Social

O nouă lege. Gravidele și persoanele cu copii mici vor avea prioritate la casele de marcat și în parcare

Senatul a adoptat tacit luni legea privind accesul cu prioritate al gravidelor și persoanelor însoțite de copii mici la casele de marcat și în parcare.

Prioritate pentru femei însărcinate la casa de marcat / Foto: depositphotos.com Prioritate pentru femei însărcinate la casa de marcat / Foto: depositphotos.com

 

 


Senatul a adoptat tacit, luni, propunerea legislativă privind accesul cu prioritate pentru femei însărcinate sau persoane însoţite de copii cu vârsta până la 5 ani la casele de marcat ale unităţilor comerciale publice şi private şi la serviciile oferite de acestea.

 


Proiectul de act normativ mai prevede că în spaţiile de parcare de pe lângă clădirile instituţiilor publice şi ale unităţilor comerciale publice şi private vor fi amenajate, rezervate şi semnalizate cel puţin 4% din numărul total al locurilor de parcare, dar nu mai puţin de două locuri pentru parcarea mijloacelor de transport folosite de femeile însărcinate şi/sau persoanele însoţite de copii cu vârsta până la 5 ani.

„Orice persoană care este martorul direct al încălcării prevederilor prezentei legi poate sesiza organelor abilitate săvârşirea acestei contravenţii”, se arată în propunerea legislativă iniţiată de un grup de parlamentari preponderent de la PNL.


Nealocarea locurilor de parcare constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă între 20.000 şi 100.000 lei, nerespectarea obligaţiei de a le rezerva şi semnaliza - cu amendă între 2.000 şi 5.000 lei şi folosirea fără drept a acestor locuri de parcare - cu amendă între 500 şi 2.500 lei.

„Faptele prevăzute de prezenta lege nu constituie contravenţii dacă sunt săvârşite de către angajaţii Ministerului de Interne, Jandarmeriei Române, ai unităţilor medicale publice ori private, precum şi de către angajaţi ai Inspectoratului Situaţiilor de Urgenţă aflaţi în exercitarea atribuţiilor ori a obligaţiilor de serviciu”, se mai arată în propunerea legislativă.


Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News


Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Un clujean nesimțit, fără copii, și-a parcat mașina pe locul pentru gravide și părinți: „Eram cu fetița în brațe și m-a ÎNJURAT!”

131 de copii sub 1 an au murit în patru ani în Cluj! Cauzele principale și ce măsuri se iau - TOATE gravidele ar trebui să știe

abonare newsletter