Sport

Paszkany s-a retras din fotbal. CFR Cluj merge în Europa!

Arpad Paszkany s-a retras din fotbal. Omul de afaceri a cedat gratuit acţiunile pe care le deţinea la clubul CFR Cluj unui grup de firme românești.

"Începând din ianuarie 2014 eu mi-am cedat acţiunile unui grup de firme, care va asigura clubului bugetul necesar pentru o prezenţă constantă şi cât mai consistentă atât în campionatul României, cât şi pe plan internaţional. Serăm să reuşim să atragem şi un capital care să ne permită să ne plasăm pe o altă orbită", a mărturisit Paszkany. ''Din 2001 şi până în 2012, ceea ce a reuşit CFR Cluj este un record în ceea ce reprezintă fotbalul european. Au fost mulţi bani investiţi şi multă, multă muncă. Clujenii şi ardelenii, acum poate 10 ani, nici nu şi-ar fi permis să viseze să cânte imnul Ligii Campionilor, de trei ori în şase ani, pe un stadion din Cluj'', a adăugat Paszkany.

De câți bani are nevoie CFR pentru a face performanță în Europa

Omul de afaceri a explicat că nu a reuşit să găsească un investitor aşa cum era necesar, deşi a fost aproape de a reuşi de două ori. Paszkany a mai afirmat că şi în prezent mai sunt deschise canale de discuţii cu diverse entităţi, mai ales din zona arabă, care să aibă şi un interes legat de fotbal şi care să fie dispuse să sprijine o echipă de fotbal. ''Este foarte frumos să câştigi de trei ori campionatul, de trei ori cupa, două supercupe, dar visul meu rămâne pe mai departe un upgrade al lui CFR şi o participare la nivel internaţional. Şi pentru asta, adevărul este că avem nevoie de o infuzie de capital de cel puţin 25-30 de milioane de dolari pe an timp de vreo cinci ani. M-aş fi bucurat ca în perioada 2012-2014 să fi reuşit să atragem un asemenea investitor, cu sau fără noi. Din păcate, acest lucru nu s-a reuşit, au fost vreo două momente în care am fost destul de aproape. Discuţii mai sunt deschise legat de acest lucru, dar sper ca şi participarea în cupele europene să ajute la integrarea unui investitor european din afara graniţelor ţării'', a spus Paszkany.


29 de acționari la CFR. Energobit, sponsorul principal

În acest moment CFR Cluj este susţinută financiar de un grup de firme româneşti, pentru care s-a constituit o societate cu 29 de acţionari, iar sponsorul principal al echipei rămâne firma Energobit. Firmele care compun grupul de susţinători al grupării din Gruia provin din domeniul financiar, IT, imobiliare şi agricultură. Paszkany a declarat că cesionarea acţiunilor s-a făcut fără valoare, în schimbul promisiunilor că grupul de noi acţionari vor susţine echipa pe următorii 10 ani.

„Nu voi investi la altă echipă"

Arpad Paszkany a preluat clubul CFR Cluj în anul 2002, când formaţia ardeleană se afla în Divizia C. Paszkany nu intenționează să investească la alt club. „Nu mă interesează altă echipă nici din România și nici din străinătate. Nu mai investesc în fotbal", a punctat omul de afaceri.


CFR merge în cupele europene

Deși Paszkany s-a retras de la echipă, CFR va participa în viitoarea ediţie a Europa League. "Am decis să luăm echipa şi am obţinut performanţe greu de atins la nivel european. În acest sezon nu ne-am atins obiectivul, dar sperăm să facem asta în sezonul viitor. Am ajuns pe locul 5 şi datorită punctelor multe adunate în ultimele 10 etape, dar şi datorită problemelor, care nu ne bucură, de la Dinamo şi Vaslui. Am depus dosarul la LPF pentru a participa în Europa League, suntem obişnuiţi cu această competiţie. Probabil, mulți aşteptau vestea că ne retragem, că intrăm în insolvenţă. Nu se va întâmpla asta. Sigur, nu ne permitem să avem bugetul din anii trecuţi, asigurat de Arpi Paszkany şi Ştefan Gadola. Fără a mai avea sursele de venit din Europa, va trebui să redimensionăm bugetul, dar fără a neglija performanţa", a explicat Iuliu Mureșan.

Ultimele Stiri
abonare newsletter