Sănătate

Emil Boc: „Trebuie să ajungem cu vaccinarea ca în Danemarca, peste 95%. La Cluj va fi mai repede decât restul țării”

În Cluj-Napoca în ultimele zile există un trend descrescător al cazurilor de Covid-19, după ce situația a stagnat pentru scurt timp.

 

 


Primarul Emil Boc vrea ca rata de vaccinare să ajungă ca-n țările europene precum Danemarca și Portugalia și este încrezător că în Cluj-Napoca va ajunge mai repede decât în restul țării.

 


„Este a cincea zi consecutivă de scădere, asta este partea plină a paharului. Sper să se confirme și astăzi. După o fază de platou și dinți de fierăstrău, acum avem o tendință de scădere. Asta este bine, dar încă o dată, repet, nu va trece răul până când vom ajunge la o capacitate de vaccinare undeva la 80-90% ca țară. La Cluj vom ajunge la acest nivel mai repede decât restul țării. Suntem orașul cu cea mai înaltă rată de vaccinare din România datorită calității oamenilor. 

Se menține ritmul bun de vaccinare, iar soluția o reprezintă doar, în continuare, creșterea ratei de vaccinare care ne ajută să rămânem în condiții suportabile și de sănătate, dar și de depresuizare a sistmeului medical. Mă uit la ce se întâmplă în lume, în primul rând în Europa”, a spus Emil Boc într-o emisiune radio.  


Boc: „Cu cât e mai mare rata de vaccinare, cu atât spitalele sunt mai goale”

Edilul evidențiază importanța vaccinării și ce efecte are asupra sistemului medical. Emil Boc spune a spus că dacă rata de vaccinare este ridicată, atunci spitalele ar fi mult mai goale.

El dă exemplul țărilor Danemarca și Portugalia care au peste 95% populație vaccinată și „spitalele sunt goale și numărul de decese este minim”:


„Țările care au rate de vaccinare de peste 80%, cum sunt Danemarca, Portugalia care au peste 95%. Mai sunt infecții, că nu dispar peste noapte, dar spitalele sunt goale și numărul de decese este minim. Acolo trebuie să ajungem și noi. Noi avem o rată mare de deces pentru că avem o rată mică de vaccinare. 

Cu cât ai mai mare rata de vaccinare, cu atât spitalele sunt mai goale. Cu cât ai rata de vaccinare mai mică, cu atât spitalele sunt pline și numărul de morți este mai mare. Nu mai este filozofie sau conspiraționist. Astea sunt fapte. Date care se pot vedea, se pot măsura și atunci cred că și cei care au mai avut îndoieli acum când văd alternativa între viață și moarte, cred că aleg viața pentru că nu putem să mergem altfel mai departe ca și comunitate. Mă bucur să văd că Clujul își menține tendința ascendentă de a da tonul în România. Și le mulțumesc celor care lucrează în sistemul medical pentru acești oameni fac eforturi absolute pentru a ne ține sistemul medical în picioare și pentru faptul că sunt pe front în fiecare zi de atâta amar de vreme”, a mai spus Emil Boc.


România, între țările care au „scăpat pandemia de sub control

Primarul este dezamăgit de situația în care a ajuns România, alături de Turcia și Rusia, țările care au „scăpat pandemia de sub control”. El a dat exemplul unui pacient tratat în mașină în fața spitalului:

„E păcat că te uiți la televizor și apar câteva țări: Turcia, România, Rusia care au scăpat pandemia de sub control. Te doare sufletul să vezi imagini cu oamenii în mașini în fața spitalului și cu tubul de oxigen, acordându-le oxigen pe geam. Pentru că spitalele sunt pline. Aceste lucruri nu mai trebuie să apară în această țară. Mă bucur că la Cluj nu avem situații de acest fel”, a explicat edilul. 

Și în Cluj spitalele sunt pline, dar primarul susține că acest lucru se întâmplă pentru că vin pacienți și din alte părți ale țării:

„Este în Cluj centrul regional și noi aducem oameni aici din toată regiunea, fiindcă spitalele sunt bune, le-am dotat din timp cu aparatura de care au nevoie. Dar eu mă uit la noi ca țară, la imaginea noastră în Europa, sper să ne trezim și să înțelegem că nu avem voie să ne mai jucăm cu viața românilor și că fiecare trebuie să înțeleagă responsabilitatea pe care o are pentru prorpia lui viață, porpria familie și comunitate în care trăiește pentru că nu trăim izolați, nu trăim într-o junglă amazioneană în care nu ne vedem unii cu alții.”

CITEȘTE ȘI:

Termenul pentru ridicarea tichetelor de masă pentru cei vaccinați, prelungit la 6 luni

 

De gardă pe SMURD Cluj: te poți trezi din comă? Paramedic: „O urgență majoră cu care ne confruntăm des în teren” VIDEO

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter