Sport

UEFA a sistat plăţile pentru Dinamo, Rapid şi FC Vaslui

<p /><strong /><img src="documente/stories/2012/08_august/03/cfr%20vaslui_sc_080.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />UEFA a anunţat îngheţarea primelor pentru competiţiile europene în sezonul 2012/2013 pentru 23 de cluburi, între care şi Dinamo, FC Vaslui şi Rapid.

 


UEFA a dat, marţi, o veste proastă pentru trei echipe din Liga 1. Camera de Investigaţie a Instanţei de Control Financiar (CFCB), un departament care se ocupă cu investigarea situaţiei financiare a cluburilor, condus de fostul premier belgian Jean-Luc Dehaene,a anunţat, îngheţarea temporară a primelor pentru competiţiile europene în sezonul 2012/2013 pentru 23 de cluburi. Decizia este motivată de faptul că aceste grupări înregistrau datorii către terţi la data de 30 iunie, aceasta fiind prima măsură a fair-play-ului financiar.

Dinamo, Rapid şi Vaslui, între echipele sancţionate


Printre echipele sancţionate se regăsesc şi Dinamo, FC Vaslui şi Rapid. UEFA a identificat în sânul acestor echipe cazuri importante de întârzieri de plată faţă de alte cluburi şi/sau angajaţi şi/sau autorităţi fiscale şi sociale.

Investigaţiile vor continua, iar UEFA aşteaptă de la aceste echipe un raport finaciar pînă la data de 30 septembrie, din care să reiasă faptul că şi-au plătit datoriile.


Cele 23 de cluburi vizate sunt următoarele: FK Borac Banja Luka (Bosnia-Herţegovina), FK Sarajevo (Bosnia-Herţegovina), FK Željezničar (Bosnia-Herţegovina), PFC CSKA Sofia (Bulgaria), HNK Hajduk Split (Croaţia), NK Osijek (Croaţia), Club Atlético de Madrid (Spania), Málaga CF (Spania), Maccabi Netanya FC (Israel), FK Shkendija 79 (Macedonia), Floriana FC (Malta), FK Budućnost Podgorica (Muntenegru), FK Rudar Pjevlja (Muntenegru), Ruch Chorzów (Polonia), Sporting Clube de Portugal (Portugalia), Dinamo Bucureşti (România), FC Rapid Bucureşti (România), FC Vaslui (România), FC Rubin Kazan (Rusia), FK Partizan (Serbia), FK Vojvodina (Serbia), Eskişehirspor (Turcia), Fenerbahçe SK (Turcia).

Finanţatorul FC Vaslui, Adrian Porumboiu, a declarat, marţi, că echipa pe care o conduce nu are datorii şi nu înţelege motivul pentru care UEFA a inclus-o pe lista celor 23 de cluburi faţă de care s-a luat decizia de suspendare a plăţii primelor pentru participarea în competiţiile europene.


Porumboiu: „Pe cei de la UEFA îi apucă uneori somnul”

„Pe cei de la UEFA îi apucă uneori somnul, nu sunt diferiţi de ai noştri. Noi aveam obligaţia până pe 30 septembrie să plătim datoriile către stat. Pe 5 iulie s-au plătit, certificat fiscal zero, li s-a comunicat şi asta era singură problemă. Altă problemă era legată de taxa de solidaritate, 5 la sută din banii unui transfer se virează în contul UEFA. Această sumă de bani am depus-o într-un cont escrow, la FRF. S-a înaintat o copie după ordinele plată către UEFA, aşa că FC Vaslui nu are nici cea mai mică problemă. Poate că scrisoarea noastră a ajuns în aceeaşi căsuţă unde a ajuns sesizarea noastră vizavi de problemele pe care le are Fenerbahçe. Nu am primit niciun răspuns în acest sens. Cei de la UEFA se apropie doar de echipele mici, că de Manchester nu se ating, iar faţă de Fenerbahçe nu au luat nicio decizie pentru că le este frică”, a declarat Adrian Porumboiu în direct la Sport Total FM.


FC Vaslui a intrat în cupele europene în acest sezon în turul trei preliminar al Ligii Campionilor, fiind eliminată de Fenerbahçe, după 1-1 la Istanbul şi 1-4 la Piatra Neamţ. Vasluienii au jucat apoi cu Inter în play-off-ul preliminariilor Ligii Europa, dar au părăsit şi această competiţie după 0-2 la Piatra Neamţ şi 2-2 la Milano.

abonare newsletter