Social

Bomba cu ceas: Eparhia Reformată ar putea lăsa Spitalul de Copii Cluj fără sediu

Mii de copii sunt tratați și internați anual la Pediatrie I pe Calea Moților și Pediatrie III pe strada Câmpeni în Cluj-Napoca.

Zeci de clădiri din Cluj-Napoca sunt revendicate fie de moștenitorii proprietarilor inițiali, fie de biserici. Școli, muzee, spitale, clădiri declarate monumente istorice din Cluj-Napoca – toate fac obiectul unor procese de retrocedare, începute în unele cazuri imediat după Revoluţie. Printre spitalele care au clădiri revendicate se află Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca. Două imobile aparţinând acestei unităţi sanitare sunt revendicate de Eparhia Reformată din Ardeal: Clinica de Pediatrie III de pe strada Câmpeni şi Clinica de Pediatrie I de pe Calea Moţilor. Cornel Aldea, managerul spitalului a declarat că procesul este încă în desfăşurare şi nu există o hotărâre definitivă. “Procesul a început în urmă cu aproximativ 10 ani şi nu avem încă o hotărâre definitivă. Sunt şi alte clădiri ale noastre în proces de retrocedare. Este vorba despre complexul Pediatrie I de pe Moţilor”, a precizat Aldea.

Nu ştiu ce fac dacă Biserica va câştiga

Deşi procesul nu s-a încheiat, dacă Biserica va câştiga, spitalul riscă să rămână fără cele două clădiri şi să caute alte locaţii. Timp de cinci ani de la câştigarea unui proces de revendicare, locatarul imobilului respectiv are dreptul să mai rămână în clădire. “Dacă vom pierde procesul, se aplică legea, adică timp de cinci ani poţi sta în clădire, fiind un imobil de interes public. Probabil va trebui să plătim o chirie”, a mai spus Cornel Aldea.


Întrebat ce vor face dacă pierd clădirea, şeful Clinicii de Pediatrie III, Cornel Vălean a precizat că nu vede nicio soluţie în acest moment. “Nu ştiu ce vom face”, a spus Vălean.

Reprezentanţii Eparhiei Reformate din Ardeal au refuzat să facă prea multe comentarii pe marginea acestui subiect. “Clădirea de pe strada Câmpeni se afă în curs de retrocedare la Comisia Specială de Retrocedare. Aceasta înseamnă că a fost depusă o cerere care nu a fost soluţionată. Alte comentarii nu dorim să facem”, a afirmat Fejer Emoke, juristul Eparhiei Reformate din Ardeal.


Reprezentanţii Eparhiei nu au declarat ce vor face dacă vor câştiga procesul.

Au făcut lucrări de modernizare

Deşi imobilul în care funcţionează Clinica de Pediatrie III ar putea fi pierdut, conducerea spitalului s-a încumetat să facă lucrări de reparaţii. Anul acesta, o subsecţie a clinicii a fost modernizată şi au fost înfiinţate trei departamente de examinări: digestive, endoscopie digestivă superioară, colonscopie, manometrii, explorări funcționale respiratorii pentru copiii cu boli cronice și în principal astm bronșic. Clinica Pediatrie III funcționează în locația de pe strada Câmpeni din anul 1970 când a fost deschisă cu 100 de paturi. Anual, aproximativ 1.300 de copii sunt trataţi la clinica de pe strada Câmpeni. Aproape jumătate din pacienți sunt din alte județe.


Printre unităţile sanitare care au fost aruncate în stradă ca urmare a cererilor de retrocedare se află Policlinica Studenţească. În urmă cu trei, policlinica de lângă Casa de Cultură a Studenţilor s-a închis, iar ulterior, în acelaşi an, clădirea a fost vândută cu 1 milion de euro.

Ultimele Stiri
abonare newsletter