Sport

Lance Armstrong, acuzat DIN NOU că a minţit în interviul acordat lui Oprah

<p><strong>Preşedintele Agenţiei Americane Antidoping (USADA), Travis Tygart, a afirmat că Lance Armstrong a minţit în interviul acordat realizatoarei Oprah Winfrey şi i-a dat termen fostului rutier până la 6 februarie să spună tot adevărul sub jurământ.

Tygart a afirmat în emisiunea "60 minutes", care va fi difuzată duminică de CBS, dar din care au fost date publicităţii mai multe pasaje vineri, că Armstrong a minţit de mai multe ori, în special când a negat că s-a dopat la revenirea în competiţie în 2009 şi 2010.


Şeful USADA susţine că texanul de 41 de ani nu a dorit să se expună unor proceduri penale în SUA, deoarece faptele din 2009 nu sunt încă prescrise.

"Conform testelor din 2009, 2010, există o şansă la un milion ca variaţiile valorilor să fie cauzate de altceva decât de dopaj", a spus Tygart.


Tygart a mai spus că a fixat data de 6 februarie pentru ca fostul rutier să spună tot adevărul în schimbul unei posibile reduceri la opt ani a suspendării pe viaţă care îl împiedică să participe la competiţii sportive.

Preşedintele USADA a explicat că Armstrong şi-a forţat coechipierii să se dopeze, chiar dacă nu a reunoscut acest lucru. "Era şeful, este clar că Armstrong era unul dintre conducătorii unei conspiraţii care a permis înşelarea a milioane de fani utilizând zeci de milioane de dolari de la contribuabili", a adăugat Tygart.


Pentru conducătorul Usada, texanul nu era la acelaşi nivel de dopaj cu ceilalţi concurenţi, ci la un "cu totul alt nivel": "El avea acces la informaţii confidenţiale, ştia cum funcţionau controalele, ce teste urmează să fie utilizate şi acces în laboratoare".

Tygart şi-a menţinut declaraţia conform căreia Armstrong a dorit, prin intermediul unei persoane care încă îi este un "colaborator foarte apropiat", o donaţie de circa 250.000 de dolari către USADA în 2004.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter