Sport

FIFA intenţionează să introducă paşaportul biologic la Cupa Mondială 2014

<p><strong>Federaţia Internaţională de Fotbal intenţionează să introducă paşaportul biologic pentru jucători cu ocazia Cupei Confederaţiilor 2013 şi a Cupei Mondiale 2014, în cadrul eforturilor pentru combaterea dopajului.</strong></p>

Anunţul a fost făcut la finalul unei întâlniri între preşedintele FIFA, Joseph Blatter, şi conducătorul Agenţiei Mondiale Antidoping (AMA), John Fahey, care a avut loc la sediul din Zurich al Federaţiei internaţionale.

"Unul dintre principalele subiecte ale dezbaterii a fost recursul la paşaportul biologic, considerat drept una dintre metodele cele mai sigure pentru detectarea utilizării substanţelor susceptibile să îmbunătăţească performanţele. FIFA intenţionează să pună în aplicare această nouă unealtă, cuprinzând un profil sanguin şi un profil steroidian, obţinut plecând de la eşantioanele de urină, cu ocazia Cupei Confederaţiilor 2013 şi a Cupei Mondiale 2014. Fiecare jucător participant la aceste turnee va fi supus unor teste în timpul competiţiei şi în afara competiţiei", se arată într-un comunicat dat publicităţii de FIFA.

La rândul său, John Fahey a precizat: "Vom continua să urmărim munca în privinţa paşapoartelor biologice. AMA este foarte satisfăcută de angajamentul FIFA de a pune în aplicare acest dispozitiv, nu doar la Cupa Mondială 2014, ci şi la Cupa Confederaţiilor din luna iunie".

Forul internaţional adaugă că "aceasta reprezintă o nouă etapă a proiectului pilot iniţiat în 2011, care a constat în prelevarea profilului steroidian al fiecărui jucător participant la Cupa Mondială a cluburilor".

Totodată, FIFA precizează că dezvoltă în prezent un paşaport hormonal, o nouă iniţiativă pentru aplicarea căreia colaborează cu laboratorul acreditat de AMA în Elveţia

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter