monitorulcj.ro Menu
Sport

A XXII-a ediție a Jocurilor Olimpice de iarnă, de la Soci 2014, începe oficial azi!

Ediția a XXII-a a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Soci (Rusia) va fi inaugurată oficial vineri 7 februarie, odată cu ceremonia de deschidere, care va avea loc de la ora 18,00, ora României (20,00 ora locală), și la care și-au anunțat prezența șefi de stat și de guvern din 44 de țări. Din partea României, 24 de sportivi români vor concura la Soci, la 8 discipline.

Logo-ul cele de-a XXII-a ediție a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Scoci 2014

Peste 3.000 de sportivi și tot atâția oficiali, din circa 90 de țări, vor lua parte până pe 23 februarie la Jocuri, cele mai scumpe din istorie (37 miliarde de euro), și la care România va fi reprezentată de 24 de sportivi, la 8 discipline. Startul competițiilor s-a dat, însă, de joi.

Biatlonista Eva Tofalvi (35 ani) va purta, pentru a doua oară consecutiv, drapelul echipei olimpice a României la festivitatea de deschidere a JO de la Soci. Tofalvi s-a calificat pentru a cincea oară la Jocurile Olimpice de iarnă.


La JO de la Soci, unde sunt așteptați și 13.000 de ziariști, sportivii se vor întrece pentru 98 de seturi de medalii, cu 12 în plus față de JO de la Vancouver în 2010, la 15 discipline: biatlon, bob, combinată nordică, curling, hochei pe gheață, patinaj artistic, patinaj viteză, sanie, sărituri cu schiurile, schi alpin, schi fond, schi freestyle, short-track, skeleton, snowboard. Competițiile vor fi găzduite de 11 baze sportive, Balșoi Ice Dome (hochei), Stadionul Olimpic Fișt (ceremoniile de deschidere și închidere), Șaiba Arena (hochei), Ice Cube Curling Center (curling), Adler Arena Skating Center (patinaj viteză), Iceberg Skating Palace (patinaj viteză, short-track, patinaj artistic), Laura Biathlon & Ski Complex (biatlon, schi fond, combinată nordică), Rosa Hutor Extreme Park (schi freestyle, snowboard), Rosa Hutor Alpine Resort (schi alpin), RusSki Gorki Jumping Center (combinată nordică, sărituri cu schiurile), Sliding Center Sanki (bob, sanie, skeleton). Competiția de la Soci are trei mascote, un urs polar, un leopard și un iepure.

JO de la Sochi 2014, transmise de TVR

Televiziunea Română va deveni, începând de vineri, 7 februarie, gazda sporturilor de iarnă, cu aproape 500 de ore de transmisiuni (320 de ore de transmisie pe toate cele trei canale principale — TVR 1, TVR 2 și TVR 3 — și în jur de 160 de ore pe TVR HD, unde vor putea fi văzute cele mai importante probe), preluate și online, pe TVR+.


24 de sportivi români vor concura la Soci, la 8 discipline

Cei 24 de sportivi români vor concura la Sochi la 8 discipline (schi alpin, schi fond, biatlon, sărituri cu schiurile, patinaj artistic, bob, sanie și skeleton).

Componența lotului care a făcut deplasarea duminică în Rusia este următoarea:


SCHI ALPIN (3 sportivi): Alexandru Barbu (slalom uriaș și slalom special), Ioan Valeriu Achiriloaie (coborâre), Ania Caill (super-uriaș, slalom, combinată alpină); antrenor: Sebastian Barbu.

SCHI FOND (3): Timea Sara, Paul Pepene, Florin Daniel Pripici; antrenor: Ioan Lungociu și Daniel Borca.


BIATLON (2): Eva Tofalvi, Cornel Puchianu; antrenori: Simon Marton și Vasile Gheorghe.

SĂRITURI CU SCHIURILE (1): Iulian Pîtea; antrenor: Florin Spulber.


PATINAJ ARTISTIC (1): Zoltan Kelemen; antrenor: Gheorghe Chiper.

SKELETON (2): Dorin Velicu, Maria Mazilu; antrenori: Florin Bucur și Marius Tomiță Ene.

SANIE (4): Valentin Crețu (simplu masculin, ștafeta), Nicolae Radu Șovăială și Alexandru Teodorescu (dublu sanie masculin, ștafeta), Raluca Strămăturaru (simplu feminin, ștafetă); antrenori: Sorina Țicu și Eugen Radu.

BOB (8): Nicolae Istrate și Florin Crăciun (echipajul de dublu masculin), Andreas Neagu, Paul Muntean, Dănuț Moldovan, Bogdan Otavă (echipajul de 4 masculin), Maria Constantin și Andreea Grecu (echipajul de dublu feminin); antrenori: Paul Neagu (feminin), Iulian Daniel Pacioianu și Silviu Dan Scurtu (masculin).

În 2010, la Vancouver (Canada), la ediția precedentă a Jocurilor Olimpice de iarnă, Romania a fost reprezentată de 28 de sportivi.

România a participat la aproape toate edițiile Jocurilor Olimpice de iarnă, excepție făcând prima ediție, din 1924, și cea din 1960. La competiția din 1968, de la Grenoble (Franța), România a cucerit singura sa medalie din istoria participărilor la JO de iarnă, bronz prin echipajul de bob-2 persoane, alcătuit din Ion Panțuru și Nicolae Neagoe.