Sport

Ion Ţiriac, în Hall of Fame: Triplul finalist al Cupei Davis, în galeria personalităţilor din tenisul mondial

<p><strong><img src="documente/stories/2013/02_februarie/01/ion-tiriac.jpg" border="0" width="449" height="257" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Triplu finalist al Cupei Davis, fost manager şi actual patron al Mastersului de la Madrid, Ion Ţiriac este al doilea român, după Ilie Năstase, inclus în galeria personalităţilor tenisului mondial. Festivitatea va avea loc în iulie, la Newport (SUA). </strong></p>

 


În acelaşi timp cu Ţiriac va fi inclusă în Hall of Fame şi Martina Hingis.

La 43 de ani de când Ilie Năstase şi Ion Ţiriac (foto) câştigau turneul de dublu de la Roland Garros (1970), lumea tenisului face o reverenţă în faţa celui mai cunoscut "mustăcios" de la fileul mondial. Ion Ţiriac va fi recompensat anul acesta cu cea mai înaltă distincţie a sportului alb: includerea în Hall of Fame. "Nasty" fusese invitat în galeria personalităţilor încă din 1991.


Vestea a venit pe firul unui celebru jucător american, Stan Smith, rivalul românilor din cele trei finale de Cupa Davis pierdute în 1969, 1971 şi 1972, actualmente preşedintele "International Tennis Hall of Fame & Museum". "Ca un rezultat al fabuloasei sale contribuţii la dezvoltarea tenisului şi multiplele sale calităţi,un panel compus din istorici ai tenisului, experţi şi membri ai Hall of Fame l-au desemnat pe Ion Ţiriac pentru această onoare. De la începutul organizaţiei, în 1954, numai 224 persoane din 19 ţări au fost incluse în Hall of Fame", este motivarea expusă de Stan Smith.

Festivitatea va avea loc pe 13 iulie, în timpul turneului ATP de la Newport (SUA), printre laureaţi urmând să se afle şi elveţianca Martina Hingis.


"A venit târziu şi a venit devreme"

Ion Ţiriac (73 de ani) a primit vestea cu naturaleţea managerului obişnuit să împartă el însuşi, de ani buni, trofee: "Nominalizarea a venit târziu şi a venit devreme, pentru că sunt foarte atenţi şi foarte selectivi în opţiunile lor. Gândiţi-vă că în 50-60 de ani au fost aleşti numai 224 de indivizi. Sincer, eram undeva la mijloc, mă aşteptam şi nu mă aşteptam la această onoare. Înţeleg că federaţia internaţională m-a propus, pentru că trebuie să te propună cineva, iar oamenii au votat. Acesta este meritul cel mare, că te aleg oamenii tenisului. Nu funcţionarii, nici jurnaliştii, ci sportivii şi oamenii care s-au ocupat de acest sport".

abonare newsletter