Sănătate

Medicul român Radu Lupescu a primit Ordinul Național al Meritului, conferit de președintele Franței, pentru lupta anti-Covid

Medicul român Radu Lupescu, stabilit în Franța, a primit luni Ordinul Național Al Meritului. Decorația i-a fost conferită de președintele Franței, Emmanuel Macron, pentru munca sa în lupta cu pandemia de Covid-19.

 

Doctorul Radu Lupescu este un medic român anestezist și de terapie intensivă, stabilit în Franța. El este, de asemenea, președintele Asociației Medicilor din clinica Rhena de la Strasbourg.


 

În seara de luni, 18 octombrie, medicul român a fost decorat cu Ordinul Național al Meritului de ministrul francez al Sănătății, distincție conferită de Emmanuel Macron, președintele Franței.


Prin acest ordin, autoritățile franceze își arată aprecierea pentru dr. Radu Lupescu care a depus eforturi imense în lupta împotriva Covid-19 și nu numai:

„Aseară, la Paris. Medicul Radu Lupescu primește din mâinile ministrului francez al Sănătății, Olivier Veran, Ordinul Național al Meritului, care îi fusese conferit de președintele Emmanuel Macron pentru lupta împotriva pandemiei. În discursul său, ministrul francez a amintit parcursul medicului român (brancardier în timpul Revoluției, ajuns medic la Strasbourg si sef de sectie ATI, a reorganizat în profunzime serviciul său la începutul pandemiei). Și Olivier Veran a făcut și o alăturare foarte frumoasă intre datorie și libertate:  «Ați conjugat mereu practicarea meseriei de medic cu atașamentul dumneavoastră profund pentru libertate. Iar când te lupți pentru libertate, te lupți pentru ceilalți»”, a anunțat Luca Niculescu, Ambasadorul României la Paris.


Dr. Radu Lupescu: „în ultima lună am avut 0 pacienți”

Medicul român Radu Lupescu a povestit de curând cum a gestionat pandemia de Covid-19 în Franța și care e situația acolo în ultima perioadă:

„Noi suntem o secție care ne ocupăm mai ales de pacienții grav în post operator de chirurgie toracică, chirurgie vasculară. Această secție este transformată în secție covid când este nevoie și când la nivel regional începe să fie presiune asupra paturilor. E o realitate pe care am pus-o în practică din martie 2020, când am înființat o celulă de criză teritorială pe tot departamentul în care discutam în fiecare zi de numărul despre paturi disponibile. În continuare ne vedem. 


Acum ne vedem mai rar. Dar până recent ne vedeam o dată pe săptămână. Acum ne vedem o dată la două săptămâni. Discutăm despre numărul de paturi necesare. În cazul în care se mărește iar numărul de pacienți în stare gravă, atunci reactivăm și transformăm o parte din paturile noastre pentru pacienții covid. În ultima lună am avut zero pacienți covid la noi în clinică” a spus pentru rfi.ro dr. Radu Lupescu. 

CITEȘTE ȘI:


FOTO. Cadrele medicale au ajuns la EPUIZARE. Asistentă surprinsă dormind într-o cutie

 

 

O delegație OMS vine în România ca să înțeleagă de ce avem o rată SCĂZUTĂ de vaccinare împotriva COVID

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter