Social

O bunică din Borzești (Cluj) a împlinit 100 de ani! „O mândrie să avem un om curat sufletește”

A fost sărbătoare în acest weekend în satul Borzești din comuna Iara (Cluj). Bunicuța Valeria Deaș a împlinit 100 de ani și a fost premiată de autoritățile locale.

Valeria Deaș din satul Borzești a împlinit 100 de ani. Foto: Florin Lung Valeria Deaș din satul Borzești a împlinit 100 de ani. Foto: Florin Lung

 

Valeria Deaș a împlinit venerabila vârstă de 100 de ani, ocazie cu care a fost sărbătorită în locuința acesteia din sat.


„A fost un eveniment de suflet pentru satul nostru și îi mulțumim lui Dumnezeu ca ne-a dat o asemenea bucurie”, spune Florin Lung, fiu al satului Borzesti.

Valeria Deaș la împlinirea vârstei de 100 de ani. Foto: Florin Lung

A mers la școală pe jos, peste dealuri

Valeria Deaș s-a născut pe 28 iulie 1923 în satul Borzești, având ca părinți pe Borza Vasile (Vasilie a Roșchii) și Ana. A absolvit patru clase la școala din Borzești, iar apoi a mai făcut trei clase la școala din Iara, mergând peste dealuri prin Măgura Ierii și Surduc. 


După ce s-a întors de pe front, Alexandru Deaș s-a căsătorit cu doamna Valeria Deaș, rezultând doi copii: Nastasiea (Sâia) și Eugen (Nucu).

Valeria Deaș a trecut prin multe greutăți de-a lungul vieții, cum ar fi cel de-al doilea Război Mondial, când împreună cu familia ei au fost nevoiți să se ascundă în pivnița casei din sat de frică, iar bucatele au fost îngropate în grădină. 


Și-a îngropat fiul și soțul

Pierderea soțului Deaș Alexandru și a unuia dintre copii, Eugen, dar și trecerea printr-o boală, au fost alte momente dificile, dar bunicuța nu și-a pierdut niciodată încrederea și speranța în Dumnezeu, fiind obișnuită de mică să meargă la biserică. 

Dumnezeu i-a rânduit pe fiica sa iubitoare, Sâia, să aibă grijă de dânsa, fiind și cadru medical si ajutând-o să ajungă la această bornă de 100 de ani. 


Familia, dar și primarul, alături de sărbătorită. Foto: Florin Lung

„E o mândrie pentru satul nostru să avem un om simplu, curat sufletește, harnic și credincios prin doamna Deaș Valeria care ajunge la o asemenea vârstă. Doresc să-i mulțumesc pentru tot ce am învățat de la dânsa în acești ani, în care bunătatea, respectul și omenia sunt comorile cele mai de preț pentru un om. Dumnezeu să-i rânduiască, în continuare, mulți ani cu sănătate, bucurii, împliniri sufletești alături de familie și de consătenii dânsei”, mai spune Lung.

Cu această ocazie, Valeria Deaș a fost premiată de către autoritățile locale. Inclusiv primarul comunei Iara, Dorin Ioan Popa, a venit personal să o felicite.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

8 COPII BOLNAVI așteaptă să ajungă la tratament în străinătate. 2 sunt din Cluj. Strângem 100.000€ pentru zborurile Blondie?

Un veteran de război din Cluj a împlinit 100 de ani. A luptat în munții Tatra, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial

Ajutor pentru Moldova. Clujul finanțează cu peste 100.000 de euro o grădiniță din Ungheni!

Ultimele Stiri
abonare newsletter