Social

Campusul Hasdeu, invadat de boschetari şi gunoaie - FOTO

Studenţii din Hasdeu sunt obligaţi să “convieţuiască” cu persoanele fără adăpost. Mereu în căutare după resturi de mâncare, oamenii străzii şi-au marcat teritoriul studenţilor cu deşeuri.

Studenţii care locuiesc în campusul universitar Hasdeu sunt terorizaţi de oamenii străzii care bântuie în fiecare zi printre cămine, ţinta lor principală fiind punctele de colectare a deşeurilor. În campus sunt containere pentru fiecare cămin, iar Rosal, compania de salubritate care asigură curăţenia în această zonă a amenajat puncte menajere la care, teoretic, au acces doar studenţii.  Însă, persoanele fără adăpost au spart încuiteorile ca să poată răscoli printre gunoaie după bucăți de mâncare. Zona din jurul ghenelor de gunoi a devenit un focar de infecţie din cauza deşeurilor împrăştiate peste tot de oamenii străzii.

Să se facă o petiţie pentru alungarea lor

Studenții sunt indignați de situație şi spun despre oamenii străzii că au devenit nişte “locatari” obişnuiţi ai campusului. Tinerii nu mai vor să îi vadă pe musafirii nepoftiţi şi speră că vreun coleg cu iniţiativă va sesiza conducerea Universităţii Babeş-Bolyai (UBB). „Ideea e că porțile de la ghene sunt deschise și poate oricine intra. Dacă s-ar face o petiție ca să se facă ceva, și eu aș semna”, spune Romina, o studentă care locuieşte în căminul 5 din Hasdeu.


În acelaşi timp, există şi studenţi care înțeleg nevoile acestor persoane care răscolesc prin gunoaie. „Eu am vorbit cu o femeie care caută pe aici prin gunoaie și mi-a zis că ea are casă și nu e gunoieră, dar îi place să facă treaba asta și să mai stea printre studenți, mai ales când plouă. A zis că mai caută prin gunoaie pentru că mai sunt bucăți de pizza și de ce să-și cumpere dacă poate găsi în ghenă?”, povestește Antoaneta, masterand în anul II.

Cum se poate rezolva situaţia

Reprezentanţii UBB subliniază că există două variante: paznicii căminelor să supravegheze zona sau studenţii să preia iniţiativa şi să depune o plângere la universitate. „O să iau legătura cu Serviciul Social UBB, dar până când nu vine o sesizare în scris din partea locatarilor campusului universitar, din păcate nu se poate face nimic. O altă soluție ar fi ca portarii căminelor să supravegheze ghenele”, declară Paul Fărcaș, purtătorul de cuvânt al UBB.


Containerele sunt amplasate pe teritoriul UBB şi sunt administrate de compania Rosal.

Articolul a fost scris de Cristina Ungurean

Ultimele Stiri
abonare newsletter