Social

Cum rezolvă Primăria lipsa WC-urilor publice: umple oraşul cu toalete ecologice

Toaletele publice din oraş pot fi numărate pe degetele de la o mână, majoritatea fiind în zona centrală: Piaţa Ştefan cel Mare, Piaţa Unirii, Parcul Central.

Lucrurile par simple pentru cei pe care îi prinde o “urgenţă“ fiziologică în centru, dar dacă “nenorocirea” se petrece într-un cartier, atunci lucrurile devin mult mai complicate deoarece toaletele publice fie lipsesc cu desăvârşire, fie sunt insuficiente. Mănăşturul este printre puţinele cartiere unde există toalete publice, dar în mod cert nu sunt de ajuns raportat la numărul mare de locuitori.

Astfel, din cauza numărului prea mic de toalete publice, cei aflaţi la “ananghie” trebuie să găsească soluţii alternative: să le folosească pe cele ale localurilor sau instituţiilor publice, însă în cazul acestora din urmă accesul este de multe ori dificil de realizat din cauza paznicilor de la intrare care de multe ori nu sunt suficient de înţelegători cu “necazurile” unora.


Toalete ecologice în loc de toalete publice

În contextul în care toaletele publice nu sunt suficiente, Primăria Cluj-Napoca a găsit soluţia: va monta toalete ecologice în 38 de puncte permanente din oraş. Pentru montarea, închirierea şi întreţinerea lor vor fi cheltuiţi din bugetul local, peste 85.000 lei şi a fost lansat deja anunţul pentru firmele interesate să participe la această achiziţie publică, data limită pentru depunerea ofertelor fiind 16 mai. Potrivit reprezentanţilor Biroului Mass-Media din cadrul Primăriei Cluj-Napoca, deocamdată nu pot fi făcute publice cele 23 de locaţii permanente. Doar după desemnarea firmei câştigătoare, vor fi date publicităţii şi locurile de amplasare a toaletelor ecologice. Este sigur însă că vor fi puse toalete simple, în zone aglomerate cu circulaţie intensă, în zone de odihnă şi agrement şi parcuri publice.

Primăria se angajează că le goleşte zilnic

Potrivit caietului de sarcini pentru achiziţia toaletelor, firma care le va monta se va angaja şi că 23 din cele 38 de toalete ecologice vor fi curăţate şi vidanjate zilnic, iar celelalte 15 vor fi vidanjate zilnic, ci la comandă.


Pe lângă cele 38 de toalete simple, se are în vedere şi achiziţionarea unei toalete ecologice dotată cu lavoar, pisoar, rezervor de apa, tratare şi evacuare a apelor uzate care va fi folosită doar cu diferite ocazii. De asemenea, va fi achiziţionată şi o toaletă pentru persoane cu dizabilităţi.

Ultimele Stiri
abonare newsletter