Social

30 de ani de la moartea lui Călin Nemeș, simbolul Revoluției clujene din 1989. Tur ghidat care prezintă viața actorului clujean

În luna iulie 2023 se împlinesc 30 de ani de la moartea dramatică a actorului Călin Nemeș, un simbol al Revoluției clujene din 1989. Momentul e marcat cu un traseu tematic ce trece prin locurile unde a trăit acesta și a luptat în Decembrie 1989.

Călin Nemeș, acuzând criminalii din 1989 / Foto: Asociația București Călin Nemeș, acuzând criminalii din 1989 / Foto: Asociația București


 

Călin Nemeș reprezintă simbolul Revoluției clujene din 1989. El este unul dintre inițiatorii protestului din Piața Unirii în 21 Decembrie 1989 și cel care și-a dezvelit pieptul gol în fața soldaților și le-a spus „Trageți, am o singură inimă!”. 


Călin Nemeș, cu pieptul gol în fața soldaților / Foto: Asociația București

Fotografiile memorabile ce îi înfățișează pe el și prietenii săi confruntând pașnic trupele dotate cu armament de război au făcut înconjurul lumii. Ulterior, responsabilitatea pentru masacrul comis de armată în văzul tuturor a fost negată de făptașii direcți și nu au fost niciodată condamnați, în ciuda eforturilor societății civile. 

Marcat de toate acestea, Călin Nemeș s-a sinucis pe 8 iulie 1993. 


„La împlinirea a 30 de ani de la dispariție, îi aducem un tribut printr-un tur ghidat ce prezintă povestea actorului împletită cu cea a Revoluției, așa cum în viața reală imaginea sa e legată indisolubil de evenimentele din Decembrie 1989. Participarea este gratuită.  Cu această ocazie, am pregătit mai multe acțiuni:

- sâmbătă, 8 iulie, ora 19 - Pelerinaj la mormântul lui Călin Nemeș din Cimitirul Mănăștur
- duminică, 9 iulie, ora 11 - Turul Revoluției din 1989 cu înscriere gratuită, aici”, transmite Asociația București, care organizează turul.


Turul Revoluției din 1989

Potrivit organizatorilor, Turul Revoluției prezintă zilele din Decembrie 1989, când sute de mii de oameni au ieșit pe străzile României pentru a striga „Libertate!” și pentru a muri în numele ei. 

Traseul cuprinde punctele importante ale epocii: sediul Partidului Comunist, Piața Libertății, Podul Astoria, casa lui Călin Nemeș la momentul Revoluției. „Fiecare popas aduce informații mai puțin cunoscute, pe care nu le citești pe wikipedia, ce au marcat ireversibil atât viața noastră obișnuită, cât și istoria României”, a transmis asociația.


Durată turului este de circa 3 ore, iar înscrierea se face până pe 6 iulie. 

Revoluționarii, în fața soldaților / Foto: Asociația București

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Documentar dedicat evenimentelor din decembrie '89 de la Cluj, lansat la 33 de ani de la Revoluție

31 de ani de la Revoluție. Povestea unui tânăr „secerat de gloanțe” în Cluj

Ultimele Stiri
abonare newsletter