Sănătate

Fostul ministru al Sănătății: „Vom avea 5-6 valuri de pandemie, până vom fi vaccinați măcar 70%”

Fostul ministru al Sănătății Nelu Tătaru a declarat că până în momentul în care măcar 70% din populația din România nu va fi vaccinată ori trecută prin boală, valurile pandemiei de coronavirus vor continua, ajungând până la 5-6.

 

 


„Din punctul meu de vedere, nu am fost destul de insistenți pe o campanie de vaccinare, n-am fost destul de insistenți să spunem că pandemia nu s-a terminat. Cel puțin patru valuri există, eu repetam acest lucru din 2020. O pandemie are un an jumătate-doi și ține 3-4 valuri. S-ar părea că noi vrem să facem o pandemie din 5-6 valuri.

 


Urmează un val până vom fi toți imunizați, măcar 70%. Imunizarea se face prin vaccinare sau prin boală. Majoritatea dintre noi am ales să facem prin boală această imunizare. Avem o populație receptivă de 50%, să zicem, nevaccinați și netrecuți prin boală. Acea populație este pepiniera din care se nasc cazuri și cazurile grave”, a declarat, miercuri seara, Nelu Tătaru, actual consilier al premierului pe probleme de sănătate, la Digi 24.

Dorința de vaccinare a românilor s-a oprit brusc

El a mai precizat că dorința de vaccinare a scăut bursc în rândul oamenilor din România, deși la începutul campaniei lumea părea dornică să se imunizeze.


„Societatea românească nu este o locomotivă cu aburi, trebuie să punem încontinuu cărbuni. La noi campania de promovare s-a oprit la un moment dat, am crezut că lumea a înțeles și va fi o aglomerație la vaccinare cum nu s-a văzut. N-a fost așa. A fost un 2020 spre sfârșit în care toată lumea întreba „da’ când vine vaccinul, când vine vaccinul?”, liste de așteptare, acele categorii speciale care urmau să facă primele vaccinuri, strigătele „nu treceți peste rând!”, vaccinări până în aprilie-mai, iar apoi s-a terminat”, a mai spus fostul ministru.

Ultimele Stiri
abonare newsletter