Sport

Lucian Bute împlineşte 33 de ani

<p><strong><img src="documente/stories/2013/02_februarie/28/images.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Pugilistul român Lucian Bute, fost campion mondial IBF la categoria supermijlocie, împlineşte joi 28 februarie vârsta de 33 de ani.</strong></p>

Supranumit 'Mister KO', Bute s-a născut la 28 februarie 1980, în comuna Pechea (judeţul Galaţi), iar în prezent locuieşte la Montreal.

Ca amator, a câştigat medalia de bronz la Campionatul Mondial din 1999, la Houston (Texas/SUA), precum şi medalia de aur la Jocurile Francofone din 2001.


În anul 2003 a devenit boxer profesionist, semnând un contract cu clubul canadian InterBox. Din acest moment, Lucian Bute a obţinut 27 de victorii, dintre care 22 prin KO, fără să fie învins ori egalat în vreun meci. Antrenorul său este Stephane Larouche, fostul antrenor al campionilor mondiali Eric Lucas şi Leonard Dorin Doroftei.

La data de 15 iunie 2007, Lucian Bute a câştigat, prin decizie unanimă, partida cu Sakio Bika, calificându-se în finala pentru titlul IBF la categoria supermijlocie. În acelaşi an, la 19 octombrie, Bute a boxat în compania columbianului Alejandro Berrio, pe care l-a învins prin KO tehnic în runda a 11-a. Cu acest prilej, Lucian Bute a devenit al treilea boxer român profesionist care a cucerit titlul de campion mondial la profesionişti, după Mihai Leu şi Leonard Doroftei.


La 29 februarie 2008, pugilistul român şi-a apărat pentru prima oară cu succes titlul de campion mondial la categoria supermijlocie, după ce l-a învins prin KO tehnic în repriza a zecea pe americanul William Joppy, la Montreal (Canada). În data de 24 octombrie 2008, Lucian Bute l-a învins pe mexicanul Librado Andrade prin decizie unanimă, păstrându-şi astfel titlul IBF. La 13 martie 2009, boxerul român şi-a păstrat centura de campion mondial IBF la categoria supermijlocie după ce l-a învins prin KO tehnic în repriza a patra pe columbianul Fulgencio Zuniga. Al patrulea meci în care Lucian Bute şi-a pus centura în joc a fost împotriva lui Librado Andrade, la 28 noiembrie 2009, la Quebec, în care românul l-a surclasat categoric pe adversarul său, printr-un KO tehnic în repriza a patra. Bute şi-a apărat pentru a cincea oară titlul mondial în faţa columbianului Edison Miranda, pe care l-a trimis la podea în repriza a treia, într-o gală ce a avut loc la 17 aprilie 2010, la Montreal.

Lucian Bute şi-a păstrat centura de campion mondial şi după meciul cu americanul Jesse Brinkley, pe care l-a învins prin KO tehnic în repriza a noua (min. 2:45), pe 15 octombrie 2010, la Montreal. În faţa a 12 000 de spectatori, românul şi-a trimis de trei ori la podea adversarul, în reprizele a cincea, a opta, respectiv a noua.


Lucian Bute a primit la 10 noiembrie 2010, din partea preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, 'Placheta Camerei Deputaţilor', în semn de respect pentru succesele obţinute de-a lungul carierei.

Bute a boxat din nou cu centura pe masă pe 19 martie 2011, când l-a învins pe irlandezul Brian Magee, prin KO tehnic în repriza a zecea, la Montreal. Pe 9 iulie acelaşi an, Bute se impunea prin KO în repriza a patra în faţa francezului Jean-Paul Mendy, într-o gală desfăşurată în Bucureşti, la Romexpo. Lucian Bute şi-a păstrat titlul de campion mondial IBF şi după meciul cu Glen Johnson, din 5 noiembrie 2011, la Quebec, câştigat la puncte.


La data de 27 mai 2012, boxerul român Lucian Bute a fost învins de britanicul Carl Froch prin KO tehnic în repriza a cincea şi a pierdut centura de campion mondial IBF la categoria supermijlocie, într-o gală profesionistă disputată în Capital FM Arena din Nottingham.

Ultimele Stiri
abonare newsletter