Social

Șapte ani de la Colectiv, cea mai mare tragedie din 1989 încoace! 30 octombrie - Ziua pacientului cu arsuri

Duminică se împlinesc șapte ani de la cea mai mare tragedie din 1989 încoace, incendiul Colectiv care a cauzat 64 de morţi şi 163 de răniţi. Acum, 30 octombrie reprezintă Ziua pacientului cu arsuri, în România.

Se împlinesc 7 ani de la tragedia Colectiv / Foto: România Curată Se împlinesc 7 ani de la tragedia Colectiv / Foto: România Curată

 

 

Ziua pacientului cu arsuri, instituită prin Legea nr.180/2019, este marcată anual la data de 30 octombrie. Iniţiativa legislativă a fost adoptată la 12 decembrie 2018, de Senat şi la 11 septembrie 2019, de Camera Deputaţilor.


 

Ziua de 30 octombrie aminteşte de data la care, în 2015, a avut loc tragedia de la Clubul Colectiv din Bucureşti, când s-a manifestat cel mai mare incendiu produs într-un club din ţară şi cel mai mare accident după anul 1989, soldat cu 64 de morţi şi 163 de răniţi.


Tragedia Colectiv. Ziua pacientului cu arsuri, pe 30 octombrie

Potrivit iniţiatorilor, scopul instituirii unei astfel de zile este de „a marca impactul emoţional asupra pacientului ars, impact deosebit de puternic pe o perioadă îndelungată de timp şi care presupune adâncă suferinţă şi costuri însemnate”.

Ziua pacientului cu arsuri poate fi marcată de către autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, organizaţiile neguvernamentale din domeniul medical, reprezentanţe ale României în străinătate, entităţi medicale publice şi private, prin organizarea de evenimente dedicate prevenirii apariţiei de incidente care ar putea produce incendii şi ar putea conduce la rănirea gravă prin arsuri a participanţilor, precum şi îngrijirilor necesare pacientului cu arsuri. Ministerul Sănătăţii este responsabil cu coordonarea activităţii dedicate Zilei pacientului cu arsuri.


Tragedia din 30 octombrie 2015 a scos la iveală deficienţele sistemului sanitar în ceea ce priveşte serviciile medicale ce se acordă marilor arşi, în sensul că niciun spital din ţară nu îndeplinea în totalitate condiţiile necesare îngrijirii acestora, neexistând o zonă de izolare protectivă pentru aceşti pacienţi. 

Condamnări înjumătățite în dosarul Colectiv

Judecătorii Curții de Apel București au anunțat sentințele finale pentru cei responsabili de incendiul Colectiv, după mai multe amânări, abia în luna mai.


Primarul Cristian Popescu-Piedone a fost condamnat definitiv la 4 ani de închisoare în dosarul Colectiv, deși în primă instanță acesta trebuia să primească 8 ani și 6 luni de închisoare de executare. Magistrații Curții de Apel au deci scăderea pedepsei după ce au eliminat forma agravantă infracțiunii de abuz în serviciu (în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv) de care Piedone era acuzat, în timpul procesului.

Decizia în procesul Colectiv, care s-a încheiat la data de 21 decembrie 2021, a fost pronunțată după patru amânări și conamnările definitive au fost date la aproape 7 ani de la incidentul tragic în care au murit 65 de oameni și în care alte sute de persoane au rămas marcate pe viață.


Condamnări definitive și condamnări din prima instanță

  •  Cristian Popescu-Piedone, fost primar al sectorului 4 şi actual primar al sectorului 5: 4 ani de închisoare (în primă instanță: 8 ani şi 6 luni de închisoare)
  •  Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primăria Sectorului 4: achitată (în primă instanță: 8 ani de închisoare)
  •  Luminiţa Larisa Ganea, consilier superior la Primăria Sector 4: achitată (în primă instanță: 7 ani de închisoare)
  •  Sandra Ramona Moţoc, referent superior la Primăria Sector 4: achitată (în primă instanță: 3 ani de închisoare cu suspendare)
  •  Alin George Anastasescu, patron Colectiv: 11 ani și 8 luni de închisoare (în primă instanță: tot 11 ani și 8 luni de închisoare)
  •  Cătălin Paul Gancea, patron Colectiv: 6 ani și 4 luni de închisoare (în primă instanță: 11 ani și 8 luni de închisoare)
  •  Costin Mincu, patron Colectiv: 8 ani de închisoare (în primă instanță: 11 ani și 8 luni de închisoare)
  •  Viorel Zaharia, pirotehnist: 6 ani și 10 luni de închisoare (în primă instanță: 9 ani și 8 luni de închisoare)
  •  Marian Moise, pirotehnist: 6 ani și 10 luni de închisoare (în primă instanță: 10 ani de închisoare)
  •  Daniela Ioana Niţă (decedată), patron al firmei de artificii: încetează procesul (în primă instanță: 12 ani și 8 luni de închisoare)
  •  Cristian Mihai Niţă, administrator al firmei de artificii: 2 ani și 6 luni cu suspendare (în primă instanță: 3 ani și 6 luni de închisoare)
  •  Antonina Radu, pompier ISUBIF: 8 ani și 8 luni de închisoare (în primă instanță: 9 ani și două luni de închisoare)
  •  George-Petrică Matei, pompier ISUBIF: 8 ani și 8 luni de închisoare (în primă instanță: 9 ani și două luni de închisoare)

CITEȘTE ȘI:

Pedepse în Dosarul Colectiv: Primarul Popescu Piedone, 4 ani cu executare, patronul clubului, peste 11 ani de închisoare

Clujenii s-au strâns sâmbătă seara pe Bulevardul Eroilor ca să aducă un omagiu victimelor Colectiv. FOTO

Ultimele Stiri
abonare newsletter