Social

Grevă japoneză la TVR. Programul şi salariile angajaţilor vor fi reduse

Angajaţii TVR vor avea programul de lucru redus de la 8 la 6 ore, ceea ce înseamnă, implicit, şi o reducere a salariilor.

Deocamdată totul este la stadiul de intenţie, însă după întrunirea de miercuri a Consiliului de Administraţie al TVR s-ar putea lua decizia definitivă. Angajaţii TVR Cluj spun că reducerea programului de lucru şi a salariilor va afecta toată reţeaua, din întreaga ţară. Luminiţa Purdea, liderul de sindicat din cadrul TVR Cluj a afirmat că a fost luată această decizie fără să fie consultaţi angajaţii şi fără niciun anunţ prealabil. “Se vor anula toate contractele de colaborare şi de drept de autor, se vor reduce salariile şi programul de lucru. Niciodată nu s-a pus însă problema reducerii salarului directorului general”, a declarat Luminiţa Purdea.

În anul 2013, TVR a fost marcat de procesul de concediere colectivă. Astfel, în urma selecţiei de personal din 2012, la începutul anului 2013 au fost concediaţi 619 angajaţi. În urma acelor restructurări, la Cluj au rămas 106 angajaţi.


Ar putea ieşi în stradă

Dragoş Bocanaciu, preşedintele Sindicatului pentru Unitatea Salariaţilor TV din TVR (SPUSTV), a declarat, luni, pentru Mediafax că, începând de marţi, angajaţii TVR vor intra în grevă japoneză, aceştia protestând, printre altele, faţă de decizia de reducere a timpului de lucru de la 8 la 6 ore. “Oamenii, când vor veni la serviciu, cei care vor simţi nevoia să fie alături de noi şi să se dovedească îngrijoraţi pentru locurile lor de muncă, vor purta o banderolă albă în semn de protest. Este singurul mod în care, potrivit legii, putem să ne manifestăm în momentul de faţă nemulţumirea faţă de intenţiile administraţiei”, a declarat Dragoş Bocanaciu. El speră ca această propune să fie totuşi respinsă în Consiliul de Administraţie care este programat miercuri.

Potrivit liderului de sindicat, vor fi discutate şi alte forme de protest, în funcţie de ceea ce permite legea, mai exact mitinguri în stradă. “Să încercăm pichetarea Guvernului şi a Parlamentului, adică a instituţiilor care ar fi trebuit să aibă grijă ca TVR să nu ajungă în situaţia asta”, a spus Bocanaciu.


Care sunt cheltuielile cu salariile în TVR

Potrivit Mediafax, cheltuielile cu personalul (182.957.804 lei) au avut o pondere de 34,60% din totalul cheltuielilor de exploatare ale TVR în 2013, care au fost de 528.740.187 de lei.

Salariile personalului TVR, indemnizaţiile membrilor Consiliului de Administraţie al Televiziunii Române şi alte cheltuieli asimilate salariilor s-au ridicat la 142.611.346 de lei în 2013, în timp ce cheltuielile cu asigurările şi protecţia socială au fost de 40.346.458 de lei.


Din cheltuielile cu personalul angajat cu contract de muncă, cheltuielile cu salariaţii disponibilizaţi, în cadrul procedurilor de concediere colectivă care s-a desfăşurat în ultimii ani în TVR, au fost de 20.775.801 lei (reprezentând 11,36% din totalul cheltuielilor salariale).

De asemenea, cheltuielile cu deplasările în TVR au fost în valoare de 4.032.534,27 de lei. Pe de altă parte, Societatea Română de Televiziune a avut în 2013 un profit de circa 3,17 milioane de lei, însă datoriile istorice ale Televiziunii Române se ridicau la 787,8 milioane de lei la sfârşitul anului trecut.

Ultimele Stiri
abonare newsletter