Sport

Halep, minunea tenisului mondial

La doar 22 de ani, Simona Halep a câștigat peste 3 milioane de dolari din tenis!

Simona Halep are lumea la picioarele sale. Tenismana română a urcat pe locul 5 în clasamentul WTA, devenind astfel cea mai valoroasă jucătoare de tenis a României din toate timpurile.

Halep a obţinut prima victorie importantă din carieră în 2008, la junioare, când a câştigat Roland Garros-ul, trecând în finală de Elena Bogdan. În 2009, la doar 18 ani, Simona a ales să suporte o operaţie de micşorare a sânilor pentru a nu-și afecta performanțele sportive. Tenismana nu regretă nici acum că a recurs la o asemenea decizie. „Sunt fericită că am făcut-o. Dacă ar trebui să o mai fac o dată, pentru tenis, aș face-o”, exclamă Simona.


În 2010 se afla pe locul 81

Operația s-a dovedit a fi un loz câștigător pentru Simona. În august 2009, constănțeanca a câștigat turneul ITF de la Maribor, după ce a dispus în finală de principala favorită, Katalin Marosi (Ungaria). Anul 2010 i-a adus însă prima reuşită notabilă într-un turneu WTA. A atins sferturile la Marbella (Spania) și ajuns în finală la Fes (Maroc), unde a cedat în fața cehoaicei Iveta Benesova. În a doua jumătate a anului, Halep nu a mai putut repeta aceste rezultate în turnee WTA, doar în cele ITF, reușind să ajungă în fazele superioare (semifinale la Biarritz și finală la Torhout, în Belgia). Totuși, românca a încheiat anul pe locul 81 în clasamentul WTA.

A urcat 37 de poziții într-un singur an!

În 2011, Halep și-a trecut în palmares o finală la Fes, un tur trei la Australian Open și un tur doi la celelalte turnee de Grand Slam. În urma acestor rezultate, sportiva a reușit să se situeze pentru prima oară între primele 50 de jucătoare din lume (locul 43). În 2012 şi-a consolidat poziţia în clasament cu o semifinală la Fes şi o finală la Bruxelles, dar adevărata ascensiune a pornit în 2013.


Un adevărat „tsunami” pe teren

După ce a fost eliminată în primul tur la Hobart și Australian Open, Simona s-a revanșat la turneul de la Roma, unde a avut o evoluție impecabilă. Românca le-a bătut pe Svetlana Kutznetsova (deținătoare a două titluri de Grand Slam, US Open și Roland Garros), Agnieszka Radwanska (locul 4 mondial la acea vreme) și Jelena Jankovic (fost număr 1 WTA). În semifinală, constănțeanca a fost învinsă de Serena Williams. Pe 16 iunie a câştigat primul turneu WTA din carieră, la Nurnberg, iar numai peste o săptămână s-a încoronat campioană la 's-Hertogenbosch.

A fost desemnată jucătoarea cu cel mai mare progres în 2013

Halep şi-a continuat sezonul de vis. A câștigat următoarele patru finale (Budapesta, New Haven, Moscova, Sofia) și a devenit astfel singura jucătoare care a reuşit victorii pe toate suprafeţele în 2013 (iarbă, dură, interior, zgură). De asemenea, a fost a doua cea mai bună sportivă după numărul de trofee cucerite, fiind depăşită doar de Serena Williams. Tenismena din Constanţa a încheiat sezonul pe locul 11 în clasamentul WTA.


În Top 5 WTA

Sezonul 2014 l-a început cu un sfert de finală la Australian Open, care a propulsat-o în Top 10 WTA. Victoria de la Doha i-a adus însă Simonei 441.000 $ şi 900 de puncte, care au urcat-o încă o poziţie în clasament. Parcursul excelent de la Indian Wells, unde s-a oprit în semifinale, a dus-o între primele 5 jucătoare ale lumii, cu 700 de puncte mai puține decât fostul lider WTA, Victoria Azarenka.

Râvnește la tron

Simona promite să uimească în continuare. Marele vis al româncei e să devină numărul unu mondial. „Mă bucur de tenis şi mă lupt pentru fiecare minge. Privesc tenisul ca o plăcere şi joc cu mare bucurie”, dezvăluie Halep, care e cotată cu șansa a șasea la turneul de la Miami, dotat cu premii totale de 5.427.105 dolari. Românca va juca în turul secund cu câștigătoarea dintre Casey Dellacqua (Australia) și Stefanie Voegele (Elveția).


„La o înălţime de 1,68 metri, Halep nu poate obţine o mulţime de puncte câştigătoare. În schimb, ea este compactă, şireată, îşi vânează prada de pe linia de fund şi este, în acelaşi timp, atât înşelătoare, cât şi fermecătoare”, USA Today

abonare newsletter