Sport

UEFA înăsprește sancțiunile pentru rasism

<p><strong><img src="documente/stories/2013/04_aprilie/11/08 uefa rasism.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Secretarul general al UEFA, Gianni Infantino, a declarat, miercuri, că forul european va mări pedepsele pentru jucătorii care se fac vinovaţi de remarci rasiste, în timp ce în cazul fanilor sancţiunile pot ajunge până la suspendarea stadioanelor.</strong>


„Situaţia (n.r. - în cazul rasismului) s-a îmbunătăţit, dar este încă răspândită. Modul de acţionare se împarte în două planuri, primul e reprezentat de campaniile împotriva rasismului, iar al doilea este reprezentat de sancţiuni. Trebuie să avem sancţiuni. Noi propunem ca în cazul în care un jucător sau un oficial se face vinovat de rasism, să fie suspendat pentru zece meciuri. În cazul în care suporterii se fac vinovaţi de rasism, sancţiunile vor porni de la închiderea parţială a arenei, în primul caz, iar dacă se repetă, se va ajunge la închiderea totală a arenei, la care se va aplica şi o amendă de minimum 50.000 de euro“, a spus Infantino, citat de clickliverpool.com.
În ultimii ani, mai multe cazuri de rasism din Anglia au atras atenţia. Atacantul echipei FC Liverpool, Luis Suarez, a fost suspendat pentru opt meciuri, după ce l-ar fi insultat pe fundaşul formaţiei Manchester United, Patrice Evra.
Căpitanul echipei Chelsea Londra, John Terry, a fost achitat de un tribunal după ce l-ar fi jignit pe fundaşul formaţiei Queens Park Rangers, Anton Ferdinand, la doar câteva săptămâni după incidentul dintre Suarez şi Evra. Totuşi, Terry a fost suspendat pentru patru meciuri de Federaţia Engleză de Fotbal.
În decembrie 2012, jucătorii de culoare ai echipei sub 21 de ani a Angliei au făcut obiectul unor scandări rasiste din partea fanilor sârbi la meciul din preliminariile Campionatului European. Sârbii au fost amendaţi cu aproximativ 70.000 de euro, iar patru jucători ai „plavilor“ au fost suspendaţi până la patru meciuri, în timp ce antrenorii au fost suspendaţi pentru doi ani.

Ultimele Stiri
abonare newsletter