Sport

CM 2014: Croația - Brazilia, meciul de deschidere! Componența grupelor

Deţinătoarea titlului, Spania, va evolua în Grupa B la Cupa Mondială din Brazilia, alături de Olanda, Chile şi Australia, în urma tragerii la sorţi ce a avut loc, astăzi, la Costa do Sauipe.

Ceremonia de tragere la sorţi pentru Cupa Mondială din 2014 a început, vineri, la Costa do Sauipe, cu un omagiu pentru fostul preşedinte sud-african Nelson Mandela, care a încetat din viaţă joi, la vârsta de 95 de ani.

În deschiderea evenimentului, pe un ecran uriaş a apărut imaginea lui Mandela, erou al luptei împotriva apartheidului şi primul preşedinte de culoare al Africii de Sud, moment aplaudat de întreaga sală.


Ulterior, s-a ţinut un minut de reculegere anunţat de preşedintele FIFA, Joseph Blatter, şi preşedintele Braziliei, Dilma Roussef.

"Madiba", fostul preşedinte al Africii de Sud, singura ţară africană care a organizat un turneu final al Cupei Mondiale, a avut o apariţie publică pe stadionul Soccer City din Johannesburg, în seara finalei CM din 2010, Spania - Olanda.


"Eu am multe amintiri, pentru că l-am văzut prima dată în momentul în care ieşea din închisoare şi ultima dată ca şi voi, pe stadionul Soccer City (11 iulie 2010). După acel moment a dispărut şi nu a mai reveni în viaţa publică", a declarat Blatter înainte de ceremonia de la Costa do Sauipe.

Componenţa grupelor de la Cupa Mondială:

Grupa A: Brazilia, Croaţia, Mexic, Camerun


Grupa B: Spania, Olanda, Chile, Australia

Grupa C: Columbia, Grecia, Coasta de Fildeş, Japonia


Grupa D: Uruguay, Costa Rica, Anglia, Italia

Grupa E: Elveţia, Ecuador, Franţa, Honduras


Grupa F: Argentina, Bosnia-Herţegovina, Iran, Nigeria

Grupa G: Germania, Portugalia, Ghana, SUA

Grupa H: Belgia, Algeria, Rusia, Coreea de Sud

Tragerea la sorţi a grupelor a fost condusă de Jerome Valcker, secretar general al FIFA. Acesta a fost asistat de opt foşti fotbalişti, reprezentând ţările care au câştigat Cupa Mondială: Cafu (Brazilia), Fernando Hierro (Spania), Zinedine Zidane (Franţa), Fabio Cannavaro (Italia), Lothar Matthaus (Germania), Alcides Ghiggia (Uruguay), Geoffrey Hurst (Anglia) şi Mario Kempes (Argentina).

Ceremonia a început cu un omagiu pentru fostul preşedinte sud-african Nelson Mandela, care a murit joi, la vârsta de 95 de ani.

"Aceasta va fi Cupa Cupelor Mondiale. Brazilia este în inima fiecăruia dintre noi. Suntem bucuroşi să primim cele 32 de echipe", a spus apoi Dilma Roussef.

"Era momentul ca CM să revină în Brazilia. Este plăcută revenirea. Fac un apel către toţi fanii din Brazilia şi din lume să ni se alăture la marea sărbătoare care va fi Cupa Mondială", a afirmat şi Joseph Blatter.

Înainte de tragerea la sorţi au fost prezentate naţiunile participante la competiţie, mingea oficială pentru CM - brazuca, mascota - Fuleco şi stadioanele pe care se vor disputa meciurile.

Cupa Mondială din 2014 va avea loc în perioada 12 iunie-13 iulie, în Brazilia.

Ultimele Stiri
abonare newsletter