Sport

IRES: N-avem echipă, dar nu contează. Peste jumătate dintre români urmăresc CM de fotbal din Brazilia

Chiar și fără echipa națională în competiție, peste jumătate dintre români vor fi spectatorii Campionatului Mondial de Fotbal din Brazilia din fața televizoarelor. Potrivit unui studiu realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES înainte de începerea Campionatului Mondial de Fotbal din Brazilia, 58% dintre respondenți spun că vor urmări meciurile din această competiție, chiar dacă echipa națională nu s-a calificat la acest turneu.

sursa foto voceatransilvaniei.ro sursa foto voceatransilvaniei.ro

Echipa națională de fotbal a României nu ne-a mai dat motive să radiem de bucurie și să ieșim pe străzi în centrele marilor orașe de la ediția din 1994 a Campionatului Mondial, atunci când ”Echipa de aur” condusă de Hagi a dus culorile României până în sferturile de finale.

Campionatului Mondial de Fotbal din Brazilia este urmărit cu precădere de bărbați (81,5%), de respondenții cu educație medie sau superioară și mai degrabă de cei care locuiesc în Moldova și în regiunea de Sud a țării decât de cei din Transilvania.


Un sfert dintre participanții la studiul IRES (24%) cred că Brazilia este țara a cărei reprezentativă va câștiga această ediție a World Cup. Printre favoritele turneului mai sunt indicate Spania (12%), Germania (6%) și Argentina (4%). Jumătate dintre cei chestionați nu știu să spună care este țara care își va adjudeca trofeul la această ediție.

Fotbalul, sportul rege la români

Vorbim despre sportul preferat al românilor. La scoală, pe stradă, în fața blocului, pe maidan, la cluburile profesioniste sau doar din tribune ori din fața televizorului, românii sunt, de multe ori, trup si suflet alături de echipa pentru care ajung, nu de puține ori, să dezvolte o pasiune vecină cu nebunia pentru cei neatinși de microb. 35% dintre participanții la studiul IRES au indicat fotbalul drept sportul preferat. Abia la mare distanță în spate urmează gimnastica (13%), tenisul de câmp (9%), handbalul (5%) și patinajul artistic (4%).


Așa cum era de așteptat, preferințele se schimbă puțin dacă vorbim despre femei. În timp ce aproape 60% dintre bărbații intervievați pun fotbalul pe primul loc, un sfert dintre femei preferă gimnastica. Apoi fotbalul, în proporție de 12,4%. În același timp, abia 7% dintre cei intervievați au declarat că nu au un sport preferat.

Fotbal și karate, din tată-n fiu

Nu-i pentru nimeni un secret că românul obișnuit nu prea e prieten cu mișcarea; și cu atât mai puțin cu sportul de performanță. Abia 17% dintre copii respondenților la studiul IRES practica un sport de performanță. Dar spre bucuria taților, o treime dintre acei copii au ales fotbalul (32%). Cine nu merge la fotbal ”învață să se bată”. Mai exact, un sfert dintre copii respondenților la acest sondaj practică arte marțiale ca sport de performanță. Abia înotul se apropie de cele două și ocupă locul trei în top cu 15 procente, urmat de baschet 7% și tenis de câmp, handbal și dansuri sportive, toate trei cu 5% împreună.


Fotbalul e rege și pentru cei ce stau acasă. un sfert dintre copiii celor respondenți care nu practică un sport de performanță ar fi vrut să meargă la fotbal. Dar nu o fac din trei motive principale: lipsa posibilităților financiare (19%), distanța până la cel mai apropiat club sportiv (19%), lipsa de interes/concentrarea pe școală/vârsta (11%)

Dealtfel, dacă ne referim la povara financiară a practicării unui sport de performanță, 54% dintre respondenții studiului sunt de părere că ”pentru o familie din România este destul de puțin accesibil să își dea copilul să urmeze un sport de performanță, iar 20% cred că este inaccesibil”. Abia 22% dintre respondenți sunt de părere că acest lucru este foarte și destul de accesibil.


Hagi și Nadia Comăneci, idolii sportului românesc

Succesul Simonei Halep pe terenurile de tenis din intreaga lume este urmărit de români cu un interes tot mai mare. 60% dintre participanții la acest studiu spun că au urmărit unele din meciurile Simonei Halep de la Roland Garros, iar 13% declară că au urmărit toate meciurile susținute de sportiva româncă la acest turneu.

Bărbații, cei peste 65 de ani,  locuitorii din mediul urban, cei cu studii superioare și care locuiesc în regiunea de Sud a țării sunt categoriile de public care au urmărit toate meciurile de la Roland Garros disputate de Simona Halep.


84% dintre cei chestionați cred că Simona Halep ar fi meritat să câștige turneul de tenis de la Paris. 9% susțin că nu ar fi meritat.

Un sfert dintre respondenți au un grad ridicat de optimism în ceea ce priveşte parcursul Simonei Halep la Wimbledon şi cred că Simona Halep va câștiga cu siguranță turneul de la Wimbledon, 57% cred că Victoria este probabilă.

Ilie Năstase este indicat de o treime dintre respondenți drept sportivul roman care a câștigat, în trecut, turneul Roland Garros. 15% dintre cei chestionați o indică pe Virginia Ruzici, iar 8% pe Ion Țiriac. 43% dintre cei chestionați nu reușesc să indice numele unui un câștigător român la Roland Garros.

Nici după ultimele sale performanțe însă, aceasta nu a reușit să se apropie de preferații românilor, Gică Hagi și Nadia Comăneci. 29% dintre cei chestionaţi cred că Nadia Comăneci este cel mai mare sportiv român al tuturor timpurilor, în timp ce 27% îl indică pe Gheorghe Hagi. La mare distanţă urmează Ilie Năstase – indicat de 9% dintre respondenţi, urmat de Simona Halep (6%) şi Ion Ţiriac (5%).

Studiul IRES a fost realizat în data de 10 iunie pe un eșantion de 1.102 persoane cu vârsta mai mare sau egală cu 18 ani. Eșantionul a fost multi-stratificat, probabilist și reprezentativ la nivel național. Acest studiu are o eroare maximă tolerată de ± 3%.

abonare newsletter