Social

Mii de persoane au protestat faţă de tăierile ilegale de păduri. Mesaj către politicieni: „Milioane de dolari au ajuns doar la tâlhari”. Printre manifestanţi, soţia primarului Boc

Mii de persoane au participat, sâmbătă, la Cluj-Napoca, la un miting faţă de defrişarea pădurilor, scandând "Romsilva, hoţie, cu Holzindustrie în cărdăşie” sau "Moţii se luptă cu hoţii” şi criticându-l pe preşedintele Klaus Iohannis pentru că a trimis Codul Silvic spre reexaminare în Parlament. Participanţii au blocat complet traficul rutier pe Bulevardul 21 Decembrie şi în Piaţa Mărăşti. La marşul de protest a fost prezentă şi soţia primarului Emil Boc. Este de notorietate implicarea soţiei primarului în acţiunile civice, manifestările anti Roşia Montană din 2013 fiind cele mai cunoscute.

Protestul faţă de tăierile ilegale de păduri organizat la Cluj-Napoca s-a încheiat, sâmbătă, în jurul orei 19.00, după aproape trei ore, manifestanţii care au participat la marşul prin centrul oraşului reîntorcându-se în Piaţa Unirii, printre aceştia numărându-se şi soţia primarului Emil Boc.

Participanţii la marş, peste o mie de persoane, au mers pe traseul Piaţa Unirii - Bulevardul Eroilor - Piaţa Avram Iancu - Bulevardul 21 Decembrie - Piaţa Mărăşti, blocând traficul rutier, după care s-au întors şi s-au oprit în Piaţa Lucian Blaga, în faţa Casei de Cultură a Studenţilor.


Numărul manifestanţilor care au ajuns însă în Piaţa Lucian Blaga s-a redus la aproximativ 300.

Câteva zeci de protestatari s-au aşezat pe şosea, traficul rutier fiind îngreunat. Printre ei s-a aflat şi Oana Boc, soţia primarului Emil Boc.


Ei au scandat ”Pontanis nu uita, pădurea nu-i a ta”, ”Munţii noştri aur poartă, noi cerşim din poartă-n poartă”, ”Aţi făcut pădurea scrum, nu plecăm acum din drum”.

După zece minute, protestatarii au plecat spre Piaţa Unirii, mitingul încheiindu-se în jurul orei 19.00, dar urmând să fie reluat sâmbăta viitoare.


Participanţii la marşul de protest faţă de defrişarea pădurilor organizat la Cluj-Napoca, al căror număr depăşeşte o mie, au blocat complet traficul rutier pe Bulevardul 21 Decembrie şi în Piaţa Mărăşti, ei scandând ”Ieşiţi din casă, dacă vă pasă” sau ”Parlamentarul frate cu tâlharul”.

Protestatarii au pornit în marş din Piaţa Unirii pe Bulevardul Eroilor, s-au oprit apoi în faţa statuii lui Avram Iancu, după care au continuat acţiunea pe Bulevardul 21 Decembrie şi în Piaţa Mărăşti, blocând complet traficul rutier şi transportul în comun, care face legătura între centrul oraşului, cartierul Mărăşti şi aeroport.


Oamenii scandează ”Jos, jos, Guvernul mincinos”, ”Ieşiţi din casă, dacă vă pasă”, ”Parlamentarul frate cu tâlharul”.

Participanţii la miting sunt însoţiţi de jandarmi.


Participanţii la protest, printre care se află localnici din comuna Horea, judeţul Alba, şi din comuna Borşa, judeţul Maramureş, toţi îmbrăcaţi în costume populare, s-au adunat, sâmbătă după-amiază, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, având bannere cu mesaje precum "Noi vrem păduri, voi vreţi voturi. Facem trocul?”, "Milioane de dolari au ajuns doar la tâlhari”, "Codrul cu românu-i frate, voi străini nu-l aveţi parte”, "Salvaţi copacii”, "Protejaţi pământul”, "Nu tăiaţi copacii” sau "Lăsaţi natura în pace”.

Ei au scandat "Romsilva, hoţie, cu Holzindustrie în cărdăşie”, "România trezeşte-te”, "Moţii se luptă cu hoţii”, "Afară, afară cu Holz-ul din ţară”, "DNA, DNA, rezolvaţi corupţia” şi "Uniţi salvăm Munţii Apuseni”, apoi au plecat în marş.

Dan Mihali, vicepreşedintele Asociaţiei Composesorale Borşa - Maramureş, declara că guvernanţii "sunt pe o mână cu firmele străine care defrişează pădurile României".

