monitorulcj.ro Menu
Sport

Cum s-a văzut finala din tribună

Bucureștiul și România au trecut un examen important: organizarea finalei Europa League, cel mai semnificativ eveniment sportiv găzduit vreodată de țara noastră.

Chiar de 9 mai, Ziua Europei, românii au demonstrat că sunt cu adevărat europeni, prin organizarea aproape impecabilă a finalei Europa League 2012, care a opus echipele spaniole Atletico Madrid și Athletic Bilbao.

Peste 20.000 de iberici au invadat Capitala României, pentru a-și susține echipa favorită în ceea ce a fost cel mai important meci al sezonului 2011-12 pentru ambele cluburi. Spaniolii nu au venit în număr atât de mare pe cât se așteptau proprietarii de terase sau baruri din centrul Bucureștiului, însă prezența lor în oraș s-a făcut simțită. Pe orice stradă, în orice cafenea, erau oameni cu tricouri sau fulare „alb-roșii“, culorile celor două echipe calificate în finală.

Oaspeții iberici au fost bine primiți în București, fiind înființat câte un fan-zone pentru fiecare echipă. Suporterii lui Atletico au fost așteptați în Piața George Enescu, iar cei de la Bilbao în Piața Constituției. Deasemenea, RATB a pus la dispoziție gratuit autobuze cu care fanii s-au deplasat de la aeroport în centrul orașului, iar metroul a avut program prelungit în ziua finalei, până la ora 2.

Finala a fost câștigată de Atletico Madrid, care s-a impus cu 3-0, prin reușitele lui Radamel Falcao (două goluri) și Diego. Suporterii madrileni nu au sărbătorit însă prea mult la București, preferând să se întoarcă acasă.

Petre Tobă, secretar de stat MAI, a spus că în Centrul de comandă nu au fost înregistrate incidente majore în timpul nopţii de miercuri spre joi, precizând însă că Aeroportul „Henri Coandă“ Otopeni a fost aglomerat, întrucât 11.000 de spanioli au preferat să plece acasă imediat după încheierea meciului.

Welcome to Bucharest

Finala era programată să înceapă la ora 21.45, dar, încă de la ora 20, câteva mii de suporteri erau deja pe stadion, iar alte zeci de mii roiau în jurul Arenei Naționale. Înainte de fluierul de start a avut loc o ceremonie de deschidere, în cadrul căreia a fost prezentată o coregrafie deosebită, din stemele cluburilor participante în grupele Europa League (printre care s-au numărat Rapid și Steaua), a fost formată emblema competiției și mesajul „Welcome to Bucharest“.

Galeriile celor două echipe au stat în capetele tribunei a doua, despărțite de câteva sectoare de spectatori neutri. Suporterii celor de la Atletico au fost mult mai gălăgioși decât cei basci, dominând fondul sonor precum favoriții lor au dominat partida din teren.

La tribuna VIP a Arenei Naționale au luat loc o mulțime de personalițăți, atât din țară cât și din străinătate, din lumea fotbalului și nu numai, printre care Michel Platini (președintele UEFA), Prințul Felipe (moștenitorul tronului Spaniei), Victor Ponta (prim-ministrul României), Emil Boc, Ilie Năstase, Cosmin Contra etc. Fostul număr unu în clasamentul ATP, Ilie Năstase, a declarat că finala Europa League este o reclamă foarte bună făcută Bucureștiului. „E important să ai o finală ca asta. Acest meci est exact ce trebuia Bucureştiului şi României, este o publicitate pe care nu o poţi avea nici cu mulţi bani", a declarat Năstase după meci.

„Ne-am bucurat de un spectacol frumos, de o organizare impecabilă şi ar trebui să ne mândrim cu toţii. Am văzut un Atletico foarte bune organizat, am văzut o echipă Athletic care a încercat să construiască. Athletic este o echipă de perspectivă. Cred că nu ne dăm seama ce înseamnă această finală. În primul rând am ieşit în lumea bună a fotbaluui prin spectacolul care a fost în seara asta, am arătat fotbalului european că avem şi altă faţă, nu scandaluri, ce se întâmplă în România. Sper ca această final să fie învăţătură de minte şi să ne mişte puţin“, a declarat Dorinel Munteanu, antrenorul campioanei Oțelul Galați.