monitorulcj.ro Menu
Sport

Halep, minunea tenisului mondial

La doar 22 de ani, Simona Halep a câștigat peste 3 milioane de dolari din tenis!

Simona Halep are lumea la picioarele sale. Tenismana română a urcat pe locul 5 în clasamentul WTA, devenind astfel cea mai valoroasă jucătoare de tenis a României din toate timpurile.

Halep a obţinut prima victorie importantă din carieră în 2008, la junioare, când a câştigat Roland Garros-ul, trecând în finală de Elena Bogdan. În 2009, la doar 18 ani, Simona a ales să suporte o operaţie de micşorare a sânilor pentru a nu-și afecta performanțele sportive. Tenismana nu regretă nici acum că a recurs la o asemenea decizie. „Sunt fericită că am făcut-o. Dacă ar trebui să o mai fac o dată, pentru tenis, aș face-o”, exclamă Simona.


În 2010 se afla pe locul 81

Operația s-a dovedit a fi un loz câștigător pentru Simona. În august 2009, constănțeanca a câștigat turneul ITF de la Maribor, după ce a dispus în finală de principala favorită, Katalin Marosi (Ungaria). Anul 2010 i-a adus însă prima reuşită notabilă într-un turneu WTA. A atins sferturile la Marbella (Spania) și ajuns în finală la Fes (Maroc), unde a cedat în fața cehoaicei Iveta Benesova. În a doua jumătate a anului, Halep nu a mai putut repeta aceste rezultate în turnee WTA, doar în cele ITF, reușind să ajungă în fazele superioare (semifinale la Biarritz și finală la Torhout, în Belgia). Totuși, românca a încheiat anul pe locul 81 în clasamentul WTA.

A urcat 37 de poziții într-un singur an!

În 2011, Halep și-a trecut în palmares o finală la Fes, un tur trei la Australian Open și un tur doi la celelalte turnee de Grand Slam. În urma acestor rezultate, sportiva a reușit să se situeze pentru prima oară între primele 50 de jucătoare din lume (locul 43). În 2012 şi-a consolidat poziţia în clasament cu o semifinală la Fes şi o finală la Bruxelles, dar adevărata ascensiune a pornit în 2013.


Un adevărat „tsunami” pe teren

După ce a fost eliminată în primul tur la Hobart și Australian Open, Simona s-a revanșat la turneul de la Roma, unde a avut o evoluție impecabilă. Românca le-a bătut pe Svetlana Kutznetsova (deținătoare a două titluri de Grand Slam, US Open și Roland Garros), Agnieszka Radwanska (locul 4 mondial la acea vreme) și Jelena Jankovic (fost număr 1 WTA). În semifinală, constănțeanca a fost învinsă de Serena Williams. Pe 16 iunie a câştigat primul turneu WTA din carieră, la Nurnberg, iar numai peste o săptămână s-a încoronat campioană la 's-Hertogenbosch.

A fost desemnată jucătoarea cu cel mai mare progres în 2013

Halep şi-a continuat sezonul de vis. A câștigat următoarele patru finale (Budapesta, New Haven, Moscova, Sofia) și a devenit astfel singura jucătoare care a reuşit victorii pe toate suprafeţele în 2013 (iarbă, dură, interior, zgură). De asemenea, a fost a doua cea mai bună sportivă după numărul de trofee cucerite, fiind depăşită doar de Serena Williams. Tenismena din Constanţa a încheiat sezonul pe locul 11 în clasamentul WTA.


În Top 5 WTA

Sezonul 2014 l-a început cu un sfert de finală la Australian Open, care a propulsat-o în Top 10 WTA. Victoria de la Doha i-a adus însă Simonei 441.000 $ şi 900 de puncte, care au urcat-o încă o poziţie în clasament. Parcursul excelent de la Indian Wells, unde s-a oprit în semifinale, a dus-o între primele 5 jucătoare ale lumii, cu 700 de puncte mai puține decât fostul lider WTA, Victoria Azarenka.

Râvnește la tron

Simona promite să uimească în continuare. Marele vis al româncei e să devină numărul unu mondial. „Mă bucur de tenis şi mă lupt pentru fiecare minge. Privesc tenisul ca o plăcere şi joc cu mare bucurie”, dezvăluie Halep, care e cotată cu șansa a șasea la turneul de la Miami, dotat cu premii totale de 5.427.105 dolari. Românca va juca în turul secund cu câștigătoarea dintre Casey Dellacqua (Australia) și Stefanie Voegele (Elveția).


„La o înălţime de 1,68 metri, Halep nu poate obţine o mulţime de puncte câştigătoare. În schimb, ea este compactă, şireată, îşi vânează prada de pe linia de fund şi este, în acelaşi timp, atât înşelătoare, cât şi fermecătoare”, USA Today