"Participăm la acest protest faţă de defrişarea pădurilor şi credem că doar poporul, dacă suntem uniţi, putem să învingem aceşti guvernanţi care sunt pe o mână cu firmele străine, cum este Holz Industrie care defrişează 70% din masa lemnoasă a României. Dacă noi, poporul, nu ne opunem, vedem că guvernanţii nu o fac. Am avut mare speranţă în preşedintele Klaus Iohannis, dar sperăm că retrimiterea Codului Silvic spre reexaminare este doar ca urmare a faptului că a fost indus în eroare, pentru că altfel este o problemă mare”, spunea Mihali.

Un alt protestatar l-a criticat pe preşedintele Klaus Iohannis pentru că a trimis Codul Silvic spre reexaminare în Parlament, reproşându-i că a uitat de popor.

"Acum preşedintele face jocul străinilor, în defavoarea poporului. Să ne dea explicaţii despre această atitudine. A uitat cam repede că poporul român l-a ales, nu străinii”, spunea acesta.

O parte din organizatori subliniază că protestele sunt apolitice. Cu toate acestea, principala scânteie a constituit-o decizia preşedintelui Klaus Iohannis de a respinge de la promulgare Codul Silvic modificat de Parlament. Astfel, susţin organizatorii protestului, Iohannis ar fi folosit printre altele un argument care se regăseşte într-o scrisoare de lobby a companiei austriece din industria lemnului Schweighofer Holzindustrie. Este vorba despre nemulţumirea companiei, cât şi a preşedintelui Iohannis, faţă de un prag de 30% pentru achiziţionarea sau procesarea de masă lemnoasă din fondul forestier naţional.

Această prevedere, a arătat Iohannis în decizia sa de a întoarce Codul Silvic în Parlament, pentru reexaminare, „este de natură să aducă atingere principiilor libertăţii economice şi contractuale, ca fundamente esenţiale ale economiei de piaţă”.

Deşi organizatorii protestelor recunosc că legea Codului Silvic adoptată de Parlament conţine mai multe prevederi care pot da naştere la abuzuri, ei consideră mai grav faptul că plafonul de 30% pentru lemn tăiat din pădurile din România a fost respins de Klaus Iohannis, lucru care ar coincide cu interesele companiei austriece.

Holzindustrie Schweighofer este prezentă în România din 2003 şi deţine două fabrici de procesare a lemnului la Sebeş şi la Rădăuţi. Compania este unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa lemnului din România şi a devenit ţinta organizaţiilor civile care se opun tăierilor pădurilor, fiind acuzată că primeşte la fabrici lemn tăiat ilegal din parcuri naţionale. Compania susţine însă că tăierea copacilor se face cu respectarea legii şi a respins acuzaţiile.

Premierul Victor Ponta a declarat sâmbătă că marțea viitoare se va dezbate Codul silvic în comisia parlamentară de specialitate din Camera Deputaților, iar dacă apoi va fi adoptat și promulgat vor exista instrumente "mult mai puternice" de luptă împotriva celor care abuzează de poziția de piață și încurajează "defrișări excesive''.

Premierul s-a referit și la lobby-uri făcute pentru "a proteja" firme din străinătate care defrișează păduri în țara noastră.

''Trebuie să ne luptăm să trecem Codul silvic să nu se mai taie pădurile de tot felul de firme din străinătate protejate de lobby-uri din România. Sunt convins că toți parlamentarii noștri vor fi de partea bună și vor vota pentru binele pădurilor și, de fapt, pentru binele României'', a adăugat Ponta.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că problema defrişărilor ilegale va fi pusă pe ordinea de zi a următoarei şedinţe a CSAT, arătând că protestul de sâmbătă împotriva despăduririlor abuzive este unul perfect legitim.

"Cred că protestul de astăzi împotriva despăduririlor abuzive este unul perfect legitim. Am hotărât ca această gravă problemă a defrişărilor ilegale să fie pusă pe ordinea de zi a următoarei şedinţe a CSAT. Sunt convins că vom reuşi nu doar să stopăm fenomenul, dar şi că instituţiile statului îi vor identifica şi trage la răspundere pe cei vinovaţi", a scris Iohannis pe Facebook.

Articol scris de Ioana Gale, masterandă la Departamentul de Jurnalism, FSPAC-UBB, anul I

Foto Saul Pop, student la Jurnalism, FSPAC - UBB, anul I şi Otilia Mureşan

Ultimele Stiri
abonare newsletter