikido Aikikai.

Ultimele Stiri
abonare newsletter